Η Μέρκελ έδωσε τη λύση!


Τις τελευταίες μέρες ζούμε νύχτες τρόμου περιμένοντας με αγωνία την έκβαση των διαπραγματεύσεων τρόικας και κυβέρνησης. Θα σφαγιασθούν τα δώρα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα; Θα μειωθούν οι συντάξεις; Θα μειωθεί ο βασικός μισθός κ.τ.λ. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις η νίκη για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού αποδείχτηκε πύρειος, γιατί με τη μείωση των βασικών μισθών οι εργαζόμενοι συνολικά χάνουν τρεις μισθούς και όχι δύο. Υπάρχει περίπτωση να χαθούν εντός του 2012 και ο 13ος και ο 14ος μισθός ανάλογα με το αν αποδώσουν τα υφεσιακά μέτρα της τρόικας. Πολλοί αναρωτιούνται σε τι θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα με την μείωση των μισθών; Ας το εξετάσουμε λίγο.

Yποθέτουμε ότι έχουμε μια επιχείρηση με 20 εργαζόμενους. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι με τα σημερινά δεδομένα ο μέσος καθαρός μισθός ανά εργαζόμενο είναι 1.200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει μισθολογικό κόστος κατά μέσον όρο (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές) 1.752 ευρώ και συνολική μηνιαία επιβάρυνση 20χ1.752 ευρώ = 35.040 ευρώ. Στο χρόνο η επιβάρυνση είναι 35.040χ14=490.560 ευρώ.
Αν μειώσουμε τώρα τους μισθούς κατά 20%, τότε θα έχουμε συνολικό μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο 1.460 ευρώ και συνολική μηνιαία επιβάρυνση της επιχείρησης 29.200 ευρώ. Στο χρόνο θα έχουμε συνολική μισθολογική επιβάρυνση 408.800 ευρώ. Δηλαδή η υποθετική επιχείρησή μας με τους 20 εργαζόμενους θα έχει ετήσια κέρδη 81.760 ευρώ. Τι νομίζετε τώρα ότι θα γίνει με αυτά τα 81.760 ευρώ; Θα επενδυθούν στην επιχείρηση ή θα φυγαδευτούν στο εξωτερικό εξ’ αιτίας των σημερινών οικονομικών συνθηκών; Εγώ νομίζω το δεύτερο. Όσο μικρότερη επιχείρηση έχουμε, τόσο τα κέρδη θα μπούν στις τσέπες του εργοδότη και βέβαια δεν θα προσφέρουν τίποτα στην εθνική οικονομία π.χ. μείωση της ανεργίας.
Ας δούμε τώρα μια μεγάλη επιχείρηση, όπως ο ΟΤΕ, με 12.000 εργαζόμενους και με την υπόθεση ότι το κέρδος ανά εργαζόμενο είναι όπως και πριν 292 ευρώ. Το συνολικό κέρδος του ΟΤΕ πόσο είναι; Είναι 12.000χ 292 ευρώ ίσον 3.504.000 ευρώ. Ερώτηση: Σε ποιόν ανήκει ο ΟΤΕ; Στους γερμανούς ντε…
Βάλτε τώρα την Εμπορική Τράπεζα. Έχει περίπου 7.500 εργαζόμενους επί 292 ευρώ κέρδος ανά εργαζόμενο, μας κάνουν 2.190.000 ευρώ κέρδος. Σε ποιόν ανήκει η Εμπορική; Στην Γαλλία φυσικά. Σε ποιόν ανήκει η SIEMENS; Στην Γερμανία. Σε ποιόν ανήκει η Γενική Τράπεζα; Στην Γαλλία. Θέλετε να συνεχίσω;
Να η εξήγηση της επιμονής των τροϊκανών για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων με πάνω από 400 εργαζόμενους ανήκει σε ξένους, π.χ. Carefour Γαλλία, AB Βασιλόπουλος Βέλγιο, Lidl Γερμανία κ.τ.λ., τότε το πράγμα είναι προφανές. Για να εξασφαλίσουν αυτοί τα κέρδη των επιχειρήσεών τους, χαντακώνουν τους Έλληνες εργαζομένους, βυθίζουν την Ελλάδα στην ύφεση και καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας. Να είναι σίγουροι ότι αυτό θα γίνει μια φωτιά μεγάλη, που θα κατακάψει και τις επιχειρήσεις τους και τα άλλα συμφέροντά τους στην Ελλάδα.
Ο Βενιζέλος με τις διαπραγματεύσεις μπορεί να προσπάθησε για το καλύτερο. Πιστεύω ότι έκανε προσπάθειες να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου» που άφησε ο προκάτοχός του Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μια μέρα θα δικαστεί παραδειγματικά από τον ελληνικό λαό. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται κάτω από πίεση και με το μαχαίρι στο λαιμό. Ο λαός δεν αντιδρά στα μέτρα, που θα μας πάνε πίσω στο 1960, γιατί έχει τρομοκρατηθεί ότι θα πάμε σε πτώχευση και έξοδο από το ευρώ. Τότε τι θα γίνουμε;
Η Μέρκελ, λοιπόν, στις δηλώσεις της την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, δήλωσε ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ γιατί είναι πολύ επικίνδυνο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν συμφέρει κανέναν. Να λοιπόν ένα όπλο που μας έδωσε η Μέρκελ. Ακολουθούμε αναπτυξιακή πολιτική αδιαφορώντας και δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα ξεπληρώσουμε τα χρέη μας με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με δανεικά που θα τα φυλάνε αυτοί μήπως εμείς τα φάμε. Τι βλέπουμε εδώ; Πλήρη απαξίωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τους ευρωπαίους και κανείς Έλληνας πολιτικός δεν είχε την τσίπα να παραιτηθεί από ένα τέτοιο κοινοβούλιο. Η απαξίωση αυτή διαχέεται και στον Ελληνικό λαό. Εκείνο που λείπει είναι ένα νέο κόμμα που ελπίζω ότι θα γίνει και θα κατέβει στις επόμενες εκλογές.
Το έχω ξαναγράψει αυτό και θα συνεχίσω να το γράφω. Έχουμε ανάγκη από ένα νέο πολιτικό κόμμα που θα κατέβει στις εκλογές με σύνθημα ότι θα επαναδιαπραγματευθεί από μηδενική βάση όλες τις συμφωνίες μέσα στα πλαίσια της Εθνικής Κυριαρχίας και Εθνικής Ανεξαρτησίας που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου. Τι νομίζετε ότι θα γίνει αν κερδίσει τις εκλογές αυτό το κόμμα που θα έχει δηλώσει προεκλογικά στο πρόγραμμά του ότι θα ξαναμοιράσει την τράπουλα; ΟΙ «φίλοι μας» θα κάνουν την πάπια μήπως πάθουν καμιά «συμφορά», όπως είπε η Μέρκελ, και θα συρθούν σε νέες διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Βέβαια, αυτό δεν φτάνει. Το νέο κόμμα πρέπει να έχει πραγματικές πατριωτικές προθέσεις και να είναι αποφασισμένο να αναδιοργανώσει την Ελληνική Πολιτεία χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους που, δυστυχώς, υπάρχει και σήμερα παρά τις δραματικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Να δώσει αισιοδοξία και ελπίδα και να συνεπάρει και συσπειρώσει τους Έλληνες ώστε όλοι μαζί οι πατριώτες να δουλέψουμε για να βγούμε από την κρίση στηριζόμενοι όσο περισσότερο μπορούμε στις δικές μας δυνάμεις. Το νέο κόμμα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων με την τρόικα και να εξετάσει ακόμα και την περίπτωση εσχάτης προδοσίας για τις συμφωνίες των μνημονίων και με τον τρόπο που ψηφίστηκαν.
Όπως έγραψα πιο πάνω, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την μηχανή της ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τους πόρους του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς, όμως, για την χώρα αυτό δεν γίνεται. Για παράδειγμα, σας πληροφορώ ότι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα που αφορούν ανακαινίσεις πνευματικών κέντρων της εκκλησίας όπως π.χ. στην Δράμα, Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα άλλα μέρη. Τα ποσά είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ για το κάθε έργο. Θεωρεί κανείς ότι αυτά τα έργα προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη; Αντίθετα ο δρόμος Πάτρα – Πύργου – Τσακώνα κινδυνεύει λόγω έλλειψης πιστώσεων. Εδώ βλέπουμε μια λογική του παράλογου. Χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ μη αναπτυξιακά έργα και αφήνουμε στην άκρη αυτά που θα έφερναν ανάπτυξη. Μόνο στην Ελλάδα και από έλληνες πολιτικούς γίνονται αυτά… Δυστυχώς.
Η εξήγηση, βέβαια, υπάρχει και την καταλαβαίνετε. Ακόμη και σήμερα, με τις δύσκολες αυτές συνθήκες, οι πολιτικοί κάνουν την πολιτική τους.
Θα κλείσω με ένα ανέκδοτο. Κατέβηκε ο Χριστός στη γη και πήγε και μίλησε στην Βουλή. Μαζεύτηκαν όλοι οι βουλευτές και ο Χριστός τούς είπε ότι επειδή αγαπά την Ελλάδα θα κάνει το θαύμα του και θα σβήσει όλα της τα χρέη, θα αυξήσει τους μισθούς κατά 200% και θα κάνει και το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο. Οι βουλευτές, χαρούμενοι, χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι και όταν τέλειωσαν τα χειροκροτήματα, ο Χριστός τους λέει: «Αυτά που σας είπα θα γίνουν με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθείτε όλοι και δεν θα ξαναβάλετε στην υπόλοιπη ζωή σας υποψηφιότητα στις εκλογές». Παγερή σιωπή έπεσε στην αίθουσα. Μετά από λίγο ο Πρόεδρος ζητά από τον Χριστό να τους δώσει προθεσμία να το σκεφτούν μέχρι την επόμενη μέρα. Δόθηκε η άδεια και την άλλη μέρα στην συνεδρίαση σύσσωμοι οι βουλευτές κατήγγειλαν τον Θεό και τον Χριστό ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, ότι είναι απαράδεκτοι και δεν δέχονται την πρόταση! Μάλιστα… Αυτοί είναι οι σημερινοί πολιτικοί.
Θέλουμε άλλο κόμμα με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Ας ευχηθούμε αυτό να έρθει με ομαλές συνθήκες και όχι με επαναστατικές διαδικασίες, οι οποίες να είστε σίγουροι ότι ήδη έχουν αρχίσει να ζυμώνονται μέσα στη συνείδηση του λαού.
Γράφει ο Λαμπεταίος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ
gpentaris@ath.forthnet.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή