Η Αθήνα ανάμεσα στις έξι πιο καινοτόμες ευρωπαϊκές πόλεις

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» (European Capital of Innovation 2018) βρίσκεται η Αθήνα, καθώς ο δήμος Αθηναίων προκρίθηκε στην τελική λίστα των έξι κορυφαίων υποψήφιων. Η Αθήνα, στην προηγούμενη φάση βρισκόταν μεταξύ των 12 επικρατέστερων πόλεων, από τις 80 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, για τον τίτλο του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία). Η νικήτρια πόλη, που θα ανακοινωθεί στις 6 Νοεμβρίου, θα διαδεχθεί το Παρίσι που ήταν η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το έτος 2017. Οι έξι (6) πόλεις που πέρασαν στην τελική φάση, διεκδικούν το 1ο βραβείο ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε (5) 100.000 ευρώ η καθεμία.

«Είμαστε υπερήφανοι που η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των έξι πιο καινοτόμων πόλεων της Ευρώπης και ανυπομονούμε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι, μαζί με τις πιο δυναμικές ομάδες, δημιουργήσαμε μία μεγάλη συμμαχία για τη βελτίωση της καθημερινότητας της πόλης και των κατοίκων της» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και επισημαίνει: «Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων άρχισε να αποδίδει καρπούς, μέσα από πληθώρα συμμετοχικών καινοτόμων προγραμμάτων. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε εργαστήριο κοινωνικής ένταξης και επανένταξης. Για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίσαμε ούτε την οικονομική, ούτε την προσφυγική κρίση μόνο με πρωτοβουλίες προσωρινής ανακούφισης αλλά με πρωτοβουλίες που έβλεπαν στην επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα. Να σας φέρω και ένα δεύτερο παράδειγμα: στον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιχειρούμε στην Αθήνα δεν είμαστε μόνοι αλλά συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, καθώς και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης. Επίσης, ανασχεδιάζουμε τις γειτονιές μαζί με τους κατοίκους. Τα παλαιότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια ξαναζωντανεύουν με πρωτοποριακά μοντέλα διαχείρισης και ανοίγουν προς τις τοπικές κοινότητες. Πιλοτικές δράσεις μεγάλης αλλά και μικρότερης κλίμακας καταφέρνουν και βγάζουν την Αθήνα από τη στασιμότητα και τη θέτουν σε μια νέα δυναμική τροχιά».

Η διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

«Η υποψηφιότητα της Αθήνας στηρίζεται στους ίδιους τους Αθηναίους αλλά και στο πως ένας δήμος μπορεί να μετατραπεί σε ταλαντούχο συντονιστή διαφορετικών ομάδων, οι οποίες συναντιούνται στις λύσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων» δηλώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωνικής Καινοτομίας κυρία Αμαλία Ζέπου, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα ίσως να αναγνωρίζεται ως η μοναδική πόλη στην Ευρώπη που δεν φοβάται τις ξαφνικές δυσκολίες».

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΑΝΑΙΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή