Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Εκθέτετε την απλή αναλογική και νομοθετείτε με μικροκομματικές στοχεύσεις

Σημεία παρέμβασης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση.

“Ø ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δημιουργείτε και σήμερα μια κατάσταση διχαστική, πολωτική, αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι διάλογος αυτός. Έχει ξεφύγει πλέον η κατάσταση, δεν μπορούμε να συζητήσουμε τα ουσιαστικά, συζητάτε με μία λογική κατώτερη των περιστάσεων.

Ø Μας κάλεσε ο γνωστός εκλογολόγος υπουργός της κυβέρνησης –δεν ξέρω αν ήταν δική του η εισήγηση προς την κυβέρνηση να κάνετε τετραπλές εκλογές το Μάιο και το αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας- να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας γιατί είπε πως θα αποδειχθεί εδώ ποιος είναι ουρά της σκληρής δεξιάς. Και το είπε αυτό ο συγκυβερνήτης του κ. Καμμένου! Η πτέρυγα της Βουλής που ψήφισε για Αντιπρόεδρο της Βουλής τον Δημήτρη Καμμένο, εσείς που συγκυβερνάτε έχοντας εταίρο με ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις.

Ø Ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του πριν από λίγο ξέχασε ότι έχουμε κυβέρνηση αυτά τα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μίλησε για κυβέρνηση της αριστεράς. Για όλα αυτά που περιέγραψε ο κ. Βούτσης ότι συμβαίνουν και δημιουργούν ένα εθνικολαϊκιστικό υπόστρωμα στην ελληνική κοινωνία έχει ευθύνη και ο συγκυβερνήτης του. Στον ΣΥΡΙΖΑ Προσπαθήσατε με κάθε τρόπο πριν το 2015 να δώσετε κι εσείς στο εθνικολαϊκιστικό αυτό υπόβαθρο σάρκα και οστά. Καβαλήσατε το κύμα του εθνικολαϊκισμού, που τότε είχε αντιμνημονιακή μορφή.

Ø Εμείς σήμερα σταθερά κρατούμε υπεύθυνη στάση, στηρίζουμε και ψηφίζουμε την κατάτμηση της Β Αθηνών. Αναφέρθηκαν οι Υπουργοί σας σε προσχηματικές στάσεις. Μάλλον μπερδευτήκανε, αναφέρονται στη ΝΔ, η οποία άλλαξε τη στάση της αυτές τις 4 μέρες κι από εκεί που έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει ήρθε σήμερα στη δική μας θέση και τελικά η συγκεκριμένη ρύθμιση ψηφίζεται και θα ισχύσει από αυτές τις εκλογές.

Ø Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να νομοθετείτε αποσπασματικά. Τι είναι η ψηφοφορία του εκλογικού συστήματος; Τη σπάτε όπως σας συμφέρει κάθε φορά;

Ø Δεν υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, κ. Σκουρλέτη, έχετε εκτεθεί. Πριν ένα χρόνο σας έλεγα ότι θα σας «αδειάσει» ο κ. Τσίπρας όταν λέγατε ότι θα κάνετε τον Οκτώβριο τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να τις αποσυνδέσετε από τις ευρωεκλογές. Όπως και έγινε τελικά, σας άδειασε το προηγούμενο βράδυ της νομοθέτησης. Φέρνετε τροπολογία και ουσιαστικά εργαλειοποιείτε την αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Όλα με βάση μικροκομματικές στοχεύσεις.

Ø Λέτε ότι έχετε κάνει εκτενή διάλογο με όλους τους φορείς. Τότε γιατί διαφωνούν όλοι; Ή δεν καταλαβαίνουν ή κάτι δεν μεταφέρετε σωστά. Οι αυτοδιοικητικοί του προοδευτικού μπλοκ διαφωνούν οι περισσότεροι μαζί σας.

Ø Στο θέμα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, δεν ζητάμε να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, θέλουμε να υπάρξει αλλαγή, θέλουμε ένα αναλογικότερο σύστημα στην αυτοδιοίκηση και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ø Αλήθεια, το έχετε λύσει με τους ΑΝΕΛ το θέμα του πλαφόν; Πήρατε την συγκατάθεση για το πλαφόν από τον συγκυβερνήτη σας τον κ. Καμμένο; Μου απαντάτε ότι την πήρατε! Μπορείτε λοιπόν να προχωρήσετε μέχρι τέλους σε σχέση με τις επιθυμίες του κ. Καμμένου, τις κάνετε όλες κάθε φορά, συνεπώς μπορείτε να προχωράτε αμέριμνοι ως κυβέρνηση.

Ø Απλή αναλογική δεν θα σήμαινε στον 2ο γύρο η εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών με 50+1%, σημαίνει εκλογή σε μία αναμέτρηση, όπως συμβαίνει σε συστήματα απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική σημαίνει προγραμματικές συγκλίσεις, αν παίρνει η 1η παράταξη το 30% και η 2η το 25%, υπάρχει δηλαδή αναλογικότητα στα συμβούλια, υπάρχει αναλογικότητα και στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και μπορούν να γίνονται την επόμενη μέρα οι συγκλίσεις. Και για αυτό μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά αυτό σημαίνει απλή αναλογική. Εσείς τι κάνετε; Αναλογικά στους συμβούλους, αλλά ο Δήμαρχος να βγαίνει με πάνω από 50%. Αυτό το σύστημα μόνο εσείς το έχετε εφεύρει. Εσείς εκθέτετε την απλή αναλογική με αυτό τον τρόπο.

Ø Δεν μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι ειδική περίπτωση. Η Ελλάδα θα γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, κράτος δικαίου, δεν θα παραμείνει ειδική περίπτωση και το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει για αυτό.”

Πήγαινε στην κορυφή