Γιατί οι γυναίκες δεν φοράνε πλέον μαύρα;

ΜΟΔΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ
Γιατί οι γυναίκες δεν φοράνε πλέον μαύρα;

Το μαύρο «υπήρξε επί δεκαετίες συνώνυμο της διαχρονικής κομψότητας, αλλά τώρα χαρούμενα χρώματα που τραβάνε την προσοχή, το εξωθούν εκτός της γκαρνταρόμπας», αναφέρει σε κείμενό της η Χάνα Μάριοτ. «Περιηγηθείτε σε οποιαδήποτε ιστότοπο μόδας και θα δείτε ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο να ξεπροβάλει», σημειώνει χαρακτηριστικά η fashion editor του Guardian, υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό».

Στη Βρετανία εξακολουθούν να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η απόρριψη του μαύρου υπέρ των έντονων χρωμάτων δεν αποτελεί απλά μια εποχική παρέκκλιση. Γιατί εδώ και μήνες τα περιοδικά και τα sites μόδας έχουν κατακλυστεί από χρώματα, είτε πρόκειται για το εντυπωσιακό κίτρινο φόρεμα που επέλεξε να φορέσει η Αμάλ Αλαμουντίν στο γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ είτε για το ροζ «παντελόνι-αιδοίο» (vagina trousers) της Τζανέλ Μονά. Τα χρώματα είναι της μόδας με το μερίδιο της αγοράς των χρωματιστών – και μάλιστα έντονα – ρούχων να ξεπερνάει τον περασμένο Ιανουάριο το 20% ενώ πριν από μία διετία ήταν 16,7%. Εν τω μεταξύ από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018, οι πωλήσεις των μαύρων ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 10%. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι «το μαύρο πέθανε».

Σύμφωνα, ωστόσο με την Φλόρενς Ολντέι, αναλύτρια της Euromonitor International, το μερίδιο των μαύρων ρούχων θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο στις αγορές. Κυρίως εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. «Σήμερα το γραφείο σου μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, τα όρια μεταξύ επίσημου και ανεπίσημου, εργασίας και κατοικίας, online και offline είναι, πλέον, δυσδιάκριτα. Τα χρώματα δεν θεωρούνται πλέον φαιδρά, εκκεντρικά ή ακατάλληλα». Άλλωστε, όλοι όσοι και όσες στη Βρετανία πρέπει «να φαίνονται αλλά να μην ακούγονται», σημειώνει η Μάριοτ, χρησιμοποιούν εδώ και πολλές δεκαετίες και με εξαιρετική μαεστρία τα έντονα χρώματα, ώστε να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η βασίλισσα Ελισάβετ, φανατική των φανταχτερών χρωμάτων, παρά τα 92 της χρόνια.

Πηγές

futurology.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή