Αίτιο & αιτιατό , Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αίτιο & αιτιατό , Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Η επικαιρότητα βρίθει θεμάτων προς σχολιασμό που, αν τα καλοεξετάσουμε, θα προκύψει αβίαστα το ερώτημα με ποιον τρόπο σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε, πιστεύουμε και δρούμε ως πολίτες.

Παρεμπιπτόντως γράφοντας την λέξη «πολίτες», θυμήθηκα το μάθημα σοσιαλισμού που έκανε η Χριστοδουλοπούλου μια φορά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ήταν μια συνεδρίαση που αφορούσε τους καταναλωτές και η Χριστοδουλοπούλου ως πρόεδρος έκλεισε τις εργασίες λέγοντας: «Οι καπιταλιστές λένε καταναλωτές, ενώ εμείς λέμε πολίτες»!!! Εδώ το θέμα σηκώνει συζήτηση και θα μπορούσε να γραφτεί και ένα βιβλίο σχετικά. Δεν δέχομαι, όμως, αυτή η κυρία να κάνει μαθήματα στους βουλευτές και στους πολίτες μέσω της τηλεόρασης. Δηλαδή εδώ ο ψευδοσοσιαλισμός της κας Χριστοδουλοπούλου ως αίτιο δίνει ως αιτιατό μαθήματα σε μια Κοινοβουλευτική επιτροπή.
Κάτι ανάλογο έκανε και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Ακριβοπούλου – την οποία ΕΡΤ και την κα Ακριβοπούλου πληρώνουν ακροαριστεροί, αριστεροί, Πασόκοι, Συριζαίοι, Νεοδημοκράτες, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή – κατηγορώντας τους μητροπολίτες Μεσσηνίας και Πειραιά ότι είναι φασίστες. Αναγκάστηκε αυτή η κυρία να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για αυτά που είπε, αλλά απτόητη συνέχισε την επίθεσή της στον Αιγιαλείας ή «Αιγιαλίτιδος» που είπε ένας αγράμματος δημοσιογράφος. Απορώ γιατί αυτή η κυρία παραμένει στην ΕΡΤ και μας κάνει μαθήματα όπως είδα και στην αποψινή (σ.σ. Τετάρτη) εκπομπή της «Η πρώτη ματιά». Κανονικά θα έπρεπε, αν σέβεται τον εαυτόν της, όπως γίνεται στις καπιταλιστικές χώρες της Δύσης, να έχει παραιτηθεί. Αυτό το γράφω, φίλοι μου, γιατί ένα μέρος του μισθού της προέρχεται και από εμένα και ένα άλλο μέρος από το βαλάντιο του καθενός από εσάς.
Στην ίδια εκπομπή στην τηλεόραση, είδα να μας λέει ότι καμιά μνημονιακή κυβέρνηση εκτός του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε τα αποτελέσματα της σημερινής. Η Λενιστική άποψη στο αποκορύφωμά της!!! Αυτό που λέει όχι μόνο η κα Ακριβοπούλου, αλλά και όλοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ θα ήταν σωστό αν όλοι ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία. Εδώ είχαν προηγηθεί δύο μνημόνια με επώδυνες μεταρρυθμίσεις και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ αιτίας βέβαια του Σαμαρά, να τα καταργήσει φέρνοντας ένα τρίτο καταβαραθρώνοντας την Ελληνική οικονομία που το 2014 είχε πάρει τα πάνω της. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τσίπρας το έκανε όπως και οι δικηγόροι. «Παίρνουν μια υπόθεση λευκή όπως το γάλα, την αμαυρώνουν, μετά την ξασπρίζουν λίγο και στην σερβίρουν». Το επαναλαμβανόμενο με συστηματικό τρόπο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τα μνημόνια, έχει τις ρίζες του στην σκέψη του Λένιν που άριστα κατέχει ο στενός κύκλος αυτού του κόμματος.
Η διαστρέβλωση των γεγονότων είναι, θα λέγαμε, διαχρονική στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε δήλωση στελέχους, αν την εξετάσουμε με προσοχή, εμπεριέχει το στοιχείο της διαστρέβλωσης παρουσιάζοντας με στόμφο την μισή αλήθεια όπως κάνει ο ρέκτης κ. Τζανακόπουλος. Το θέμα είναι ότι πολλοί συμπολίτες δεν αντιλαμβάνονται και συνηγορούν συνειδητά ή ασυνείδητα με τις προπαγανδιστικές απόψεις της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Ποιο είναι εδώ το αίτιο και το αιτιατό; Η διαστρέβλωση γεγονότων κλπ. είναι το αίτιο και το αιτιατό είναι η παραμονή με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση.
Ένα ακόμη πρόσφατο παράδειγμα των παραπάνω είναι και η τροπή της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου μετά το πόρισμα από την τοξικολογική εξέταση. Το πόρισμα λέει ότι ο θάνατος προήλθε από «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου». Συνεχίζει δε το πόρισμα λέγοντας: «Σημειώνεται ότι κατά τη νεκροτομή βρέθηκαν πολλαπλά τραύματα στο σώμα από τέμνον όργανο (γυαλιά) που δεν ήταν θανατηφόρα καθώς και χτυπήματα από χέρια και πόδια και πρόσκρουση στο έδαφος ή άλλο σταθερό αντικείμενο».
Ως αιτία λοιπόν αναφέρεται, ότι ήταν τα κτυπήματα. Νομίζω ότι κάθε γιατρός που σέβεται το λειτούργημα της ιατρικής επιστήμης, ποτέ δεν θα έλεγε ότι ένα ισχαιμικό επεισόδιο προέρχεται από χτυπήματα. Οι ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, όπως μου είπαν φίλοι καρδιολόγοι, συνήθως δημιουργούνται σιγά σιγά και για αυτά υπάρχουν πολλές αιτίες που στην περίπτωση του Ζακ θα πρέπει να αποκλειστούν εκτός από δύο, δηλαδή την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση «ευφοριογόνων ουσιών κοκαΐνη, αμφεταμίνες κτλ». Οι άλλες αιτίες αποκλείονται λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο θάνατός του οφείλεται στα κτυπήματα, γνώριζε ο χρυσοχόος ότι είχε πρόβλημα με την καρδιά του το θύμα; Από την στιγμή που εκδόθηκε το ιατροδικαστικό πόρισμα, τα στελέχη της κυβέρνησης και των social media έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία να αποδείξουν την αθωότητα του Ζακ και ότι ο θάνατός του ήταν δολοφονία. Μας παρουσιάζει η ΕΡΤ, μέσω της κας Ακριβοπούλου, τον καθηγητή του Παν. Ιωαννίνων κ. Σταμάτη Πουλικάκο να μας λέει ότι «οι φασίζουσες αντιλήψεις της κοινωνίας είναι το αίτιο του θανάτου του». Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Γεροβασίλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θαμώνες των social media πιθηκίζουν τις απόψεις της κυβέρνησης και διαφόρων άλλων τύπων που είναι ταγμένοι στην υπεράσπιση και προώθηση στην Ελληνική κοινωνία της διαφορετικότητας όπως αυτοί την εννοούν. Όλοι λοιπόν ασχολούνται με τον Ζακ, αλλά κανένας με τον άνθρωπο, τον χρυσοχόο, που στο κατάστημά του συνέβη το ατυχές περιστατικό.
Έψαξα λοιπόν και βρήκα αυτόν τον άνθρωπο και μίλησα μαζί του και σας λέω με λίγα λόγια τι περνά σήμερα. Ένα χρόνο πριν το περιστατικό με τον Ζακ, του είχαν αδειάσει όλο το κοσμηματοπωλείο με την μέθοδο του «ριφιφί». Οι ληστές μπήκαν από διπλανό κτήριο, έσκαψαν τρύπα, μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο και πήραν τα πάντα. Μετά το περιστατικό ο άνθρωπος έβαλε πόρτα ασφαλείας που άνοιγε με τηλεκοντρόλ. Τη μοιραία μέρα, επειδή το κατάστημά του δεν είχε τουαλέτα, βγήκε και πήγε σε διπλανό κατάστημα. Γυρνώντας είδε μέσα τον Ζακ σε αλλοπρόσαλλη κατάσταση. Ειλικρινά, αν ήσασταν στη θέση του τι θα κάνατε; Πώς μπήκε και για ποιο λόγο μέσα ο Ζακ την στιγμή που η πόρτα ήταν κλειδωμένη; Η απάντηση είναι ότι, βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέσα κανείς, έπεσε πάνω στην πόρτα με δύναμη και η πόρτα άνοιξε. Μπήκε μέσα, έκλεισε πάλι η πόρτα, αλλά από μέσα δεν είχε τόση δύναμη να την ξανανοίξει και πανικοβλήθηκε. Χτύπησε την πόρτα με τον πυροσβεστήρα αλλά δεν άνοιξε και στράφηκε στην βιτρίνα όπως είδαμε στα Video. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
Ο γιός του χρυσοχόου, στο κατάστημά του στο Χαλάνδρι, δέχτηκε απειλές από τους φίλους του Ζακ και ο χρυσοχόος στην οδό Γλάδστωνος αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημά του από τις συνεχείς απειλές των σοσιαλφασιστών της περιοχής Εξαρχείων και Πολυτεχνείου. Κανένας, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα ΜΜΕ δεν αναφέρεται στο δράμα αυτού του ανθρώπου.
Ανακύπτουν εδώ τα ερωτήματα. Τι ήθελε ο Ζακ να μπει στο ουσιαστικά κλειδωμένο μαγαζί; Γιατί έσπαζε τις βιτρίνες με τον πυροσβεστήρα όπως είδαμε; Τι έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν; Έπρεπε να τον κεράσουν καφέ; Μήπως έπρεπε να κάτσουν να τους ζητήσει ταυτότητα; Γιατί τώρα η κυβέρνηση θέτει ουσιαστικά σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς; Πώς θα αντιδράσουν οι αστυνομικοί σε άλλες παράνομες δραστηριότητες; Θα διαφυλάξουν την περιουσία του φορολογούμενου πολίτη ή θα κάνουν τον ψόφιο κοριό φοβούμενοι τις ανερμάτιστες κυβερνητικές πρακτικές; Τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στην θέση του χρυσοχόου; Να απαντήσετε ειλικρινά παρακαλώ.
Και να εξηγηθώ: Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το «εν βρασμώ ψυχής» όταν βλέπεις να γίνεται προσπάθεια δεύτερης κλοπής της περιουσίας σου.
Ας τα δούμε αυτά φίλοι των social media και των ΜΜΕ. Πολύ φοβάμαι ότι το δικαστήριο θα πιεστεί από διάφορους σοσιαλφασίστες να αποφασίσει σύμφωνα με τις απόψεις τους και όχι να γίνει μια δίκαιη δίκη. Πολλοί λένε ότι ο θάνατος ήταν δολοφονία. Έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων. Το γνώριζε ο χρυσοχόος το θύμα και του την έστησε να τον σκοτώσει; Ποιο ήταν το αίτιο και ποιο το αιτιατό κατά τον Γάλλο φιλόσοφο Λάϊμπνιτζ;

Πήγαινε στην κορυφή