Το παραδοσιακό έθιμο Κεσκέκι του Δήμου Καισαριανής

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής , αναβιώνουν στην πόλη μας το παραδοσιακό έθιμο Κεσκέκι με μουσική και χορό από την Μικρά Ασία, εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Το έθιμο θα πραγματοποιηθεί φέτος την Τετάρτη 19/9/2018

Το Κεσκέκι είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο, με γονιμικές καταβολές από αρχαιοτάτων χρόνων, που διατηρήθηκε επί δεκαετίες σε πολλές περιοχές της Μικρασίας. Βέβαια, μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες και τελείται ανελλιπώς, όπως στην Καισαριανή, κατ’ έτος.

Η συνταγή που ακολουθούν οι Καισαριανιώτες είναι χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι, σε άλλα μέρη της Ελλάδας όμως, το παρασκευάζουν με κρέας και κουκιά ή με πλιγούρι κ.α. Επί αιώνες στη Μικρά Ασία η θυσία του κόκορα, του προβάτου ή βοδιού στη μνήμη των αγίων, το “κουρμπάνι” (θυσία δηλαδή), όπως το ονόμαζαν, αποτελούσε επίκληση της θείας προστασίας, ευχαριστία, εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα.

Το πρόβατο ή το βόδι που έσφαζαν με σκοπό να μαγειρέψουν το κεσκέκι για το γαμήλιο τραπέζι, παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία να “στεριώσει ο γάμος” ή να πάει καλά η σοδιά, ανάλογα με τα μέρη. Κεσκέκι μαγείρευαν σε όλη την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια του Αιγαίου από το Αϊδίνι έως την Ίμβρο, την Αρτάκη, την Πάνορμο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σμύρνη και την Ερυθραία. Επίσης, στο Αϊβαλί έφτιαχναν κεσκέκι και στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου, μετά τη σπορά.

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος της πόλης μας, σας προσκαλεί να παραβρεθείτε στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού την Τετάρτη, 19/9/2018 στα «Ξύλινα», όπου από το πρωί (9.00 . – 14.00) σε μεγάλα καζάνια, θα βράζουν το σιτάρι και το κρέας.

Στις 20:00 της ίδιας μέρας σας καλούμε στην πλατεία 200 Ηρώων στο Σκοπευτήριο (πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ), όπου θα σερβιριστεί Κεσκέκι, και θα επακολουθήσει Μικρασιατικό γλέντι.

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΝΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή