Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Άλλα λέει ο «Κλεισθένης» , Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού» ανέφερα ότι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Δαβίλλας, όπως ο ίδιος δήλωσε προφορικά εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, προσχώρησε στο συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζώμπου. Αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύσει γιατί, όπως μου είπε και υψηλόβαθμο στέλεχος του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου», δεν υφίσταται συνδυασμός του κ. Ζώμπου αλλά ο συνδυασμός επικεφαλής του οποίου ήταν ο Κυριάκος Τσίρος. Ο κ. Ζώμπος απλά έχει οριστεί ως εκπρόσωπος του συνδυασμού και τίποτα παραπάνω.

Αλλά το πιο σοβαρό της υπόθεσης είναι ότι με βάση το νέο νόμο «Κλεισθένη», προσχώρηση δεν μπορεί να γίνει με απλή προφορική δήλωση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 73, στην παρ. 6 ο νεοψηφισθείς νόμος αναφέρει τα εξής: «Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον τρία μέλη ή απ’ όλα τα μέλη της παράταξης στην οποία προσχωρεί εφόσον αυτή έχει λιγότερα από τρία μέλη.»
Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει κατατεθεί καμία γραπτή δήλωση στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου αλλά κι από ό,τι προβλέπω δεν πρόκειται να γίνει γιατί οι πληροφορίες μου λένε ότι οι τρεις από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου» δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν μαζί με τον κ. Δαβίλλα την δήλωση προσχώρησής του.
Και λέω οι τρεις γιατί τα δύο τρία (2/3) των μελών της παράταξης, όπως αναφέρει ο νόμος, είναι κανονικά το 2,66 και στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο αριθμό, δηλαδή το 3. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει και μάλλον θα γίνει είναι ο κ. Δαβίλλας να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου Κ. Ζώμπου.


Την τελική ευθύνη για ό,τι γίνεται σε μια υπηρεσία την έχει….

πάντα ο πολιτικός προϊστάμενος.
Αυτός είναι που βάζει στο τέλος την υπογραφή του, αυτός δίνει τις εντολές, αυτός είναι και ο υπόλογος.
Γι’αυτό πρέπει πάντα να είναι ενήμερος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλα τα θέματα του τομέα ευθύνης του.
Για να είναι αποδοτική οποιαδήποτε υπηρεσία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και αρμονική συνεργασία μεταξύ υπαλλήλων και προϊσταμένης πολιτικής αρχής.


Ζεσταίνονται
οι μηχανές…
Αφού ξεκίνησα με τα δημοτικά, να σας πω και δυο κουβέντες για τους υποψήφιους δημάρχους. Έχουμε και λέμε:

Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει με συνέντευξή του στον «Παλμό» τον Ιανουάριο του 2018, θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2019. Έχει ήδη αρχίσει τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του εδώ και καιρό.
Ο δεύτερος υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ιδρυτική συγκέντρωση εντός του Νοεμβρίου – το αργότερο όμως μέχρι τέλος του χρόνου. Και αυτός βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό του και, όπως μου ανέφερε, η προσπάθειά του είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Τρίτος της παρέας θα είναι ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τέταρτος ο Σπύρος Παναγιώτου, επικεφαλής της παράταξης Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι, ο οποίος είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές αλλά εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει αποχωρήσει από το κόμμα μαζί με τον άλλον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Άρη Παπαδοκωστόπουλο.
Τέλος, έχουμε δύο κυρίες υποψήφιες δημάρχους: η κα Ράνια Καλαντζή θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Γαλάτσι Από-Κοινού» και υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου και την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν δύο βδομάδες δημοσιεύσαμε και την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού της και απ’ ό,τι πληροφορούμαι, πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσει και την πρώτη της ανοιχτή συγκέντρωση όπου θα αναφερθεί σε γενικές γραμμές στο πρόγραμμά της για το Γαλάτσι.
Η δεύτερη κυρία υποψήφια δήμαρχος είναι η κα Έλενα Ζέρβα, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συγκέντρωση την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, στο «Καμίνι».
Την παρέα των υποψήφιων δημάρχων κλείνει προς το παρόν ο υποψήφιος των Οικολόγων και του Πράσινου Κινήματος Κ. Μουζουράκης, οικονομολόγος.
Αν υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι εδώ θα είμαστε να τους αναφέρουμε. Προς το παρόν αυτοί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να κατέβουν στις εκλογές τον Μάιο του 2019.


Το πόσο πολιτισμένη είναι μια κοινωνία φαίνεται και από
τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολίτες με κινητικά προβλήματα.
Αν θέλουμε, λοιπόν, εμείς εδώ στο Γαλάτσι να λέμε ότι είμαστε
πολιτισμένοι, ας κατασκευάσουμε επιτέλους μία ράμπα
για την πρόσβαση των ΑμΕΑ στην πισίνα του κολυμβητηρίου
στο Άλσος Βέικου. Όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα.