Σε ιστορικά υψηλά τα έσοδα του κλάδου ιατρικής τεχνολογίας

Ιστορικά υψηλές επιδόσεις καταγράφει ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας (medtech), ο οποίος, ωστόσο, απειλείται από τον ανταγωνισμό των εταιρειών τεχνολογίας. Τα έσοδα του κλάδου κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2017, ωστόσο η αύξηση περιορίστηκε σε μόλις 4%, στα $379 δις. Πρόκειται για τη δέκατη συνεχή χρονιά που καταγράφονται μονοψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης, γεγονός που αντιτίθεται στο μέσο ετήσιο ρυθμό 15%, που είχε επιτευχθεί μεταξύ 2000 και 2007.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΕΥ για το Medtech, οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε data analytics, την επαφή με τους πελάτες και την εξατομίκευση των υπηρεσιών, επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες υγείας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται πλατφόρμες πλούσιες σε δεδομένα, που διευκολύνουν την προληπτική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ καταναλωτών και παρόχων για την αποφυγή αρνητικών εξελίξεων στην υγεία και τη βελτιστοποίηση της ατομικής περίθαλψης. Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας και λιανικού εμπορίου έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν σημαντικά τον κλάδο μέσω εξαγορών ή εταιρικών συνεργασιών. Οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που σήμερα αναδιατάσσουν την αγορά, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά ιατρικών συσκευών ή την αγορά υγείας, διαθέτουν σχεδόν τη διπλάσια δύναμη για την επίτευξη συμφωνιών από ολόκληρο τον κλάδο ιατρικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης ($1,9 τρις έναντι $990 δις).

Έρευνα και ανάπτυξη
Η έκθεση διαπιστώνει ότι, σε συνδυασμό με τη μείωση των επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), οι εταιρείες medtech και ιδιαίτερα οι ηγέτιδες του κλάδου, επικεντρώνονται υπερβολικά στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, σε βάρος των αναγκών της Ε&Α και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Το 2017, οι εταιρείες medtech επέστρεψαν στους επενδυτές, υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών, $16,4 δις, ποσό μεγαλύτερο από τα $15,9 δις που επενδύθηκαν σε δραστηριότητες Ε&Α. “Αντί να προωθήσουν τις ψηφιακές δυνατότητές τους, το 2017-18, οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επικεντρώθηκαν στη δημιουργία οικονομιών κλίμακος μέσω εξαγορών σε θεραπευτικούς τομείς, όπου η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη”, αναφέρει η μελέτη. Στο μεταξύ, οι αναλυτές παρατηρούν ότι, μετά από πολλά χρόνια Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε), δεν υπήρξαν μεγάλες συμφωνίες (megadeals αξίας άνω των $10 δις) το 12μηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018.

Χρηματοδότηση
Η έρευνα επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των εταιρειών του κλάδου ενισχύεται από το θετικό κλίμα στην αγορά venture capital και τις διαγνωστικές συσκευές. Η χρηματοδότηση του τομέα της ιατρικής τεχνολογίας έφτασε τα $37 δις, η τρίτη καλύτερη επίδοση από τότε που η EY δημοσιεύει την έκθεση το 2006. Τα κεφάλαια καινοτομίας (αυτά που συγκεντρώνουν εταιρείες με πωλήσεις που δεν ξεπερνούν τα $500 εκατ.) έφτασαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των $22 δις, καθώς το θετικό κλίμα ως προς τα δημόσια, αλλά και τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένει.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες medtech έχουν συγκεντρώσει $9,1 δις μέσω δημοσίων εγγραφών από τον Ιούλιο του 2016, ποσό που ξεπερνά τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω δημοσίων εγγραφών τα προηγούμενα 10 χρόνια. Συνολικά, ολοκληρώθηκαν 28 δημόσιες εγγραφές το 2017-18. Τέλος, εντυπωσιακά αυξάνεται – κατά την έρευνα – η κεφαλαιοποίηση του κλάδου, καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ όλων των σχετικών κλάδων.

 

ΠΗΓΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή