Πολιτικά γεμάτη χρονιά , Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πολιτικά γεμάτη χρονιά , Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, γειά σας και καλώς σας βρήκα! Εύχομαι να περάσατε καλά στις ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές σας είτε πήγατε θάλασσα είτε βουνό ή στα πανέμορφα νησιά μας ή στα ωραιότατα χωριά μας. Απουσίασα και γω για λίγες μέρες εκτός Αθηνών και τις πέρασα κλασικά στο χωριό μου, το ωραιότατο Λαμπέτι, και στο γυναικοχώρι την Ιτέα Φωκίδος. Πάντα έλεγα ότι πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί εμείς που γεννήθηκαμε στα χωριά και έτσι έχουμε ένα σημείο αναφοράς για τις αποδράσεις μας εκτός των τειχών.

Ξεκουραστήκαμε λίγο για να μπορέσουμε να βγάλουμε και τη φετινή χρονιά, η οποία προβλέπεται να είναι και πάλι δύσκολη. Εκτός αυτού θα είναι και μια χρονιά με πολλά πολιτικά γεγονότα για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.
Και στα δύο μέρη που επισκέφθηκα (Λαμπέτι, Ιτέα) ήταν εμφανής η οικονομική κρίση. Μπορεί στην επαρχία να καθυστέρησε λίγο να φτάσει αλλά πλέον έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Πάρα πολλά κλειστά καταστήματα, δημόσια συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, ανεργία και φτώχεια είναι οι εικόνες που συνθέτουν το παζλ της κρίσης.
Στον Πύργο, πίσω από το Κατάκολο, υπάρχει μια ωραιότατη παραλία, ο Άγιος Ανδρέας, που πηγαίναμε για μπάνιο. Και στα τρία καταστήματα καφέ – εστίασης, γέμιζαν οι ξαπλώστρες με τις ομπρέλες αλλά στον κυρίως χώρο του καταστήματος για φαγητό δεν υπήρχε ψυχή. Όλοι έβγαζαν την «υποχρέωση» της ξαπλώστρας με έναν καφέ 3 ευρώ και μετά δρόμο για το σπίτι. Ίδια κατάσταση και στο χωριό μου με την καταπληκτική πλατεία με τα δύο πλατάνια. Λίγος κόσμος τα βράδια με περιορισμένη κατανάλωση.
Και στην Ιτέα τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Πολύς κόσμος αλλά στα καταστήματα ελάχιστοι και με πολύ μετρημένη κατανάλωση. Φανταστείτε ότι στις ψαροταβέρνες έβρισκες σαρδέλα, γαύρο άντε και κουτσομούρα. Λυθρίνια, τσιπούρες και τα συναφή μόνο με ειδική παραγγελία.
Ας ελπίσουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Όχι βέβαια ότι θα ζήσουμε και πάλι όπως ζούσαμε μέχρι το 2009 πριν μπούμε στα μνημόνια αλλά να μπορούμε, βρε αδερφέ, να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Έλεγα πιο πάνω ότι η περίοδος που θα διανύσουμε μέχρι το καλοκαίρι θα είναι γεμάτη από πολιτικά γεγονότα με πρώτο την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Κυριακή 9 του μηνός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.
Η φετινή ΔΕΘ θα είναι καθαρά προεκλογική και όλα τα κόμματα θα ξεδιπλώσουν σε γενικές γραμμές την πραμάτεια τους. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δώσει δείγματα γραφής με συνεντεύξεις τους για το τί πρόκειται να εκθέσει ο καθένας για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές δεν έχει καθοριστεί ακόμα αλλά, όπως όλα δείχνουν, καταληκτική θα είναι η 26 Μαΐου του 2019, χωρίς να αποκλείεται να διεξαχθούν και πιο πριν. Αν δεν είχε προκύψει η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Οκτώβρη θα είχαμε σίγουρα βουλευτικές εκλογές. Είχε «κλειδώσει» και η ημερομηνία: Κυριακή 21 Οκτώβρη. Οι 98 όμως νεκροί άλλαξαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή η πιο πιθανή ημερομηνία είναι, όπως είπαμε, η 26η Μαΐου του 2019. Να διεξαχθούν δηλαδή όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις μαζί: Βουλευτικές, Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές.
Είχα γράψει και λίγο πριν το καλοκαίρι,ότι αυτό το σενάριο, αν και ακούγεται, δύσκολα θα υλοποιηθεί γιατί χρειάζεται άλλος σχεδιασμός και οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διεξαγωγή των εκλογών. Σκεφτείτε ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν τέσσερις (4) κάλπες και στα εκλογικά τμήματα της επαρχίας πέντε (5). Υπολογίστε πόση ώρα θα χρειάζεται κάθε ψηφοφόρος για να ολοκληρώσει όλες τις ψηφοφορίες. Το δρομολόγιο εφορευτική επιτροπή – παραβάν – κάλπη θα το επαναλάβουν 4 ή 5 φορές. Θα ψηφίζουμε, όχι μέχρι τις 7 το βράδυ της Κυριακής αλλά μέχρι τα ξημερώματα. Μην εκπλαγείτε πάντως αν στηθούν κάλπες και μέχρι το τέλος του 2018. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.
Τελειώνοντας την πρώτη μετά το καλοκαίρι συνάντησή μας, θα σας πω και δυο κουβέντες για τα δικά μας δημοτικά πράγματα. Δεν υπάρχουν ουσαστικά νεότερες εξελίξεις. Όλα έχουν μείνει όπως τα άφησα πριν το καλοκαίρι. Από δω και μπρος θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι και η αρχή γίνεται την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου με την Δημοτική Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάτσι από Κοινού» να πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στο ισόγειο του Δημαρχείου και θα εκλέξει την υποψήφια δήμαρχο που θα στηρίξει στις εκλογές του Μαΐου. Εδώ και καιρό έχω γράψει ότι η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει άρωμα γυναίκας. Την Κυριακή θα έρθει η επιβεβαίωση με την εκλογή της κας Ράνιας Καλαντζή, καθηγήτριας στο επάγγελμα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξης και υποψήφιας δημάρχου Γαλατσίου.
Άλλες μέχρι τώρα υποψηφιότητες είναι του σημερινού δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Ζώμπου και του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Γεγονός είναι πάντως ότι τα πράγματα γύρω από τις υποψηφιοτητες εξελίσσονται πολύ χαλαρά και χωρίς, θα έλεγα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παρακολουθώ τα γεγονότα στο Γαλάτσι από το 1990 και είναι η πρώτη φορά που σκάρτους 9 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο.
Στα επόμενα φύλλα θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τις δημοτικές εκλογές. Εύχομαι σε όλους καλό φθινόπωρο με υγεία και πολύ χαμόγελο!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή