Κεντρική Πλατεία, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Κεντρική Πλατεία, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Είναι σύνηθες, κατά την προεκλογική περίοδο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι δημοτικοί συνδυασμοί να καταθέτουν προς συζήτηση ιδέες – προτάσεις τους γύρω από τη λειτουργία της πόλης. Μια τέτοια πρόταση έχει κατατεθεί από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι» Σπύρο Παναγιώτου και Άρη Παπαδοκωστόπουλο και η οποία αφορά την Λ. Βεΐκου και συγκεκριμένα το τμήμα της από την οδό Γαλατσίου στην οδό Τράλλεων.

Να θυμίσουμε εδώ ότι ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό προβλέπει τη δημιουργία δύο σταθμών στο Γαλάτσι, έναν στη συμβολή της Γαλατσίου με τη Βεΐκου και τον δεύτερο στη συμβολή της Τράλλεων με τη Βεΐκου. Η πρόταση, λοιπόν, των δύο δημοτικών συμβούλων λέει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός του Δήμου Γαλατσίου για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας στο Παλαίο Τέρμα και, αντί αυτού, να προχωρήσουμε στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Λ. Βεΐκου με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης. Έτσι θα δημιουργηθεί μια μεγάλη σε έκταση τετραγωνικών περιοχή περιπάτου, αναψυχής και ποικίλων εκδηλώσεων μεταξύ των δυο σταθμών του μετρό.
Μικρές παρεμβάσεις, όπως λένε οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, θα γίνουν και στους κάθετους προς τη Λ. Βεΐκου δρόμους έτσι ώστε να μεταφερθεί και προς τα εκεί ένα μικρό κομμάτι της αγοράς του Γαλατσίου.
Η βασική όμως πρότασή τους είναι η εγκατάλειψη της ιδέας από πλευράς Δήμου Γαλατσίου και όποιου άλλου υποστηρίζει τη δημιουργία κεντρικής πλατείας και αντί αυτού, ο σχεδιασμός, οι πόροι, η προσπάθεια και ο αγώνας όλων να έχει στόχο τις παρεμβάσεις στη Λ. Βεΐκου.
Την προηγούμενη Κυριακή, στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» του Δημαρχείου, η πρόταση αυτή συζητήθηκε μεταξύ μιας μικρής ομάδας πολιτών. Κάποιοι από αυτούς συμφώνησαν, κάποιοι άλλοι όχι. Παρακολούθησα και γω για λίγο τη συζήτηση και είδα ότι κατατέθηκαν και κάποιες άλλες γύρω από τη λειτουργία της πόλης προτάσεις, μερικές εκ των οποίων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως παράδειγμα, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ως προς το θέμα τώρα των παρεμβάσεων στη Λ. Βεΐκου, εγώ έχω να πω το εξής: η πρόταση των δύο δημοτικών συμβούλων είναι, κατά την άποψή μου, ανεδαφική. Και εξηγούμαι:
Το να μεγαλώσεις τα πεζοδρόμια στη Λ. Βεΐκου κατά 1,5 με 2 μέτρα, τη στιγμή που θα συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις, δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα. Δεν κερδίζεις αυτό το οποίο λένε οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, να γίνει δηλαδή η Λ. Βεΐκου τόπος συνάθροισης των Γαλατσιωτών. Πώς μια μητέρα θα μπορέσει να αφήσει αμέριμνη το παιδί της να παίζει όταν θα υπάρχει κυκλοφορία των οχημάτων; Στην πλατεία, όμως, μπορεί άνετα να καθίσει η ίδια στο παγκάκι να διαβάσει ένα βιβλίο και το παιδί της να παίζει με ασφάλεια.
Πρωτοποριακή πρόταση παρεμβάσεων στη Λ. Βεΐκου θα ήταν το κομμάτι μεταξύ των δύο σταθμών του μετρό να γίνει πεζόδρομος με ταυτόχρονη διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου στο Γαλάτσι για τη διοχέτευση όλης της διαμπερούς κυκλοφορίας. Αυτή η πρόταση όμως, αν πούμε ότι υιοθετείται, μπορεί να υλοποιηθεί σε βάθος 20 χρόνων και βάλε. Η πλατεία όμως στο Π. Τέρμα, που είναι και παραμένει πάγιο αίτημα όλης της κοινωνίας του Γαλατσίου, μπορεί να είναι έτοιμη σε μια 5ετία.
Καλό είναι πάντως που κατατίθενται προτάσεις και γίνονται συζητήσεις. Μακάρι μέχρι τις εκλογές να ακουστούν κι άλλες για τη λειτουργία της πόλης προτάσεις. Και να υπάρξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μια γόνιμη και όχι στείρα αντιπαράθεση.

Υ.Γ.: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, συζητήθηκε και το θέμα της απαλλοτρίωσης των ακινήτων στο Π. Τέρμα (Γαλατσίου – Αγ. Γλυκερίας – Ιπποκράτους – Λυσίου) για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας. Ψηφίστηκε τελικά από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, εκτός από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή» Σπ. Παναγιώτου και Α. Παπαδοκωστόπουλο, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους παραπάνω πρόταση.


Καλά,
ρε παιδιά…

…είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;

Να τσακώνεται υποψήφιος με τη σύζυγο δημοτικού συμβούλου στη λαϊκή αγορά και με αυτήκοους μάρτυρες τους μικροπωλητές και πολλούς άλλους Γαλατσιώτες.
Απαπαπαπα, ρεζίλι γίναμε!
Συστήνω να πέσουν λίγο οι τόνοι γιατί η προεκλογική περίοδος στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Μέχρι το τέλος Μαΐου έχουμε μπροστά μας 6 μήνες, χρόνος υπέρ αρκετός για να ξεδιπλώσουν όλοι οι υποψήφιοι το πρόγραμμά τους και να διαφωνήσουν μεταξύ τους.
Αλλά όχι, ρε παιδιά, ξεκατίνιασμα στις λαϊκές αγορές! Δεν το βρίσκω σωστό…

Πήγαινε στην κορυφή