Εποχική Γρίπη και προφυλάξεις

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου, αλλά και του τόπου εκδήλωσης της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση κατανάλωσης φαρμάκων και την αύξηση της θνησιμότητας. Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων, καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί

σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

* Σε παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών, χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή, συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

* Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών.

* Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου.

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

* Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

* Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

* Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα

* Νευρομυϊκά νοσήματα

* Έγκυες γυναίκες

* Λεχωίδες και Θηλάζουσες

* Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερης των 40kg/m2

* Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

* Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

* Οι κλειστοί πληθυσμοί (σχολεία, ιδρύματα, σχολές κ.τ.λ.)

* Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, κ.τ.λ.

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή