Μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων 11% στο Δήμο Βριλησσίων

Μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων 11% από την αύξηση της Διαλογής στην Πηγή στο Δήμο Βριλησσίων

 

Δύο ιδιαίτερα θετικά μηνύματα έκρυβαν τα επίσημα στοιχεία που εστάλησαν στους Δήμους Αττικής από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΑΣΑ) κατά το α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Το πρώτο ότι ο Δήμος Βριλησσίων συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά την αύξηση της εκτροπής από την ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής των απορριμμάτων του από την ανακύκλωση και κομποστοποίηση με Διαλογή στην Πηγή και το δεύτερο είναι η παρατηρούμενη γενικευμένη πλέον μείωση της ταφής των απορριμμάτων συνολικά για το νομό Αττικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τακτική αποστολή έγγραφης ενημέρωσης του Γενικού Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ προς τον Δήμαρχο Βριλησσίων, σε σύνολο 4.495 τόνων ΑΣΑ που παράχθηκαν στο Δήμο Βριλησσίων, 1.211 τόνοι συλλέχθηκαν χωριστά στην πηγή (27%) για το α΄ τετράμηνο του 2018, ενώ 3.284 οδηγήθηκαν κατά το ήμισυ στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑκ) του ΕΔΣΝΑ για επεξεργασία και κατά το ήμισυ απευθείας για ταφή. Η ποσότητα αποκομιδής σύμμεικτων είναι μειωμένη περί -11% σε σχέση με τους πλέον των 3.687 τόνους του αντίστοιχου διαστήματος του 2017 και έναντι 4.571 το 2016, δηλαδή μείωση συμμείκτων -28% για την ίδια περίοδο σε διάστημα δυο μόλις ετών, κάτι που σημαίνει σταδιακή ελαχιστοποίηση της ταφής.

Στο σύνολο των Δήμων της Αττικής η αντίστοιχη μεσοσταθμική μείωση παραγωγής σύμμεικτων κυμάνθηκε στο -6,2% μεταξύ α΄ τετραμήνου του τρέχοντος έτους και του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους (2017).

Ο Δήμος Βριλησσίων αισθάνεται πλέον διπλά δικαιωμένος για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δημότες του και οι εργαζόμενοι του για διαρκή αύξηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με Διαλογή στην Πηγή. Τόσο για τη συνεχώς μειούμενη αποστολή των ποσοτήτων απορριμμάτων προς ταφή στο έδαφος της Αττικής (περί το ήμισυ των παραγόμενων μαζί με την επεξεργασία σημαντικού μέρους συμμείκτων), όσο και για τη δικαίωση της επιλογής του – όπως προκύπτει πλέον και από τα επίσημα στοιχεία της γενικής τάσης για το σύνολο των ΟΤΑ της Αττικής, να πιστέψει και να πρωταγωνιστήσει στην εφαρμογή του νέου Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ & ΠΕΣΔΑ) και φυσικά του δικού του ομόφωνα ψηφισμένου και αυτοδύναμα υλοποιούμενου στρατηγικού σχεδιασμού του (ΤΣΔΑ) για σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων (ΑΣΑ), με Διαλογή στην Πηγή.

Συγχαρητήρια αξίζουν συνολικά στη διοίκηση και το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, καθώς και ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συνεχή συνεργασία και αμέριστη συμπαράσταση στην υλοποιούμενη πολιτική προς τον περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Αριστείδη Βρούστη, όπως και στην περιφερειακή σύμβουλο και μέλος της Ε.Ε του συνδέσμου κα Σοφία Κορωναίου για την ειδικότερη συνεργασία μας στην χωριστή συλλογή χαρτιού στα σχολεία της πόλης μας, στο πλαίσιο  του κοινού μας προγράμματος «Ανακυκλώνουμε γιατί μετράει!!».

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή