Οριστικά στις 26 του Μάη, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Οριστικά στις 26 του Μάη
Μετά τα μπρος – πίσω του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, ορίστηκε τελικά πότε αυτές θα διεξαχθούν. Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο, πλέον, «Κλεισθένη Ι», οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών θα διεξαχθούν 26 Μαΐου 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

Τώρα, τί νόημα θα έχουν οι επαναληπτικές εκλογές αφού όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος τη β’ Κυριακή, με ό,τι ποσοστό κι αν πάρει, δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορώ να καταλάβω… Σύμφωνα με το νέο νόμο, η εκλογή όλων των δημοτικών συμβούλων θα γίνεται από την α’ Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Τό ’χω γράψει και στο παρελθόν ότι το νέο σύστημα εκλογής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στη διοίκηση των δήμων παρά θα λύσει. Αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει είναι η υπερβολικά άνετη σημερινή πλειοψηφία την οποία δίνει στον εκλεγμένο Δήμαρχο ο «Καλλικράτης». Στους δήμους, για παράδειγμα, που εκλέγονται 33 δημοτικοί σύμβουλοι, όπως στο Γαλάτσι, ο εκλεγείς δήμαρχος είτε στην α’ είτε στη β’ Κυριακή, ανεξαρτήτως ποσοστού, εξασφαλίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια πλειοψηφία 20 συμβούλων έναντι 13 της αντιπολίτευσης. Αυτή η πλειοψηφία των 7 επιπλέον δημοτικών συμβούλων, θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να περιοριστεί το πολύ στους τρεις: δηλαδή 18 συμβούλους η διοίκηση και 15 η αντιπολίτευση.
Κακά τα ψέματα αλλά είναι απολύτως σίγουρο ότι αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία από την α’ Κυριακή ο υποψήφιος δήμαρχος, δηλαδή αν δεν πάρει το 50% των ψήφων, τότε θα υπάρξουν συναλλαγές και ανταλλάγματα για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Φανταστείτε το σενάριο, οι δύο μονομάχοι – υποψήφιοι δήμαρχοι της β’ Κυριακής να έχουν λάβει την α’ Κυριακή ο μεν πρώτος 44% και ο δεύτερος 18% και να εκλεγεί δήμαρχος αυτός που έχει πάρει την α’ Κυριακή 18%! Σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο με 33 συμβούλους, ο νεοεκλεγείς αυτός δήμαρχος θα διέθετε 6 συμβούλους και ο αντίπαλός του 15. Αυτό το φανταστικό σενάριο, το είχαμε δει να διαμορφώνεται στις δημοτικές εκλογές του 2010 στη γειτονική μας Ν. Ιωνία.
Ως προς τον αριθμό τώρα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ενώ η αρχική πρόταση στο νομοσχέδιο έλεγε ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10%, στον ψηφισθέντα νόμο το 10% έγινε 40%. Έτσι, στο Δήμο Γαλατσίου κάθε συνδυασμός θα πρέπει να έχει το ελάχιστο 33 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και το μέγιστο 46.
Έναν άλλο νεοτερισμό που φέρνει ο νέος νόμος είναι ότι μπορεί πλέον να ορίζεται αντιδήμαρχος και σύμβουλος από κάποια παράταξη της αντιπολίτευσης αρκεί να συμφωνεί η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης από την οποία προέρχεται. Αυτό όμως το οποίο θα βοηθήσει το αλισβερίσι και θα γίνεται το «φύγε συ, έλα συ» μεταξύ των παρατάξεων, είναι το άρθρο 73 το οποίο λέει ότι ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και στη συνέχεια το μέλος που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη, αρκεί να συμφωνούν τα 2/3 των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί.
Αυτές και πολλές άλλες είναι οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος και τις οποίες θα μας δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να αναδείξουμε.
Κλείνοντας, δυο λόγια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή την 26η Μαΐου 2019.
Γράφτηκε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Θα θέλαμε να πάμε μέχρι το τέλος της θητείας, όμως είναι πιθανόν οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο.» Αν τελικά το Μάιο του ‘19 πραγματοποιηθούν μαζί οι Εθνικές, οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών, ούτε θέλω να σκεφτώ το χάος που θα επικρατήσει τόσο εντός όσο και εκτός των εκλογικών τμημάτων. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν 4 κάλπες και στους περιφερειακούς δήμους 5 γιατί΄εκεί θα έχουμε και εκλογή των Κοινοτικών Συμβουλίων. Σκεφτείτε τώρα τον κάθε ψηφοφόρο να κάνει 5 φορές το δρομολόγιο «εφορευτική επιτροπή – παραβάν – κάλπη». Για να μπορέσει να έχει αίσιο τέλος αυτό το σενάριο των τετραπλών εκλογών θα πρέπει να τετραπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι εφορευτικές επιτροπές.
Στο Γαλάτσι, που έχουμε γύρω στα 80 εκλογικά τμήματα με περίπου 450 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ανά εκλογικό τμήμα, δημιουργούνται ουρές όταν διεξάγεται μία μόνο εκλογική αναμέτρηση. Σκεφτείτε τί θα γίνει όταν θα έχουμε 4 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις!
Προσωπικά, βέβαια, εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο και Εθνικές Εκλογές θα έχουμε αυτό το φθινόπωρο του 2018.


Θερμά συλλυπητήρια στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Ελένη Αυλωνίτου για τον αιφνίδιο θάνατο
του συντρόφου της και συντονιστή της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου Βασίλη Στεργιόπουλου.

Πήγαινε στην κορυφή