Έρχονται και οι στηρίξεις , Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Όσο πλησιάζουμε προς τον Μάιο του 2019, τα κόμματα θα δημοσιοποιούν τους υποψηφίους, Περιφερειάρχες και Δημάρχους, τους οποίους θα στηρίξουν στις εκλογές.

Στις 13 περιφέρειες, όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες θα είναι πρόσωπα τα οποία θα έχουν χριστεί υποψήφιοι από τα κόμματά τους, γιατί, κακά τα ψέματα, η θέση του περιφερειάρχη είναι καθαρά πολιτική. Είναι πολύ δύσκολο στις περιφερειακές εκλογές να μετάσχει κάποιος ως ανεξάρτητος.
Το αντίθετο με τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στην πλειοψηφία τους δεν θα είναι κομματικοί υποψήφιοι αλλά ανεξάρτητοι. Πολλοί, δε από αυτούς, θα έχουν τη στήριξη κάποιου κόμματος. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι πέντε μεγάλες πόλεις στις οποίες τα κόμματα θα ορίσουν τους δικούς τους υποψηφίους δημάρχους.
Σχετικά με αυτό το θέμα, η εφημερίδα «Τα Νέα» την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, και στη στήλη «Μικροπολιτικός» ανέφερε τα εξής: «Τα κόμματα που μπορούν, δρομολογούν και χρίσματα ή ευγενείς στηρίξεις υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τρεις νέες υποψηφιότητες θα στηρίξει – επαναλαμβάνω όχι χρίσμα – η ΝΔ. Μιλώ για τον Τάσο Μαυρίδη, νυν δήμαρχο Πεύκης.
»Μιλώ επίσης για τον Γιώργο Μαρκόπουλο, νυν δήμαρχο Γαλατσίου, αλλά την έκπληξη σας την κρατώ για το τέλος: η υπέρβαση και η σύνθεση έρχονται με τον Παναγιώτη Μανούρη που ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στη Νέα Ιωνία. Ο Μανούρης, που είναι πρόσωπο καθαρά αυτοδιοικητικό, προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και θα έχει τη στήριξη της ΝΔ και άλλων πολιτικών δυνάμεων.»
Παρεμπιπτόντως επειδή τυγχάνει να γνωρίζω τον Παναγιώτη Μανούρη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είναι από τα πιο παλιά στελέχη του κόμματος.
Η στήριξη τώρα της Ν.Δ. στο πρόσωπο του Γιώργου Μαρκόπουλου, όπως είναι φυσικό, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον άλλο υποψήφιο δήμαρχο, τον Κώστα Ζώμπο, για το λόγο ότι και οι δύο προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο.
Έχουμε καιρό όμως μπροστά μας για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τί θα γίνει στο τέλος γιατί μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις, συγκλίσεις, οπισθοχωρήσεις, αποχωρήσεις, συνεργασίες και δεν ξέρω τι άλλο…


Με σύνθημα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ»

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ο Ηλίας Μιμηγιάννης πραγματοποίησε στο ισόγειο του Δημαρχείου συγκέντρωση – ομιλία για τα δημοτικά τεκταινόμενα. Αναλυτικά στη σελ. 12. Εγώ, και λόγω χώρου, θα παραμείνω στο τέλος της ομιλίας του όπου έκανε αναφορά στο αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή όχι. Είπε λοιπόν:

«Kαι τώρα έρχομαι ν’απαντήσω στο ερώτημα αν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.
»Είναι γνωστό το Διαχρονικό Ενδιαφέρον μου να πρωταγωνιστήσω σ’αυτή την προσπάθεια ανάμεσα, όμως, στο ενδιαφέρον και στο να είναι κανείς υποψήφιος παρεμβάλεται ένα δεδομένο: η Συγκρότηση Δημοτικού Συνδυασμού. Η Συγκρότηση δε ενός Συνδυασμού απο την κοινωνική βάση είναι δύσκολη υπόθεση σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης αποχή στην τοπική κοινωνία. Από αύριο θα το προσπαθήσουμε αλλά αυτό μπορεί να γίνει εφικτό και μπορεί όχι.
»Αν δεν γίνει εφικτό, φυσικό είναι να μην είμαι υποψήφιος και θέλω να δηλώσω ότι στην περίπτωση αυτή κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η όποια Δημοτική μου Δραστηριότητα κι αυτό σημαίνει, όπως γίνεται κατανοητό, ότι η σημερινή μου παρουσία σηματοδοτεί και την τελευταία Δημόσια τοποθέτηση της ζωής μου.
»Αν όμως υπάρξει η σχετική ανταπόκριση τότε όχι μόνο θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος αλλά θα δώσουμε παλιοί και νέοι σκληρή μάχη με πείσμα, με πάθος και αγωνιστικότητα άλλων εποχών για μια Διαφορετική πορεία με σύνθημα ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ».
Μακάρι, φίλε Ηλία, να κατορθώσεις να δημιουργήσεις τον συνδυασμό σου και να είσαι υποψήφιος δήμαρχος. Πράγματι είναι δύσκολη η συγκρότηση ενός συνδυασμού, ειδικά στις μέρες μας. Το ίδιο πρόβλημα με εσένα αντιμετωπίζουν κι άλλοι. Υπάρχει αδιαφορία των πολιτών για τα δημοτικά δρώμενα. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι απορροφημένη στη λύση των προβλημάτων τους και στην αντιμέτωπιση της καθημερινότητας και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες σκέψεις και ασχολίες. Δυστυχώς αλλά έτσι είναι.


Οι «Χήρες»

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι πολιτικές συζητήσεις και διεργασίες ήταν πολύ έντονες και οι πολιτικές οργανώσεις, ιδίως στο χώρο της αριστεράς, ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.

Μετά τον θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, του μεγάλου Κινέζου ηγέτη τον Σεπτέμβριο του 1976, έκανε την εμφάνισή της μία ακόμα πολιτική οργάνωση στο χώρο της αριστεράς, η επονομαζόμενη «Χήρες». Τα μέλη της ήταν ταγμένα να υποστηρίζουν τις θέσεις της συζύγου του Μάου γι’αυτό και η ονομασία «χήρες».
Μια παρόμοια, απ’ό,τι πληροφορήθηκα οργάνωση, ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή και στο Γαλάτσι. Όχι βέβαια για να υποστηρίξει τις θέσεις του Μάο ή της χήρας του αλλά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στη Γαλατσιώτικη οργάνωση έχει να κάνει με ντόπια θέματα και πρόσωπα.
Εγώ χαιρετίζω τη δημιουργία μιας τέτοιας οργάνωσης και θέλω να ενημερώσω τους πρωτεργάτες της ότι ο «Παλμός» θα φιλοξενήσει την ιδρυτική τους διακήρυξη και όλες τις μετέπειτα δραστηριότητές τους.
Είμαστε υπέρ της συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικές οργανώσεις και κινήματα. Από τη στιγμή μάλιστα που έχουν τοπική αναφορά, θα είμαστε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή