Τι είναι ο καταρράκτης και ποια είναι η θεράπεια του;

ΥΓΕΙΑ
Τι είναι ο καταρράκτης  και ποια είναι η θεράπεια του;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ “ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ”

 Καταρράκτης είναι η θόλωση του τμήματος του οφθαλμού που ονομάζεται “κρυσταλλοειδής φακός”. Η όραση γίνεται θαμπή γιατί είναι σαν ένα θαμπό γυαλί να παρεμβάλεται ανάμεσα στο μάτι και το αντικείμενο που κοιτάζουμε. Ο καταρράκτης δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Πολλοί άνθρωποι άνω των 60 έχουν ένα βαθμό καταρράκτη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ

 Ο φακός είναι ένας διαφανής ιστός που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, το τμήμα που δίνει το χρώμα στο μάτι. Ο φακός βοηθά στο να εστιάζεται το φως στο πίσω μέρος του ματιού – τον αμφιβληστροειδή- και εκεί να σχηματίζει μια εικόνα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

 Θάμβος όρασης

Είναι το ποιο συχνό σύμπτωμα. Μπορεί ο ασθενής να προσέξει ότι η όρασή του είναι θολή ή ομιχλώδης ή ότι τα γυαλιά του είναι βρώμικα.

 Θάμπωμα από τα φώτα

Ο καταρρακτικός ασθενής μπορεί να θαμπώνεται από τα φώτα των απέναντι αυτοκινήτων κατά την οδήγηση τη νύκτα ή από το φως του ήλιου.

 
Αλλοίωση της αντίληψης των χρωμάτων

Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται “ξεπλυμένα” ή θαμπά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

 Ο καταρράκτης μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η μεγάλη πλειοψηφία παρόλα αυτά συμβαίνει σε μεγάλη ηλικία. Για τις περιπτώσεις του νεανικού καταρράκτη έχουν ενοχοποιηθεί διάφορες αιτίες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, συγκεκριμένα φάρμακα, καθώς και χρόνια φλεγμονώδη οφθαλμολογικά προβλήματα.

 Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία του καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεση του καταρρακτικού φακού και η τοποθέτηση στη θέση του ενός ενδοφακού. Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία ή πρόληψη του καταρράκτη.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 Στο παρελθόν, η επικρατούσα άποψη ήταν να ωριμάσει πρώτα ο καταρράκτης και μετά να χειρουργηθεί, όταν η όραση είναι πλέον πολύ πτωχή. Με τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής του καταρράκτη όμως η άποψη αυτή έχει αλλάξει. Ο κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση του καταρράκτη είναι όταν η μείωση της όρασης επηρεάζει τη καθημερινή ζωή του ασθενούς και τις δραστηριότητές του.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΦΑΚΟΘΡΥΨΙΑΣ

 Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθσία και μάλιστα τις περισσότερες φορές μόνο με αναισθητικές σταγόνες στο μάτι που θα χειρουργηθεί. Η διαδικασία γίνεται δια μέσου μιας μικρής τομής, έτσι ώστε συνήθως δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ράμματα στη συνέχεια. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 15 – 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο θαμπωμένος “καταρρακτικός” φακός αφαιρείται και στη θέση του
εισάγεται στο μάτι ένας τεχνητός ενδοφακός ώστε να υπάρχει “καθαρή” όραση μετά την επέμβαση. Ο ενδοφακός παραμένει μέσα στο μάτι δια βίου.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 Τις πιο πολλές φορές η βελτίωση είναι άμεση, αν και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται μία ή περισσότερες εβδομάδες για την πλήρη επούλωση και την τελική εικόνα. Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και γυρίζει στις καθημερινές του ασχολίες.

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

 Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια από τις πιο επιτυχείς επεμβάσεις. Η πιθανότητα κάποιας επιπλοκής είναι μικρότερη του 1 με 2 τοις εκατό. Μια από τις συχνότερες επιπλοκές είναι η πάχυνση της κάψας μέσα στην οποία στηρίζεται ο ενδοφακός (περιφάκιο). Η επιπλοκή αυτή είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί με μια συνεδρία Laser που γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί μόνο 5 λεπτά.

 

Διονύσιος Μίνζηρας

Χειρούργος Οφθαλμίατρος

Dionysios Mintziras MD
Eye Surgeon
42 Veikou ave, Galatsi
+302102131541

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή