Εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάδειξη της Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Τέχνης και Πολιτισμού της Ηλείας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
Θεόδωρος Ντόρρος: Ο άλλοτε γνωστός και ως Θεόδωρος Τραμπαδώρος. Ένας Πύργιος στην Ποιητική Πρωτοπορία του 1930.

Ομιλητές θα είναι οι: Θεοδόσης Πυλαρινός, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: Tο λογοτεχνικό έργο του Θεόδωρου Ντόρρου, Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, ιστορικός, καθηγητής Πανεπιστημίου, με θέμα: Υπερρεαλισμός και Ελληνική Πρωτοπορία και Διονύσιος Τραμπαδώρος, Οικονομολόγος-Ιστορικός (ΜΑ), με θέμα: Βιογραφικά και άλλα στοιχεία για τον Θεόδωρο Ντόρρο.
Ποιήματα θα διαβάσει ο Φιλόλογος-Ιστορικός (ΜΑ) Αυγερινός Αναστασόπουλος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, Γερμανού και Μυρτίλου στον Πύργο, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ.
Ο Θεόδωρος Τραμπαδώρος (Ντόρρος) γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1895 και ήταν γιος του Πυργίου Λεωνίδα Τραμπαδώρου και της Πατρινιάς Θεοδώρας Κωστοπούλου και εγγονός του Θεόδωρου Τραμπαδώρου, από τη Δίβρη Ηλείας και της Χρυσάνθης Ζάγκλαρη, επίσης από τη Δίβρη.
Συγκαταλέγεται στην ελληνική πρωτοπορία, αφού με την ποιητική του συλλογή «Στου Γλυτωμού το Χάζι» (Παρίσι 1930, 1931) θεωρείται ότι εισάγει το μοντερνισμό στην ελληνική ποίηση. Και μάλιστα ένα χρόνο πριν τη «Στροφή» του Γ. Σεφέρη (1931), με τον τεράστιο αντίκτυπο.
Εκτός από τα δεκαπέντε ποιήματα της ποιητικής συλλογής «Στου Γλιτωμού το Χάζι», μας κατέλειπε και άλλα αυτοτελή ποιήματα, καθώς και το φιλοσοφικό δοκίμιο «Intelligence» (Παρίσι, 1936) το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν και ιδιωτικώς, όπως και η ποιητική του συλλογή.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή