Τα «γουρούνια» της Ευρώπης, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τα «γουρούνια» της Ευρώπης, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα ο τσαμπουκάς μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού κονκλάβιου. «Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα, ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική
καταστροφή». Δεν είναι θέμα των μεταξύ τους σχέσεων. Η «ιταλική κρίση» ταρακουνάει ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει νιώσει πρώτη τις δονήσεις. Τεράστια υποχώρηση των μετοχών
των τραπεζών και σενάρια για πτώχευση μιάς από τις τέσσερεις έχουν ήδη γραφεί.

Είμαστε μια «ωραία ατμόσφαιρα» σε αυτή την ευρωπαϊκή ένωση. Με τους μεσογειακούς λαούς πιο θερμόαιμους, φωνακλάδες, τσαμπουκάδες και τους βόρειους πιο κυνικούς, πιο σκληρούς έως και αδίστακτους. Όπως τουλάχιστον αυτό εκφράζεται από τις κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν. Στερεότυπα είναι όλα αυτά αλλά βολεύουν εκείνους που θέλουν να δώσουν λιγότερο πολιτικές διαστάσεις σε κάθε κρίση, λες και ένα οικονομικό σύστημα έχει ψυχοσύνθεση ή θυμικό. Γι’ αυτό και αναπαράγουν αυτά τα στερεότυπα.
Όπως μας πληροφορεί η Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, P.I.G.S. (στην ελληνική γλώσσα «Γουρούνια») είναι αρκτικόλεξο το οποίο χρησιμοποιείται από δυτικοευρωπαίους και γενικά αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές της χρηματιστηριακής κοινότητας, προκειμένου να χαρακτηρίσουν αρνητικά τους λαούς των χωρών Πορτογαλία (Portugal), Ιταλία (Ιtaly), Ελλάδα (Greece) και Ισπανία (Spain), ως υπαίτιους της οικονομικής κρίσης. Ο όρος επινοήθηκε με στόχο τη «φωτογράφιση» λαών, κυβερνήσεων και τακτικών σαν πρωτεργατών της κρίσης – η οποία, ούτως ή άλλως, ξεκίνησε σαν πρόβλημα κτηματαγοράς των ΗΠΑ – και εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης, αποδοχής, ενθάρρυνσης ή και προτροπής βίαιων, ρατσιστικών συμπεριφορών. Με την επερχόμενη οικονομική κρίση της Ε.Ε. το 2008, ο αγγλοσαξονικός οικονομικός κόσμος αποφάσισε να προσβάλει χώρες της νότιας Ευρώπης, για να της δώσει έτσι την αποκλειστική ευθύνη για την κρίση.
Αυτό που ζει τώρα η Ιταλία, εμείς το ζήσαμε το 2015. Μία νέα κυβέρνηση η οποία αρνείται να δεχτεί τις πολιτικές λιτότητας που της υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αρνείται να εκποιήσει δημόσια περιουσία για να μειώσει τα ελλείμματα, αρνείται να δεχτεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και απειλεί με άγρια κόντρα την ΕΕ, μέχρις εσχάτων. Κάνοντας παραλληλισμούς με την «ελληνική κρίση». Δηλώνοντας όμως ότι όχι μόνο θα πάει σε πόλεμο αλλά θα τον κερδίσει κιόλας!
«Σε έξι μήνες (εννοούν στις επερχόμενες ευρωεκλογές) αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει»! Σηκώνουν το γάντι στη «συντηρητική νομενκλατούρα της Ευρώπης», όπως τη χαρακτήριζε κάποτε ο Αλέξης, δηλώνουν πως δεν θα υποχωρήσουν και γι’ αυτό δεν έχουν Ρlan B, όπως έλεγαν κάποτε ότι έχουν οι δικοί μας. Δεν θα χρειαστούν δηλαδή σχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ. Θα μείνουν στην ΕΕ και θα διώξουν αυτούς που την διοικούν. Θα «αλλάξουν την Ευρώπη».
Εμάς βέβαια κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά. Κάτι που έχουμε ζήσει. Η νέα ιταλική κυβέρνηση αποτελείται από μία ετερόκλητη συμμαχία. Του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» και της «Λέγκας του Βορρά». Πρόκειται βασικά για μια κυβέρνηση λαϊκιστών η οποία ανέλαβε να σώσει την Ιταλία από την κατάρρευση. «Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.
Ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας, επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα». Ο Ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010. Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο απείλησε ότι «αυτή εδώ η Ευρώπη δεν θα υπάρχει σε έξι μήνες που θα γίνουν ευρωεκλογές, σαν τον πολιτικό σεισμό που συνέβη στις εκλογές της 4ης Μάρτιου στην Ιταλία θα γίνει πολιτικός σεισμός στις ευρωεκλογές του Μαΐου».
Σε πιέσεις με στόχο την πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας Λέγκα και Πέντε Αστέρων, αναφέρθηκε ο Λουίτζι Ντι Μάιο. «Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς. Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου. Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Γενικότερα δηλαδή βλέπουμε πάλι το έργο «ο νοικοκυρεμένος Βορράς και ο διεφθαρμένος Νότος». Όχι ότι δεν υπάρχει διαφθορά στο Νότο. Η διαφορά είναι ότι είτε στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία στη διαφθορά συμμετέχουν πολλοί. Από τον ταξιτζή που δεν κόβει αποδείξεις και τον μικρομεσαίο που «τρώει» κονδύλια του ΕΣΠΑ έως τους μεγαλοϊδιοκτήτες του MEGA που το φαλιρίζουν έχοντας καταχρεώσει τις τράπεζες οι οποίες κατόπιν με πολιτικών παρεμβάσεων τους εκχωρούσαν θαλασσοδάνεια. Στoν ευρωπαϊκό Βορρά στα σκάνδαλα δεν συμμετέχει ο μέσος πολίτης αλλά οι χρηματοπιστωτικές τους εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες τους, η Siemens, η Novartis και τα άλλα καλά παιδιά. Νοικοκυρεμένα δηλαδή …
Κι αν υπάρξει και κάτι άλλο αμέσως το κουκουλώνουν. Για κάτι δολοφονίες εμπόρων διαμαντιών στο Βέλγιο δε μάθαμε ποτέ τη συνέχεια. Στην ήσυχη και ευρωπαϊκά τακτοποιημένη Βουλγαρία των χαμηλών μισθών και της μικρής φορολόγησης θα μάθουμε για τη δολοφονία της τριαντάχρονης δημοσιογράφου;
Η Βικτώρια Μαρίνοβα, δημοσιογράφος και παραγωγός στο TVN, διερευνούσε υπόθεση διαφθοράς που περιελάμβανε κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην τελευταία εκπομπή, στις 30 Σεπτεμβρίου, μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές δημοσιογράφους, τον Βούλγαρο Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο, που ερευνούν υποθέσεις ενδεχόμενης απάτης σχετικά με την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών. Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής.
Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο εντός και εκτός Βουλγαρίας, καθώς οργανώσεις κατά της διαφθοράς και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου της. Επίσης, η Σόφι ιν’τ Βελντ, Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, παρατήρησε πως πρόκειται για τον τρίτο φόνο δημοσιογράφου στην ΕΕ μέσα σε έναν χρόνο, καθώς είχαν προηγηθεί οι φόνοι των Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια και Γιαν Κούτσιακ. Σημειώνεται πως η Μαρίνοβα, ερευνήτρια δημοσιογράφος, είχε αποκτήσει μόλις το δικό της talk show κι ετοιμαζόταν για περισσότερες αποκαλύψεις…
Ίσως η δολοφονία της αποδοθεί σε κάποιον ψυχασθενή ή μανιακό δολοφόνο. Γιατί η Βουλγαρία είναι χώρα που εφαρμόζει πιστά τις επιταγές της ΕΕ. Δεν είναι σαν τους θρασείς Ιταλούς που δηλώνουν πως «αν κάποιος, στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, σκοπεύει να ξεφορτώσει στην Ιταλία δεκάδες μετανάστες, με πτήσεις τσάρτερ που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα διαθέσιμο αεροδρόμιο. Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, έτσι όπως κλείσαμε τα λιμάνια μας»[ υπουργός Εσωτερικών].
Μάχες χαρακωμάτων ή το ξήλωμα του ευρωπαϊκού ιστού;;;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή