«Πυρ» στο Αιγαίο και την Κύπρο, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πυρ» στο Αιγαίο  και την Κύπρο, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Το πεινασμένο θηρίο είναι
επικίδυνο. Ακόμα πιο
επικίνδυνο όμως είναι
το πληγωμένο θηρίο.
Η Τουρκία ανέκαθεν είχε
επεκτατικές τάσεις. Πρόσφατη είναι η στρατιωτική της εισβολής στη Συρία. Τώρα όμως που η μέχρι πρόσφατα ακμάζουσα τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και η τουρκική λίρα βυθίζεται, είναι ακόμα μεγαλύτερη η επεκτατική της διάθεση. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από λεία κι αυτή είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων πρώτα σε Κύπρο
κι ύστερα στο Αιγαίο.

ΗΚυπριακή Δημοκρατία προχωράει σταθερά στα προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων στα «οικόπεδά» της κι αυτό κάνει το θηρίο ακόμα πιο έξαλλο. Οι Κύπριοι αναμένεται να αρχίσουν τις γεωτρήσεις περί τα τέλη Οκτωβρίου και οι Τούρκοι αισθάνονται να απομακρύνεται η προοπτική της μοιρασιάς την οποία έχουν βάλει ως στόχο. Όπως και της «συνεκμετάλλευσης» αυτών στο Αιγαίο. Γιατί τη λεία την οσμίστηκαν πολλοί κι έχουν μαζευτεί στην ανατολική Μεσόγειο ακόμα μεγαλύτερα «θηρία».
Το μεγαλύτερο αρπακτικό του πλανήτη μάλιστα ετοιμάζεται να κάνει την έκπληξη. Ενώ οι αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες, σε συμφωνία με την κυπριακή δημοκρατία, έχουν εξασφαλίσει πρώτες – πρώτες το μερίδιό τους στα κυπριακά κοιτάσματα, προχωρούν άμεσα και στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Αλεξανδρούπολη !
Οι Αμερικανοί έχουν σχέδια ενεργειακής εκμετάλλευσης της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιούμενου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ. Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.
Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.
Πέρα από το ενεργειακό κομμάτι, υπάρχουν ήδη διεργασίες για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί φυσικό επόμενο αυτών των σχεδίων. Στην περιοχή φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, τώρα πιθανόν να αναζητούν κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο σύνθετο σε σχέση με το Λιμάνι και το αεροδρόμιο λόγω εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Η αντιπαράθεσή τους με την Τουρκία επιταχύνει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζονται να κάνουν και οι Γάλλοι στην Κύπρο και το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα κατά την επίσκεψη του προέδρου τους, Μακρόν, στην περιοχή. Να θυμίσουμε ότι εν μέσω δυνητικής κρίσης με την Άγκυρα για τα ενεργειακά και τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην νότια πλευρά του νησιού, στις αρχές Ιουλίου του 2017, δύο γαλλικές φρεγάτες είχαν αποσπαστεί από την διεθνή δύναμη για τον Λίβανο (UNIFIL) και συνέδραμαν στην ασφάλεια περιοχής της γεώτρησης της γαλλικής Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι φρεγάτες σε εκείνη την περίπτωση ναυλοχούσαν στον λιμένα Λάρνακας.
Τώρα οι Γάλλοι ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν γαλλική ναυτική βάση στη Λάρνακα, προασπίζοντας κι αυτοί τα συμφέροντα των εταιρειών τους. Οι Τούρκοι φυσικά είναι σφόδρα ενοχλημένοι κι ακόμα περισσότερο τους αγριεύει η προοπτική πώλησης ή ενοικίασης φρεγατών τύπου Fremm στην Ελλάδα ή των ακόμα πιο σύγχρονων Belharra στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, βάζοντας έτσι την Γαλλία στην αγορά όπλων της περιοχής.
Πολλοί «παίχτες» λοιπόν στην περιοχή και οι Κύπριοι κάνουν κι αυτοί τις δικές τους κινήσεις για να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερο από τα διακηρυγμένα σχέδια των Τούρκων. Διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο «σφράγισαν» ο κύπριος υπουργός Ενέργειας και ο αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου πριν λίγες μέρες.
Η συμφωνία – ορόσημο έχει ως στόχο να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού δια μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ. Η Κομισιόν υποστηρίζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, την επιλογή του αγωγού EastMed, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, καθώς και την επιλογή για την υγροποίηση φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους και εξαγωγή στην Ευρώπη. Αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, μέσω επανεξαγωγών αερίου με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, υπό τον πρόεδρο της χώρας Ερντογάν, διαμήνυσε πως θα κάνει χρήση όλων των δυνατών μέσων για να προασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην Κύπρο και το Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελληνικός στρατός στο σύνολο του δεν είχε καθόλου «ήσυχο» καλοκαίρι, διότι ο Ερντογάν προκαλούσε συνεχώς σε Αιγαίο και Κύπρο, έχοντας πάντα σκοπό την υφαρπαγή «θαλάσσιων οικοπέδων» τόσο από Κύπρο όσο και από Ελλάδα, ειδικά μετά την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.
Επίσης, η ανησυχία που επικρατεί στην Αθήνα λόγω ανακοινώσεων και τουρκικών κινήσεων το τελευταίο διάστημα, οδήγησε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να ανακοινώσει την υλοποίηση τουλάχιστον τριών ασκήσεων στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα παραμένοντας έτσι σε συνεχή επιφυλακή. Ο Στόλος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τρεις διαδοχικές ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, στην οποία θα έχουμε εκ νέου ανάπτυξη του ελληνικού στόλου. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες ελληνικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια θα κατοικοεδρεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο, έτοιμα για δράση οπουδήποτε απαιτηθεί.
Πολλοί αναρωτιούνται συνεχώς με άρθρα τους το πότε θα «κτυπήσει» με κάποιο στημένο επεισόδιο η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ μεγάλα αμερικανικά ινστιτούτα χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως νούμερο ένα απειλή στην Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα και ειδικά για σχέδια που δεν έχει εγκρίνει», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς πάντα το λέμε. Αν υπάρχει πετρέλαιο, θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα ως προς την έρευνα υδρογονανθράκων», ανέφερε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή όμως οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να οριοθετήσουν ΑΟΖ, ανοίγοντας δίοδο νότια της Κρήτης και στην Α. Μεσόγειο στην οποία οι Αμερικανοί τους αναμένουν με «άγριες» διαθέσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει κάποιες κινήσεις αντίστοιχες με της κυπριακής; Υes sir !

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή