Γιάννης Κουτσούκος: Δεν έχουμε επιλεκτική μνήμη για να ξεχάσουμε τις χίλιες τετρακόσιες μέρες που κυβερνά ο κ.Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Κουτσούκος: Δεν έχουμε επιλεκτική μνήμη για να ξεχάσουμε τις χίλιες τετρακόσιες μέρες που κυβερνά ο κ.Τσίπρας

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου Εισηγητή κατά τη συζήτηση για τον Απολογισμό 2016

“Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο κ. Τσίπρας εχθές απ’ αυτό εδώ το Βήμα μας είπε να τον κρίνουμε για τις τελευταίες του εκατό ημέρες. Ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, θέλει να αποκτήσουμε μία επιλεκτική μνήμη, να ξεχάσουμε τις χίλιες τετρακόσιες μέρες που κυβερνάει και να ασχοληθούμε μόνο με τις τελευταίες του εκατό ημέρες.

Προσέξτε τώρα. Αυτό που συζητούμε σήμερα, ο Απολογισμός του 2016 είναι το αποτέλεσμα των εκατό συν άλλων εκατό ημερών, δηλαδή, των διακοσίων πρώτων ημερών διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Συζητώντας τον προϋπολογισμό του 2019 που συσσωρεύει όλα αυτά τα μέτρα της περιόδου της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που οδηγούν αθροιστικά στα υπερπλεονάσματα των 57 δισεκατομμυρίων και απέναντι στην κριτική, με τεκμηριωμένα στοιχεία, για την υπερφορολόγηση των πολιτών και την εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας, ο αξιότιμος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, επιχείρησε χθες να κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Επιχειρηματολόγησε για το γεγονός ότι το 2015 έπρεπε η Κυβέρνηση να πάρει σκληρές αποφάσεις για να μην οδηγηθούμε στο Grexit. Και όπως είπε, οι σκληρές δημοσιονομικές αποφάσεις σημαίνουν φόρους και περικοπές.

Χαιρόμαστε πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ! Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Το ανακαλύψατε το 2015 μετά τη «Βαρουφακιάδα» που, με ευθύνη του κ. Τσίπρα που τον όρισε Υπουργό, οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Τότε το ανακαλύψατε! Μέχρι τότε ήσασταν ακόμα στα σύννεφα και στις αυταπάτες.

Και όταν η Ελλάδα με τις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πήρε όντως σκληρές αποφάσεις, για να μην οδηγηθούμε στο Grexit, ήσασταν όλοι στα κεραμίδια –για να ακριβολογώ, στην πλατεία Συντάγματος. Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Βαρουφάκης ήταν μαζί με άλλους γραφικούς. Δείτε τις φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Εσείς, ευτυχώς, δεν είστε απ’ αυτούς, κύριε Υπουργέ. Και σας το έχω αναγνωρίσει και εγώ και πάρα πολλοί άλλοι.

Αναγκαστήκατε, λοιπόν, να πάρετε σκληρές αποφάσεις, όπως είπατε -ναι, είναι αλήθεια- και αυτές οι σκληρές αποφάσεις που ενσωματώθηκαν; Ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2016, τον απολογισμό του οποίου συζητούμε τώρα.

Ενσωμάτωσε μέτρα του τρίτου μνημονίου αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων. Ήταν 4,2 δισεκατομμύρια στα έσοδα και 3 δισεκατομμύρια στις δαπάνες.

Και αυτά οδήγησαν στην αύξηση των φορολογικών βαρών από 35,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2014 σε 38,8% το 2016 -και μιλάω με βάση τα στοιχεία της AMECO-και στην ανατροπή της σχέσης της έμμεσης προς άμεσης φορολογίας από το 1,15% που ήταν το 2014 στο 1,18% το 2016.

Και επειδή οι φόροι λειτουργούν σωρευτικά, γιατί ο αυξημένος ΦΠΑ είναι εδώ, το 2018 αυτή η σχέση έφτασε στο 1,45 και το 2019, εάν μας φέρει και τα στοιχεία που ζητήσαμε ο κ. Χουλιαράκης, εκτιμούμε ότι θα πάει στο 1,5.

Και, βεβαίως, αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, που είπε χθες ο κ. Χουλιαράκης, έγιναν αναγκαίες καθώς, όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη των δεικτών του ΑΕΠ, λόγω αυτού του πρώτου δραματικού εξαμήνου 2015 ανετράπησαν όλες οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών.

Δηλαδή οι διεθνείς οργανισμοί πρόβλεπαν ότι το 2015 θα έχουμε ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ και έκλεισε με ύφεση, με -0,4%. Πρόβλεπαν ότι το 2016 θα έχουμε ανάπτυξη 3,7% και έκλεισε με ύφεση, με -0,2%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας.

Έτσι αντί για πλεόνασμα, το 2015 έκλεισε με μικρό έλλειμμα. Το δε 2016, λόγω της υπερφορολόγησης, αντί της πρόβλεψης του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 900 εκατομμύρια και κάτι, έκλεισε με υπερπλεόνασμα, παρά το γεγονός ότι και το 2016 οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν κάτω από το μηδέν. Πώς δικαιολογείται με κάτω από το μηδέν ανάπτυξη να έχεις υπεραπόδοση εσόδων; Ακριβώς λόγω της υπερφορολόγησης.

Άρα, κύριε Υπουργέ, μην το κάνετε σαν το παιδί του πατροκτόνου που ζητάει από το δικαστήριο να το λυπηθεί επειδή είναι ορφανό. Δικές σας ήταν οι αποφάσεις και γι’ αυτές πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό, για το σύνολο των χιλίων τετρακοσίων ημερών που κυβερνάτε και όχι για τις εκατό τελευταίες που λέει ο κ. Τσίπρας.

Επιτρέψτε μου στον λίγο χρόνο που έχω να κάνω μία αναφορά στις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων, για την απώλεια των ANFAs, για τη κατασπατάληση του αποθεματικού -ο κ. Σπίρτζης έκανε τον τσάμπα μάγκα με δωρεάν συγκοινωνίες την περίοδο του δημοψηφίσματος- 30 εκατομμύρια στον ΟΣΥ, 6,5 εκατομμύρια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 14 εκατομμύρια στο Μέγαρο Μουσικής. Εσείς οι αριστεροί που τα είχατε βάλει με τον Οργανισμό Λαμπράκη! Μια εικοσαετία, σας θυμίζω, ήταν η ιδεολογική σας προμετωπίδα η ιδεολογική σας.

Έρχομαι, όμως, στην πιο σοβαρή, κατά την άποψή μου, παρατήρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει να κάνει με την αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας.

Διότι ναι μεν το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι πρόκειται για μία ουσιώδη παράλειψη που δεν επιτρέπει να έχουμε την αποτίμηση της καθαρής θέσης των πολιτών, εγώ, όμως, θέλω να το συνδέσω, αγαπητοί συνάδελφοι, με το γεγονός ότι αυτή η περιουσία, για την οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει ότι πρέπει να την αποτιμήσουμε, έχει πλέον περιέλθει στο Υπερταμείο.

Εβδομήντα χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ έχουν πάει στο Υπερταμείο. Με την τελευταία απόφαση του κ. Τσακαλώτου πήγαν άλλες δέκα χιλιάδες εκατόν δεκαεννέα, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μη διαπραγματεύσιμα ακίνητα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι συνέταξε λίστα και σας την έστειλε για να τα βγάλετε. Και εγώ, δηλαδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, με επανειλημμένες ερωτήσεις μας σας ζητάμε να μας πείτε ποιος είναι αυτός ο κατάλογος. Γιατί τα κρατάτε κρυφά, επιτέλους;

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, τώρα που πέρασε αυτή η περιουσία στον έλεγχο του κ. Λε Παπέ, δηλαδή του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, να κάνουμε μία αποτίμηση, για να δούμε αυτά τα 25 δισεκατομμύρια, που δεσμεύσατε ενέχυρο στους δανειστές για την εκπλήρωση της υποχρέωσης μας απέναντι στα δάνεια που έχουμε πάρει, είναι αρκετά; Περισσεύει για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, όπως λέμε, σε όφελος της ανάπτυξης, των ασφαλιστικών ταμείων και ούτω καθ’ εξής;

Λοιπόν, θα περιμένουμε μία απάντηση πάνω σε αυτό. Αν δεν είστε σήμερα έτοιμοι, όταν ο κ. Τσίπρας θα κάνει την επόμενη προεκλογική του φιέστα εδώ να μην ξεχάσει να μας το πει. Γιατί να έχει υπόψη του ότι θα επιμείνουμε πάνω σε αυτά.

Κατά συνέπεια, και για να κλείνω, να πάει και να μην γυρίσει, όπως είπα στην Επιτροπή, ο προϋπολογισμός και απολογισμός του 2016, που συσσώρευσε όλα αυτά τα βάρη που τα πληρώνουμε εις το διηνεκές.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή