Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Δεχόμαστε ως έθνος συστηματική επίθεση; του Γιώργου Πένταρη

Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να σας φανεί περίεργος και ίσως νομίσετε ότι ανήκω στους φαντασιόπληκτους που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουνε. Δυστυχώς για τη χώρα δεν είναι έτσι. Καλύτερα να μου έλεγαν ότι είμαι υπερβολικός ή ψεκασμένος, παρά αυτά που συμβαίνουν και θα σας περιγράψω στα επόμενα.

Υπάρχει ένα Αμερικάνικο site, του οποίου έχω επανειλημμένα ελέγξει την αξιοπιστία του και απαντά σε κάθε είδους ερώτηση των αναγνωστών του. Έχω εκτιμήσει τις καθόλα ολοκληρωμένες και επιστημονικές απαντήσεις σε οποιοδήποτε θέμα του επιστητού. Να σημειώσω ότι κάθε απάντηση προέρχεται από επιστήμονες γνώστες του σχετικού με την κάθε ερώτηση γνωστικού αντικειμένου. Το site, για επιβεβαίωση των όσων λέγω, λέγεται https:// www.quora.com/ και ο καθένας μπορεί να μπει και να διαβάσει. Αν και είναι στα Αγγλικά, μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του κάνοντας χρήση των μεταφραστικών εργαλείων του Google.
Διαβάζω λοιπόν μια καθ’ όλα αθώα ερώτηση του κ. Alan Pierson από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας στο τμήμα κλασικών σπουδών. Η ερώτηση είναι: «Γιατί οι Νεοέλληνες απορρίπτουν το γεγονός ότι είναι απόγονοι όχι των Αρχαίων Ελλήνων, αλλά των σύγχρονων Αλβανών, Βλάχων, Τούρκων, Ρομά και άλλων;».
Η απάντηση έρχεται ως καταπέλτης με στέρεα επιστημονική βάση από την κυρία Ann Gibbons, επιστημονική συνεργάτιδα του περιοδικού Science και του περιοδικού «Archeology Europe» στο οποίο δημοσιεύτηκε το άρθρο απάντηση στον κ. Pierson στις 2 Αυγούστου 2017. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «The Greeks really do have near-mythical origins, ancient DNA reveals» και σε μετάφραση «Οι Έλληνες έχουν πραγματικά σχεδόν μυθική καταγωγή όπως αποκαλύπτει αρχαίο DNA». Σας μεταφράζω λοιπόν, σε ελεύθερη μετάφραση, το άρθρο καταπέλτη:
«Από την εποχή του Ομήρου, οι Έλληνες έχουν υμνήσει τους Μυκηναίους προγόνους τους στην Επική Ποίηση και στις Τραγωδίες όπου δοξάζουν τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τον βασιλιά των Μυκηναίων Αγαμέμνονα και άλλους ήρωες που κέρδισαν την ευμένεια ή έπεσαν στην δυσμένεια των θεών τους. Αν και οι Μυκηναίοι δεν έζησαν στους ιστορικούς χρόνους (500 Π.Χ. και μετά), πολλοί σύγχρονοι λόγιοι είναι σε διαμάχη αν οι σημερινοί Έλληνες κατάγονται από τους Μυκηναίους, οι οποίοι κυριάρχησαν με τον πολιτισμό τους τον «Μυκηναϊκό» στην αρχαία Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου 1600 Π.Χ. – 1200 Π.Χ. Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει απάντηση το DNA. To DNA λοιπόν αποκαλύπτει ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι πραγματικοί απόγονοι των Μυκηναίων σε ποσοστό DNA άνω του 84% και το υπόλοιπο από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις πληθυσμών στην Ελλάδα. Οι Μυκηναίοι από την άλλη πλευρά έχουν στενή σχέση με τους Μινωίτες της Κρήτης (2600 Π.Χ. 1400 Π.Χ,) αποκαλύπτουν σχετικές έρευνες.
Το αρχαίο DNA των ερευνών προέρχεται από δόντια 19 ατόμων, μεταξύ αυτών και δέκα Μινωϊτών από την Κρήτη χρονικά προσδιοριζόμενα από το 2900 Π.Χ. μέχρι το 1700 Π.Χ. Από τα παραπάνω 19 δείγματα DNA, τέσσερα προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών χρονολογούμενα από το 1700 Π.Χ. μέχρι το 1200 Π.Χ., πέντε από περιοχές της Ελλάδας της πρώιμης εποχής του χαλκού (5400 Π.Χ.) και τα υπόλοιπα από περιοχές της άλλης ηπειρωτικής Ελλάδας και της Ιωνίας. Συγκρίνοντας 1,2 εκατομμύρια συνδυασμούς του γενετικού κώδικα στα γονίδια από 334 άτομα από όλον τον αρχαίο κόσμο και τα γονίδια από 30 σύγχρονους Έλληνες, οι ερευνητές μπόρεσαν να περιγράψουν τον συσχετισμό των δειγμάτων.
Από την σύγκριση φάνηκε ότι οι αρχαίοι Μυκηναίοι και Μινωίτες είχαν την μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ όλων των άλλων δειγμάτων και τα τρία τέταρτα του DNA τους σχετίζεται με τους πρώιμους αγρότες κατοίκους της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature. Και οι δύο πολιτισμοί έχουν κληρονομήσει DNA από τους λαούς του Ανατολικού Καυκάσου, που είναι η περιοχή κοντά στην σημερινή Περσία. Αυτή η σχέση δείχνει μια πρώιμη μετανάστευση λαών από την Ανατολή προς την Ελλάδα. Η μετανάστευση αυτή έλαβε χώρα μετά την εγκατάσταση των πρώιμων αγροτών (πιθανόν Πελασγοί), αλλά πριν τον διαχωρισμό Μυκηναίων και Μινωιτών.
Οι Μυκηναίοι έχουν επιπλέον και 4% έως 16% DNA από λαούς που ήρθαν από την Ανατολική Ευρώπη ή την Σιβηρία. Αυτή η διαπίστωση μας λέει ότι ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης έλαβε χώρα από τις Ευρασιατικές στέπες στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Ανατολικής Ευρώπης ή Αρμενίας, αλλά δεν έφτασαν στην Κρήτη όπως μας λέει ο κ. Ιωσήφ Λαζαρίδης πληθυσμιακός γενετιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard.
Δεν είναι έκπληξη όταν βλέπουμε, από τις τοιχογραφίες της Κνωσού και των Μυκηνών, ότι Μυκηναίοι και Μινωίτες έμοιαζαν και είχαν γενετικά χαρακτηριστικά που έδιναν και στους δύο μαύρα μαλλιά και μάτια.
Οι καλλιτέχνες και των δύο πολιτισμών είχαν απεικονίσει σε τοιχογραφίες και αγγεία πρόσωπα με μαύρα μαλλιά και μάτια με εκπληκτικές ομοιότητες παρά το ότι μιλούσαν και έγραφαν σε διαφορετική γλώσσα. Οι Μυκηναίοι ήταν πολεμικός λαός όπως φαίνεται από την τέχνη τους που αναφέρεται σε τόξα, βέλη και πολεμικές σκηνές, ενώ οι Μινωίτες από την άλλη πλευρά έδειξαν ελάχιστα δείγματα πολεμικής τέχνης.
Όταν οι γενετιστές συνέκριναν το DNA των Μυκηναίων και Μινωιτών με αυτό των συγχρόνων Ελλήνων βρήκαν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν την ίδια αναλογία DNA με τους Μυκηναίους, το οποίο προέρχεται από κοινή πηγή. Η συνέχεια μεταξύ των Αρχαίων Μυκηναίων και των σύγχρονων Ελλήνων είναι εντυπωσιακή δεδομένου του γεγονότος ότι το Αιγαίο πέλαγος ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια λέει καθηγητής του Πανεπιστημίου George Washington στο Σηάτλ των ΗΠΑ. Από την έρευνα φάνηκε ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων είχαν διαμορφωθεί ήδη από την πρώιμη εποχή του χαλκού και μετά δέχτηκαν μικρές επιδράσεις, όπως και στους περισσότερους Ευρωπαίους, από τους καλλιεργητές της Ανατολίας.
Όπως λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Colin Renfrew, η στιγμή της μετανάστευσης των καλλιεργητών από την Ανατολία ήταν καθοριστική γιατί ήδη είχε διαμορφωθεί το DNA Μυκηναίων και είχαν δημιουργηθεί οι κοινωνικές προϋποθέσεις για να μην γίνουν καθοριστικές αλλαγές στο DNA από επιμειξίες κ.τ.λ. από τους καλλιεργητές. Ο ίδιος καθηγητής λέει ότι είναι δυνατόν με τα σημερινά τεχνικά μέσα να πάρουμε αρχαίο DNA από θερμές και άνυδρες περιοχές της Μεσοποταμίας. Η ομάδα του καθηγητή Renfrew ελπίζει να βρεθεί DNA των αρχαίων Χετταίων, οι οποίοι ήρθαν στην Ανατολία πριν το 2000 Π.Χ. και οι οποίοι είναι πιθανόν να είναι οι πρόγονοι της Καυκάσιας φυλής απ’ όπου έχουν δεχθεί γενετικές επιρροές οι Μυκηναίοι, αλλά έχουν προέλθει και οι πρώιμες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες της περιοχής. Η αρχαιολόγος Kristian Kristiansen του πανεπιστημίου του Gothenburg της Σουηδίας μας λέει ότι οι σύγχρονες τεχνικές μέθοδοι αναγνώρισης DNA ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας στην γενετική ιστορία της Δυτικής Ευρασίας καθώς και της εποχής του χαλκού στην Μεσόγειο».
Το άρθρο λοιπόν στηριζόμενο στα επιστημονικά αποτελέσματα έρευνας του DNA αποδεικνύει την συνέχεια της Ελληνικής φυλής για 4000 χρόνια που θα πρέπει κατά την γνώμη μου να την διαφυλάξουμε σήμερα ως κόρη οφθαλμού από τους μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις που προέρχονται εξ ανατολών. Ο τρόπος να αντιμετωπισθεί η κατάσταση είναι η παιδεία και κυρίως η διδαχή της ιστορίας, αρχαίας και νέας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να γίνει αυτό εφικτό το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει όραμα και εθνική πολιτική ώστε να διαμορφώνει άτομα με στέρεες βάσεις που να γνωρίζουν την καταγωγή τους και την θέση τους στην σύγχρονη κοινωνία.

Υ.Γ.: Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα που αναφέρεται στο συγκεκριμένο site. Υπάρχουν πολλά ακόμη. Θα αναφέρω όμως ένα σπουδαίο που είναι σχετικό με το Μακεδονικό όπου αποπειράται κάποιος να πει ότι ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του εξαιρεί από τους Έλληνες τους Μακεδόνες. Και εδώ έρχεται απάντηση καταπέλτης από τον μουσειολόγο κ. Pieter van der Wilt, στηριζόμενη στα αρχαία κείμενα και όχι σε αλλοιωμένες αγγλικές μεταφράσεις, όπως έγραψε.