Selfie Elbow: Η πάθηση που προκαλούν οι πολλές selfies

Όχι δεν κάνουμε πλάκα. Οι γιατροί επιβεβαιώνουν πως οι πολλές selfies και η εμμονή με τα social media μπορούν να προκαλέσουν πόνους και τραυματισμούς στους αγκώνες.

Την πάθηση την βάφτισαν τα social media ως «selfie elbow» (από το tennis elbow γνωστό και ως ο αγκώνας του τενίστα) και έγινε γνωστή από την παρουσιάστρια και δημοσιογράφο της γνωστής αμερικανικής, ενημερωτικής, τηλεοπτικής εκπομπής Today, την Hoda Kotb.
Η Hoda παραπονιόταν για επίμονους πόνους στην περιοχή του αγκώνα και αναγκάστηκε να επισκεφτεί έναν ορθοπαιδικό ο οποίος, αφού την εξέτασε, την ρωτούσε επίμονα αν παίζει τένις ή γκολφ (υπάρχει και το golf elbow) και αφού εισέπραξε σε όλες τις ερωτήσεις του αρνητικές απαντήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα πως η γνωστή δημοσιογράφος έπασχε από selfie elbow, αφού παραδέχτηκε πως διαρκώς τραβάει φωτογραφίες με το κινητό της τηλέφωνο.
Στην ουσία η γυναίκα πάσχει από «έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα», που είναι μια επώδυνη πάθηση που αφορά κυρίως ασθενείς 25-50 ετών. Η πάθηση προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αγκώνα σε έξω στροφή, κινήσεις με τον αγκώνα σε έκταση και λύγισμα του καρπού οι οποίες οδηγούν προοδευτικά σε τραυματισμό ενός τένοντα -στον τένοντα του βρ. κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό μυ, ο οποίος ξεκινά από την έξω περιοχή του αγκώνα και καταλήγει στον καρπό. Απότομες, βίαιες κινήσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε παρόμοιο τραυματισμό, αλλά η αιτιολογία είναι κυρίως η υπέρχρηση. Επειδή η χαρακτηριστική κίνηση του αγκώνα στο τένις οδηγεί σε αυτόν τον τραυματισμό, η πάθηση έχει λάβει το όνομα της, αν και εμφανίζεται σε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως σε χειρονακτικές εργασίες, κλπ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά και τελικά ο ασθενής παραπονιέται για πόνο στην έξω περιοχή του αγκώνα και αρκετές φορές για αδυναμία στη σύλληψη με το χέρι ή σε επιδείνωση των συμπτωμάτων με την έκταση του καρπού.
Τώρα όλοι μιλούν για αυτή τη νέα πάθηση που εμφανίστηκε μαζί με τον εθισμό πολλών ανθρώπων στα κινητά τους τηλέφωνα και τα social media.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή