«Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα» Tο νέο βιβλίο της Κ. Μαγγανά

ΥΓΕΙΑ
«Όταν η ψυχή  διαταράσσει το σώμα»  Tο νέο βιβλίο της Κ. Μαγγανά

«Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας Κατερίνας Μαγγανά, και το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 19.30, στις Εκδόσεις «Αρμός» επί της οδού Μαυροκορδάτου 11 στην Αθήνα.

Η Κατερίνα Μαγγανά, γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στο Γαλάτσι όπου διατηρεί ιατρείο, με το βιβλίο αυτό κάνει μια ιστορική αναδρομή της ψυχοσωματικής ανθρώπινης περιπέτειας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη πρακτική.
Στην εποχή μας είναι δεδομένη επιστημονικά η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος. Τι πίστευαν, όμως, οι αρχαίοι Έλληνες για την ψυχοσωματική ενότητα και πως αυτή εκδηλώνεται στην ασθένεια; Τι πρεσβεύουν οι σύγχρονες επιστήμες, όπως η νευροβιολογία αλλά και η φυσική, για την ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου; Και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;
Κάποιες φορές το σώμα δεν ασθενεί αυτό καθαυτό, αλλά χρησιμεύει στον άνθρωπο ως σήμα προειδοποιώντας για τη μάχη του ψυχισμού ενάντια σε μια γενικότερη ψυχοσωματική κρίσιμη κατάσταση (πχ. αγχώδεις διαταραχές χωρίς αλλοιώσεις του οργανικού, ταχυκαρδίες, κρίσεις πανικού…). Με ποιους τρόπους οι ψυχικές κινήσεις ή σιωπές επηρεάζουν τη σωματική μας πραγματικότητα; Και τότε τι θέλει να μας πει το σώμα που δεν μπορεί να εκφράσει η ψυχή; Πώς θα μπορούσαμε να συνθέσουμε αποτελεσματικότερα τις αλληλεπιδράσεις ψυχής και σώματος ώστε να ζούμε καλύτερα και πιο ουσιαστικά τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας;
Η συγγραφέας μάς προσφέρει μια γοητευτική εποπτεία του τρόπου που η θεματική αυτή αντιμετωπίστηκε ιστορικά και στη συνέχεια μας παρουσιάζει τη σύγχρονη προσέγγιση υποστηριζόμενη σε πολλά σημεία από κλινικό υλικό.
• Ποιά είναι η Κατερίνα Μαγγανά:
Είναι ψυχολόγος MSc – ψυχοθεραπεύτρια και εργάζεται ιδιωτικά. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει ολοκληρώσει τον διετή κύκλο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Εισαγωγή στην Ψυχοσωματική», της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας – IPSO P. MARTY (2012-2014). Είναι εισηγήτρια διαλέξεων και σεμιναρίων σε ιδρύματα, συνέδρια και φορείς. Επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί στα Τετράδια Ψυχιατρικής και στο ψυχαναλυτικό περιοδικό Οιδίπους. Από το 2003 ως το 2017 συνεργάστηκε με το περιοδικό Αρμονία, μηνιαίο ένθετο της εφημερίδας Έθνος του Σαββάτου, με άρθρα για θέματα ψυχολογίας.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τη δημόσια τηλεόραση στην έρευνα και στα κείμενα ντοκιμαντέρ πολιτισμικού περιεχομένου. Το 2013 έλαβε το βραβείο κοινού για το θεατρικό της έργο Έφη. Από το Ευτυχία (καλύτερο νεοελληνικό έργο, θεατρικά βραβεία περιοδικού Αθηνοράματος). Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Δημιουργώντας το αύριο, εκδόσεις Παπαϊωάννου (2002) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της στο βιβλίο του εικαστικού Γιώργου Λάππα Maqams of blood and maqams of milk, εκδόσεις Futura (2003).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή