Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός Καταψήφισε η αντιπολίτευση

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός  Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων για το 2019 του Δήμου Γαλατσίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει χαρακτηρίζοντάς τον εικονικό, παλαιού τύπου, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και κατά πολύ φτωχότερο από τους προηγούμενους «παρά το πλεονασματικό δημοτικό ταμείο» και την διοίκηση να τον υπερασπίζεται λέγοντας πως η διαδικασία σύνταξής του είναι πλέον ασφυκτικά ελεγχόμενη από την κεντρική εξουσία, πως έχει δωθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων καθώς και στην οργάνωση της ηλεκτρονικής αποθήκης του Δήμου.

ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ
Στα 29.521.500 ευρώ ανέρχονται τα προϋπολογισθέντα έσοδα του Δήμου Γαλατσίου για το 2019 με τα βασικότερα εξ αυτών να προέρχονται από τους ΚΑΠ 5.834.195,00 ευρώ, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού 3.500.000,00 ευρώ.
Τα έξοδα είναι και φέτος διαρθρωμένα σε εννέα κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής και με βασικά ποσά εξόδων τα παρακάτω:
• Γενικές Υπηρεσίες:
– 1.300.000,00 ευρώ η επιχορήγηση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου
– 1.300.000,00 ευρώ η επιχορήγηση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
– 364.840,00 ευρώ η απόδοση σε Σχολικές Επιτροπές για λειτουργικές δαπάνες
– 176.556,00 ευρώ η αντιμισθία αιρετών και έξοδα παράστασης
Οι τακτικές αποδοχές του Γενικού Γραμματέα ανέρχονται σε 28.116,00 ευρώ, 25.000,00 ευρώ θα κοστίσουν οι δαπάνες προετοιμασίας και διενέργειας εκλογών ενώ οι προβλέψεις μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων προϋπολογίζονται σε 1.815.730,00 ευρώ.
• Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες:
– 1.270.000,00 ευρώ οι αποδοχές τακτικών υπαλλήλων (μόνιμο προσωπικό)
– 625.000,00 ευρώ οι αποδοχές των τακτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου
– 120.000,00 ευρώ οι δαπάνες φωτισμού της παραχωρημένης Ολυμπιακής Εγκατάστασης (Παλαί) και 8.000,00 ευρώ οι δαπάνες ύδρευσής του
Για την προμήθεια αθλητικών οργάνων ως εξοπλισμού για το Παλαί θα δαπανηθούν 5.000,00 ευρώ.
• Υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής:
– 228.000,00 ευρώ οι αποδοχές των τακτικών υπαλλήλων (μόνιμο προσωπικό)
– 345.000,00 ευρώ οι αποδοχές των τακτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου
– 180.000,00 ευρώ θα κοστίσει η προμήθεια mini bus για τη δημοτική συγκοινωνία
– 40.000,00 ευρώ τα δικαιώματα της ΕΤΑΔ από υπομίσθωση του Παλαί
– 24.000,00 ευρώ τα έξοδα για την περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων ζώων
• Υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού:
– 1.600.000 ευρώ οι αποδοχές μονίμων υπαλλήλων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
– 915.881,00 ευρώ η εισφορά υπέρ του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων
– 30.000,00 ευρώ η προμήθεια και τοποθέτηση υπόγειων κάδων
• Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων:
– 470.000,00 ευρώ οι αποδοχές των τακτικών υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας και 210.000,00 ευρώ εκείνων του αορίστου χρόνου
– 650.000,00 ευρώ για αγορά ακινήτων – οικοπεδικών εκτάσεων
– 259.000,00 ευρώ για την απαλλοτρίωση του κοινόχρηστου χώρου του Ο.Τ. 26/τα.99 στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Απειράνθου
– 100.000,00 ευρώ για την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού (ΣΑΤΑ)
Επίσης, 50.000,00 ευρώ προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει η συγκοινωνιακή μελέτη για το 2019 ενώ περίπου 700.000,00 ευρώ θα δαπανηθούν για την ανάπλαση πλατειών σε γειτονιές της πόλης (Σκρα και Ναυαρίνου, Φιγαλείας – Ελ. Βενιζέλου – Λέσβου, Αλκυόνης και Πυθίας κ.α.).
• Υπηρεσίες Πρασίνου:
Και εδώ οι αποδοχές του τακτικού (μόνιμου) προσωπικού είναι το υψηλότερο έξοδο, 370.000,00 ευρώ, ενώ για την προμήθεια δενδρυλλίων και θάμνων θα δαπανηθούν 24.800,00 ευρώ, 8.000,00 ευρώ για την προμήθεια μηχανημάτων κήπου και 35.000,00 ευρώ θα κοστίσει η ΕΥΔΑΠ για το πότισμα κήπων και δενδροστοιχειών του Δήμου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Δερεδίνης, υπερασπιζόμενος το σχέδιο προϋπολογισμού που έφερε η διοίκηση προς ψήφιση στο Σώμα, είπε: «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο οι δαπάνες να είναι περιορισμένες όσο το δυνατόν σε τομείς που δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Και το κάνουμε αυτό για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε περισσότερα έργα προς όφελος των δημοτών μας. Έχει γίνει νοικοκύρεμα στις προμήθειες που κάνει ο Δήμος μας και σας καλώ να δείτε τις αποθήκες μας, πώς είναι σήμερα και να διαπιστώσετε κι εσείς την τεράστια διαφορά από την ημέρα που παραλάβαμε τη διοίκηση.»
Και συνέχισε: «Ο προϋπολογισμός του 2019 ανέρχεται στα 29.521.500,00 ευρώ και η διαδικασία σύνταξής του ελέγχεται ασφυκτικά από την κεντρική εξουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση κάθε χρόνο, με την καθιερωμένη ΚΥΑ για τη σύνταξη του προϋπολογισμού των δήμων καθορίζει και πώς θα κινηθεί ένας δήμος. Ο στόχος της πολιτικής μας είναι, μετά το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας, να επενδύσουμε το πλεόνασμά μας σε παροχές και υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών μας. Τρανό παράδειγμα, η αγορά του ακινήτου στην οδό Μεσσηνίας για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή, που ήταν και ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων για πολλές δεκαετίες.»
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
– ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΜΠΟΣ
Για ανύπαρκτο τεχνικό πρόγραμμα όπου «ό,τι γίνεται, γίνεται για προεκλογικούς λόγους» έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Ζώμπος, υπογραμμίζοντας πως έτσι αποδεικνύεται περίτρανα πως δεν υπήρχε σωστή κατανομή έργων ανά έτος στο Δήμο μας. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αγνόησε τη δημόσια διαβούλευση στην οποία δεν έδωσε την απαιτούμενη δημοσιότητα ώστε να ενημερωθεί η κοινωνία του Γαλατσίου και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι σίγουρος πως οι Γαλατσιώτες δεν περίμεναν από μια νέα διοίκηση, με έναν νέο σε ηλικία δήμαρχο, να κάνει μια διαχείριση παλαιού και ξεπερασμένου τύπου. Καταψηφίζουμε.»
– ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ
«Ευτυχώς που υπάρχει και η Περιφέρεια και γίνονται κάποια έργα στην πόλη» είπε ο κ. Νίκος Μαγκανάρης, υποστηρίζοντας πως προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του δήμου καθώς από τον προϋπολογισμό των 30 εκατ. ευρώ, μόνο 3 εκατ. διατίθενται για το τεχνικό πρόγραμμα. «Δεν γίνεται λόγος για έργα ανάπλασης που συνδέονται με τη μελλοντική κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό, έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του δήμου, όπως έγινε στον Δ. Περιστερίου. Στις καλένδες επίσης παραμένουν η ανάπλαση των Τουρκοβουνίων από τον αυχένα Ψυχικού μέχρι το άλσος Βέικου, η μελέτη χώρων αναψυχής στην αναδασωτέα περιοχή Δρυόπιδος – Άλσος Βέικου, ο λόφος Κόκκου, η αξιοποίηση του οικοπέδου Βεΐκου – Κουντουριώτου – Ηνιόχου, το οικόπεδο της πρώην Ζαΐρα, το κέντρο πόλης που θα μπορούσε να συνδυαστεί με το σταθμό του μετρό στο Παλαιό Τέρμα, οι χρήσεις γης…»
Και ο κ. Μαγκανάρης κατέληξε λέγοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω ή μέρος αυτών θα μπορούσαν να είναι ένα αξιόπιστο τεχνικό πρόγραμμα που θα έδινε προοπτική στην πόλη και πραγματικά θα βελτίωνε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Διότι τα προβλήματα λύνονται με θέσεις και διεκδικήσεις και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με λαϊκίστικες τακτικές.»
– ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Φτωχότερο από κάθε άλλη φορά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο κ. Σπύρος Παναγιώτου. «Σας διαβάζω από τα στοιχεία με τα λίγα μαθηματικά που γνωρίζω 2016 = 5.391.825. Δεν πάω το 2015 γιατί ήτανε η μεταβατική περίοδος. 2017 =4.732.000. 2018=3.443.000. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι 3.102.000. Δεν είναι μόνο αυτό είναι κάτι πιο σοβαρό, δείτε τους βαθμούς εκτέλεσης των προϋπολογισμών κι εδώ πια τα στοιχεία τα δίνετε εσείς και τα παίρνω από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού δαπανών του τετάρτου τριμήνου του κάθε έτους 2015 ποσοστό εκτέλεσης των έργων 25%. 2016 =12,62%, 2017=25,36% και 2018 με τα στοιχεία όμως υποχρεωτικά του τρίτου τριμήνου μόλις 10,15. Αν είστε λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ευχαριστημένοι, όχι από τα προϋπολογιζόμενα αλλά από την εκτέλεση σαν κριτήριο του κάθε προϋπολογισμού, αυτή είναι η κατάσταση, με τα δικά σας στοιχεία. (…)
»Δεν γίνονται έργα κύριε Δήμαρχε για αυτό δεν υπάρχουν και μελέτες. Το “ανάπλαση πλατείας” δεν είναι έργο, είναι αναγκαίο, βεβαίως η τεχνική υπηρεσία το κάνει, αλλά δεν είναι. Έργο είναι η συγκοινωνιακή μελέτη της πόλης κλπ., έργο είναι πώς θα είναι το Γαλάτσι μετά από είκοσι χρόνια, έργο είναι όλα αυτά τα οποία σας περιέγραψα, έργο είναι πως θα βάλω το βουνό μέσα στην πόλη, πως θα εντάξω το βουνό μέσα στην πόλη. Αυτά είναι μελέτες, εγώ για αυτές τις μελέτες μιλάω, δε λέω για τη διαχείριση των προβλημάτων.»
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Την καθαρά πολιτική χροιά της σύνταξης ενός προϋπολογισμού ανέπτυξε ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, λέγοντας: «Κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί, επιτρέψτε μας να πούμε άλλη μια φορά, ότι οι προϋπολογισμοί που ψηφίζουν οι δήμοι εντάσσονται πλήρως στις κατευθύνσεις του εκάστοτε Κρατικού Προϋπολογισμού. Λέγαμε και στην περσινή μας τοποθέτηση, ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, εδώ και αρκετά χρόνια, ο ρόλος τους αναβαθμίζεται μεν…σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση δε… Και είναι γνωστό ποια είναι και πού οδηγεί αυτή η κατεύθυνση, οδηγεί στην ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες, στη συνέχιση και σε τοπικό επίπεδο της φορολεηλασίας. 4 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος οι Γαλατσιώτες για καθαριότητα και φωτισμό – για το αυτονόητο δικαίωμά τους δηλαδή!» Και συνέχισε: «Πριν από λίγες μέρες, σε αυτήν εδώ την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με πρόταση της διοίκησης, μείωση των δημοτικών τελών για το 2019 κατά 2,10%. Η μείωση αυτή, γίνεται σε μια χρονική περίοδο που τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, των αυτοαπαχολούμενων και στη δική μας περιοχή, έχουν μειωθεί έως και 50%. Η μερική απασχόληση έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα. Σε μια περίοδο που τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται πλεόν ακόμα και να σχεδιάσουν τη ζωή τους, τη δική τους οικογένεια. Η μείωση αυτή, βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων.
»Και επειδή τα νούμερα, όσο κουραστικά και αν είναι, έχουν τη δική τους αξία, επιτρέψτε μας να αναφέρουμε ενδεικτικά ελάχιστα από αυτά, που αποδεικνύουν όμως όλη την προηγούμενη επιχειρηματολογία και την πολιτική μας τοποθέτηση: Το 2010 προϋπολογίζαμε ως έσοδα απο ΚΑΠ Γενικών Αναγκών 13.050.000 ευρώ. Το 2011 προϋπολογίζαμε ως έσοδα απο ΚΑΠ Γενικών Αναγκών 10.273.000 ευρώ. Το 2019 προϋπολογίζουμε 5.834.000 ευρώ. Από τα 13.050.000 το 2010, φτάνουμε στα 5.834.000 το 2019 δηλαδή. Από τις ΚΑΠ Επενδυτικών Δαπανών: το 2010 προϋπολογίζαμε 1.939.000 και το 2019 προϋπολογίζουμε 376.140. Και πώς να μην υπάρξουν αυτές οι τρομακτικές μειώσεις, όταν με το 4ο μνημόνιο συνεχίστηκε ο σφαγιασμός των ΚΑΠ των ΟΤΑ; Σε κάθε περίπτωση, η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, θα είμαστε μπροστά για τη λύση κάθε προβλήματος, μικρού ή μεγάλου. Δεν θα πάψουμε όμως, να αναδεικνύουμε τη μήτρα που γεννά όλα αυτά τα προβλήματα, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Οριστικές λύσεις μέσα σε αυτό το σύστημα δεν υπάρχουν.»
– ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ
Τέλος, η κα Έλενα Ζέρβα επικεντρώθηκε στο ζήτημα του Παλαί και τις εγγραφές του στον προϋπολογισμό, λέγοντας: «Στην ερώτησή μου γιατί τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα που εισπράττονται από το Παλαί, ο Δήμαρχος απάντησε ότι όταν φέρει τον απολογισμό προς ψήφιση, η εικόνα θα είναι διαφορετική από αυτή που έφερε να ψηφίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη 13.11.2018 και ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος. Με λίγα λόγια η διοίκηση Μαρκόπουλου συνέταξε έναν προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος παρότι είναι εικονικός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μας κάλεσε να τον ψηφίσουμε. Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να μας κοροϊδεύει και να υποτιμά την νοημοσύνη μας;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή