Μικτή η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς τρισδιάστατων εκτυπωτών

Μικτή ήταν η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς τρισδιάστατης εκτύπωσης κατά το 1ο τρίμηνο του 2018. Οι πωλήσεις desktop 3D εκτυπωτών για προσωπική χρήση μειώθηκαν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους το εξεταζόμενο τρίμηνο, καθώς διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 3% λιγότερες συσκευές σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στον αντίποδα κινήθηκαν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές για επαγγελματική χρήση, των οποίων οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 14% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017. Μάλιστα, πρόκειται για το τρίτο συνεχές τρίμηνο που η συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία (σ.σ. των επαγγελματικών συσκευών) “είδε” τη δυναμική της να διευρύνεται. Οι αναλυτές της εταιρείας CONTEXT εξηγούν ότι, ενώ οι προσωπικοί επιτραπέζιοι 3D printers είναι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον και αντιπροσωπεύουν το 81% των παγκοσμίων εσόδων της αγοράς, οι εκτυπωτές για επαγγελματική χρήση είναι εκείνοι που συντηρούν τον κλάδο και του εξασφαλίζουν υγιή ποσοστά ανάπτυξης.

Οι 3D εκτυπωτές για προσωπική χρήση σημείωσαν πτώση πωλήσεων. Ανοδικά κινήθηκαν οι επαγγελματικές συσκευές
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της CONTEXT, όταν η σύγκριση πωλήσεων γίνεται καθαρά σε επίπεδο τιμών, η κατηγορία των επαγγελματικών συσκευών τρισδιάστατης εκτύπωσης με κόστος πάνω από τα $2.500, δείχνει να είναι ο μεγάλος χαμένος της αγοράς.

Θέμα τιμής
Η συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, κινήθηκε έντονα πτωτικά το εξεταζόμενο διάστημα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της κατά το 1ο τρίμηνο του 2018 μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές θυμίζουν ότι η εν λόγω κατηγορία σημείωσε ραγδαία άνοδο πωλήσεων 112% για το σύνολο του 2017 έναντι του 2016. Ωστόσο, η εταιρεία εκτιμά ότι η πτώση που παρατηρήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2018 αποτελεί μάλλον μια δυσμενή εξαίρεση και όχι τον κανόνα για τη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, η οποία – όπως προβλέπουν – αναμένεται να ανακάμψει το επόμενο διάστημα.

“Τα τελευταία χρόνια, πολλοί κατασκευαστές 3D εκτυπωτών εγκατέλειψαν τη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Ωστόσο, το 2017 υπήρξε μια σημαντική αναθέρμανση της αγοράς. Μάλιστα, πολλοί κατασκευαστές του κλάδου έχουν κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να επενδύσουν σε αυτή την κατηγορία των συσκευών”, αναφέρουν οι αναλυτές της Context.

Όσον αφορά την κατηγορία των συσκευών για προσωπική χρήση με τιμή κάτω από τα $2.500, οι αναλυτές σχολιάζουν πως, αν και γνώρισε μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, το μέλλον της δεν θα πρέπει να θεωρείται σταθερά ανοδικό.
SEPE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή