Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καισαριανή

Μέσα σε κλίμα περηφάνιας πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός στην Καισαριανή για την επέτειο του ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό-ναζισμό.

Την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου για τη σημασία της επετείου. Στη συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών παρατάξεων και κομμάτων, κρατικών και τοπικών φορέων της πόλης μας. Πολλοί αντί στεφάνου προσέφεραν οικονομική ενίσχυση σε διάφορους φορείς, μεταξύ άλλων στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής, στο Κέντρο Υγείας του Παιδιού, στο Χαμόγελο του παιδιού, ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» προσέφερε οικονομική ενίσχυση στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής με σκοπό να αγοραστεί γραφική ύλη για τους μαθητές από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε πως: «78 χρόνια από το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στους φασίστες εισβολείς τιμάμε αυτούς που πολέμησαν τους εισβολείς κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Όλους εκείνους που δεν λύγισαν σε φυλακές και εξορίες, που στάθηκαν σαν παλικάρια μπροστά σε εκτελεστικά αποσπάσματα. Με σεβασμό υποκλινόμαστε σε όλους αυτούς που δεν υπολόγισαν κόπο και κινδύνους, έδωσαν ακόμα και την ζωή τους, μας δίδαξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια και περηφάνια ιδανικά και αξίες που είναι επίκαιρα και σήμερα..»

Στάθηκε στην συμβολή της Καισαριανής στον αγώνα, η οποία ακριβώς για αυτήν της την προσφορά αναδείχθηκε σε κάστρο της πάλης ενάντια στους κατακτητές, τονίζοντας ότι: «Αυτή την κληρονομιά, αυτή την ιστορία, την κουβαλάμε σήμερα εμείς. Δεν έχουμε δικαίωμα να την ξεχάσουμε, ούτε να επιτρέψουμε την απονεύρωση του περιεχομένου της, για να χωρέσει στα μέτρα και τις επιδιώξεις όσων θέλουν να πείσουν τους λαούς ότι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να σκύψουν το κεφάλι, να αποδεχτούν ότι θα ζουν για να υποφέρουν.»

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του τόνισε πως η μελέτη της ιστορίας και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αποτελούν για το λαό πηγή εξαγωγής συμπερασμάτων, χρήσιμων για τον ίδιο στο σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που συστατικό στοιχείο του υπήρξε και ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν το αποτέλεσμα των οξυμένων αντιθέσεων μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής, των αγορών και των  πηγών πρώτων υλών.

Τον πόλεμο τροφοδότησε η καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας του ’30. Αντιθέσεις ανειρήνευτες, που δεν μπορούσαν από ένα σημείο και μετά να λυθούν παρά μόνο ένοπλα. Για τους εκμεταλλευτές, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός έγινε ανοιχτός πόλεμος.

Γιατί οι πόλεμοι δε γίνονται ούτε από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια! Κάθε άλλο μάλιστα! Γίνονται για το μοίρασμα των αγορών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των κρατών που τους στηρίζουν. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Δεν βομβαρδίζουν τη Συρία γιατί τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία ούτε βέβαια για τους τζιχαντιστές, αφού οι ίδιοι τους δημιούργησαν. Βομβαρδίζουν τους λαούς για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γεμίζει τη χώρα μας με Νατοϊκές βάσεις, από όπου φεύγουν τα αεροπλάνα και τα πλοία που σκορπούν το θάνατο στους λαούς προκαλώντας πόνο και προσφυγιά. Η κυβέρνηση μιλά για γεωπολιτική σταθερότητα, την ίδια στιγμή που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο αλλά και μαγνήτη επιθέσεων! Παίζουν με τη φωτιά, την ώρα που οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στα Βαλκάνια και επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Ταυτόχρονα, προβάλουν ως εθνικό στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζεται  στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ όλα τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος υπογράμμισε το γεγονός ότι στο σήμερα αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να τροφοδοτούν και να εμπνέουν το λαό για τους σημερινούς του αγώνες:

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του, μπορεί να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να κάνει το αδύνατο δυνατό… Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες του λαϊκού κινήματος τη δεκαετία του 1940 για να απαντήσουμε με το δικό μας ΟΧΙ στις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλλουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δίνουμε υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η φλόγα της αληθινής ιστορίας να φωτίζει για πάντα το δρόμο της πάλης για μια κοινωνία χωρίς πια φασισμό και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς φτώχια και ανεργία, κρίσεις και εκμετάλλευση.

Γυρίζουμε την πλάτη, ειδικά στη συνοικία μας, στην προπαγάνδα των επιτελείων της ΕΕ που θέλουν να μας πείσουν ότι η δράση, οι αγώνες, τα ιδανικά των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών είχαν σε τίποτα να κάνουν με αυτά των δολοφόνων τους, που με τη κατάπτυστη θεωρία των δυο άκρων ταυτίζουν το φασισμό, με το λαϊκό αγώνα και ό,τι πιο προοδευτικό έδωσε η ανθρωπότητα.

Τιμή και δόξα στους λαούς, που όταν θέλουν μπορούν!

Καλή συνέχεια στους αγώνες που έρχονται!»

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή