Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Νέα σκληρά μέτρα

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΝ ΙΣΧΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Σκληρά – τα σκληρότερα ίσως, μέχρι στιγμής! – μέτρα στυγνής λιτότητας περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, συμφώνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης με τον πρωθυπουργό της χώρας Λ. Παπαδήμο. Μέτρα που συνοψίζονται στις λέξεις μειώσεις, περικοπές, καταργήσεις και αφορούν τους πάντες. Μέτρα που θα αλλάξουν άρδην και φυσικά προς το χειρότερο τη ζωή των Ελλήνων, που θα βυθίσουν κι άλλο την οικονομία της χώρας, που θα «στεγνώσουν» την ελληνική αγορά και θα εξαθλιώσουν την ελληνική κοινωνία. Η συμφωνία που επήλθε αφορά όλα τα μέτρα του νέου Μνημονίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα το κλείσιμο της «τρύπας» των 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος έτσι ώστε να μην περικοπούν περαιτέρω – προς το παρόν – οι συντάξεις.

Mειώσεις εισοδημάτων που φθάνουν, σε κλαδικό επίπεδο, μέχρι και το 50% των σημερινών αποδοχών αλλά και διάλυση της υφιστάμενης πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες σε 15 μήνες από σήμερα παύουν να ισχύουν στο μεγαλύτερό τους μέρος.  
Ολα αυτά περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας που καλείται να εγκρίνει η Βουλή. Σε «πρώτη ανάγνωση» τα μέτρα που θα υλοποιήσει η χώρα μας έως το 2015 περιλαμβάνουν μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.
Μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%. Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών. Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.  
Ολες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ σήμερα, λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος.
Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%. Καταργείται η μονιμότητα νέας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Πιο αναλυτικά:
• Συντάξεις:
Μειώσεις κατά 15% στις κύριες συντάξεις των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και κατά 7% μειώσεις στο ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1/1/2012.
• Εφάπαξ: Έως τα τέλη Ιουνίου θα επανεξετασθούν όλες οι παροχές των ταμείων εφάπαξ βοηθημάτων.
• Είσπραξη εισφορών: Αναθεωρείται το σύστημα είσπραξης των εισφορών και από τον επόμενο μήνα ενοποιείται η είσπραξη και ο έλεγχος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
• Κοινωνικά επιδόματα: Περικοπή προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και διακοπή τους σε περιπτώσεις υπερβάσεων. Στόχος η εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2013 – 2015.
• Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων: Επιδιώκεται η μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% έως το 2015. Η συμφωνία ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να επιτύχουν το αποτέλεσμα αυτό με συμφωνία έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής μέτρα: Μείωσή του κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των κατώτατων αμοιβών στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωσή τους και έως το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.
• Νέοι: Επιπλέον μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών). Ο εισαγωγικός μισθός για τους νέους διαμορφώνεται στα 511 ευρώ.
• Ωριμάνσεις: Παγώνουν όλες οι ωριμάνσεις μισθών (τριετίες πολυετίες) έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
• Επιπλέον μείωση των κατώτατων έως το Ιούλιο: Προβλέπεται έως τέλη Ιουλίου 2012, να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της γενικής σύμβασης (ΕΓΣΣΕ) με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.
• Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων: Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια.
• Κατάργηση των συμβάσεων: Οι σημερινές ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. Δηλαδή το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 ανεξαρτήτως άλλης ημερομηνίας.
• Μετενέργεια: Η ισχύς της μετενέργειας μειώνεται σε τρεις από έξι μήνες. Εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών, τότε ως βάση των αποδοχών θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
• Μονιμότητα ΔΕΚΟ: Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ, τράπεζες.
• Διαιτησία: Καταργείται η μονομερής προσφυγής στη διαιτησία. Ακόμη και στην περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία, θα τίθενται μόνο οι βασικοί μισθοί. Για την λήψη απόφασης θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
• Μη μισθολογικό κόστος – Μείωση εισφορών: Μειώνονται κατά 2% οι ασφαλιστικές εισφορές με την κατάργηση των εισφορών υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί καταργούνται.
• Μειώνονται περαιτέρω κατά 3% οι εισφορές του ΙΚΑ από 1/1/2013: Τα διαφυγόντα έσοδα δεν θα καλύψει ο προϋπολογισμός, αλλά ελπίζεται να αυξηθούν οι εισπράξεις μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής.
• Νέα μείωση συντάξεων: Γίνεται σαφές πως εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό, τότε θα υπάρξει  νέα αναπροσαρμογή – μείωση  όλων των συντάξεων.
• Ειδικά επικουρικά ταμεία: Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός. Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν, θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
• Δημόσιος τομέας:
Απολύσεις στο δημόσιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, συνέχιση της εργασιακής εφεδρείας, μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, μείωση των συμβασιούχων και περιορισμός των εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Τέλος, μέχρι το Ιούλιο θα επανεξετασθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.