Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Άνοιξαν οι ουρανοί και στο Γαλάτσι

Η καταιγίδα της περασμένης Κυριακής, 29 Ιουλίου, έπληξε και το Γαλάτσι, όπου η καταρρακτώδης νεροποντή «χτυπούσε» ασταμάτητα για μία περίπου ώρα. Ευτυχώς, η πόλη μας δεν αντιμετώπισε τα σοβαρά έως και επικίνδυνα προβλήματα που είχαν άλλες περιοχές, όμως και εδώ πλημμύρισαν οι δρόμοι και μάλιστα κατέβασαν και τόνους χώματος όπου γίνονται έργα – ωστόσο αμέσως μετά το πέρας της βροχής, οι συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων αποκαταστάθηκαν. Ο Δήμος Γαλατσίου με αφορμή αυτή την καταρρακτώδη νεροποντή, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει τους συνδημότες μας για τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος ο Δήμος έχει προνοήσει και καθαρίσει τα φρεάτια της πόλης, εγκαίρως. Μάλιστα, η εργολαβία καθαρισμού τους, η οποία λήγει στις 09/08/2018, ολοκλήρωσε τον καθαρισμό τους με σχολαστικότητα.
»Ο Δήμος Γαλατσίου, για άλλη μια φορά μετά από πολλά χρόνια, χωρίς εξαγγελίες και δημόσιες ανακοινώσεις, πύκνωσε το δίκτυο των όμβριων υδάτων στην πόλη, αυξάνοντας τον αριθμό των φρεατίων κατά 27, που ενώθηκαν με νέες σωληνώσεις με το κύριο δίκτυο. Έτσι, περισσότερο νερό διοχετεύεται υπογείως παρά επιφανειακώς στους κατηφορικούς δρόμους του Γαλατσίου.
»Υπάρχει συνεχής καθημερινός και ποιοτικός καθαρισμός όλων των δρόμων του Γαλατσίου από τα συνεργία οδοκαθαρισμού του Δήμου. Το Γαλάτσι είναι πεντακάθαρο. Δεν αφήνονται σκουπίδια στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, που ενδεχομένως σε μια βροχή θα βουλώσουν τα φρεάτια.
»Η συγκεκριμένη καταιγίδα έπληξε με εξαιρετικά μεγάλη ένταση την ευρύτερη περιοχή του Γαλατσίου. Το φαινόμενο αυτό παρέσυρε αναπόφευκτα κάποια φερτά υλικά από τα Τουρκοβούνια. Ήταν τόσο έντονη η συγκεκριμένη νεροποντή που έκλεισαν σταθμοί του Μετρό (Πανόρμου, Νομισματοκοπείο), διακόπηκε η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (2 ώρες η Λεωφόρος Μεσογείων, η υπόγεια γέφυρα Κατεχάκη, η Πειραιώς, η Καυτατζόγλου, η Μιχαλακοπούλου, κεντρικοί δρόμοι στη Νέα Ιωνία και τη Χαλκηδόνα), διακόπηκε η ηλεκτροδότηση από το Μαρούσι μέχρι την Αθήνα, στο Καματερό, στον Κόκκινο Μύλο κ.ά.
»Το πρόβλημα των αυξημένων υδάτων στους δρόμους του Γαλατσίου την Κυριακή 29 Ιουλίου προήλθε κυρίως από το γεγονός ότι οι αγωγοί της ΕΥΔΑΠ, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο όγκο του βρόχινου νερού, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν και να πετάξουν τα καπάκια τους από την πίεση. Στην επίσης, πολύ έντονη νεροποντή του Σαββάτου (28/7), οι δρόμοι του Γαλατσίου και οι υποδομές του δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.
»Ο Δήμος Γαλατσίου ζητά συγνώμη από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του για την ταλαιπωρία που υπέστησαν από τη χτεσινή πρωτόγνωρη για την πόλη νεροποντή. Ο Δήμος Γαλατσίου διαβεβαιώνει τους πολίτες του ότι θα συνεχίζει να θωρακίζει την πόλη περαιτέρω και θα επενδύσει και σε άλλες υποδομές και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των πολύ ακραίων γεγονότων και φαινομένων, που δυστυχώς βιώνει η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια.