Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου) με επαναλαμβανόμενες προβολές του βίντεο «Η μνήμη της εικόνας. Ο χρόνος γύρω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής».

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για τη διετία 2017-2018, το θέμα του εορτασμού είναι: ΠΟΛ(ε)ΙΣ. «Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Θα αφηγηθούν την Ιστορία τους ή πολλές μικρές ιστορίες και θα φανερώσουν τις σχέσεις που συνυφαίνονται εντός τους και που μπορεί να χαρακτηρίζονται από ενσωμάτωση ή απόρριψη, ανοχή ή αδιαφορία, δημιουργικότητα ή αμηχανία, προστασία ή βανδαλισμό. Ιστορίες που μπορεί να είναι μοναδικές ή να επαναλαμβάνονται με κάποιο τρόπο όχι μόνο μέσα στα όρια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Και μέσα από τις ιστορίες τους θα αναδειχθούν οι μηχανισμοί μεταμόρφωσής τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και η πορεία τους προς το μέλλον».

Με την αφορμή αυτή το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανατρέχει στην ιστορία του κτηρίου όπου στεγάζεται καθώς και του περιβάλλοντος χώρου. Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και ο χώρος της πλατείας Κολοκοτρώνη συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία για έναν περίπου αιώνα. Στο βίντεο (διάρκειας 30′) ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει στιγμιότυπα και σταθμούς από αυτή τη μακρά διαδρομή. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο και τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Μέσα από αυτό, παρακολουθούμε τι προϋπήρχε του Μεγάρου, πώς και πότε αποφασίστηκε να στεγαστεί στον χώρο αυτό το πρώτο κοινοβούλιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την ιστορία του κτηρίου, τις μεταμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ημέρες & ώρες προβολών: 28-30 Σεπτεμβρίου 2018, 11.00-13.00, ανά μισή ώρα.

ΔΤ  Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή