Στ. Θεοδωράκης: Πορευόμαστε με σταθερές θέσεις κι όχι με σημαίες ευκαιρίας/ Συνέντευξη στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

«Οι νέοι, οι γυναίκες, οι παραγωγικές τάξεις θέλουν απαντήσεις και όχι κραυγές. Και το Ποτάμι έχει απαντήσεις» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και τη Μυρτώ Λιαλιούτη μιλώντας για την «επόμενη μέρα» του Ποταμιού. Προσθέτει επίσης πως «όταν βλέπεις συνεχώς πολιτικούς με σημαίες ευκαιρίας, ξαφνιάζεσαι όταν κάποιοι πορεύονται με σταθερές θέσεις» και σημειώνει πως το Ποτάμι «παρά τα στραβά μας», εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση. «Έχει καθαρές θέσεις για όλους αυτούς που απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθονται από τη ΝΔ και δεν θέλουν να πάνε στα άκρα. Το Ποτάμι που δεν κυβέρνησε, αλλά και το Ποτάμι που δεν κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει κάποιες εύκολες ψήφους» λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνει ότι αυτό που έχει προτεραιότητα για τη χώρα είναι οι συμμαχίες «πάνω από προγράμματα όμως και όχι πάνω από καρέκλες». Και παραπέμπει στις επεξεργασμένες θέσεις που θέτει το Ποτάμι σε επτά βασικούς τομείς. Την παραγωγή, την παιδεία, το δημόσιο, τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τις τεχνολογίες, τα γεωστρατηγικά. «Αυτά θα καθορίσουν τη συμμετοχή μας ή όχι σε μια κυβέρνηση» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι θα φέρει τον χειμώνα στη Βουλή ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που εξασφάλισε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνει ότι «στερήσαμε από 400.000 ανθρώπους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα να ζουν και να δουλεύουν στη χώρα τους». «Δεν μπορούμε να τους στερούμε και το δικαίωμα να ψηφίζουν, επειδή κάποιοι φοβούνται την ετυμηγορία τους. Εμείς την θέλουμε. Και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους» αναφέρει χαρακτηριστικά και εκφράζει την επιφύλαξή του, καθώς όπως λέει: «Περιμένω να δω αν αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τη δέσμευσή του».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Πώς είδατε το βέτο της Γερμανίας για τα 28 εκατομμύρια του ΦΠΑ στα νησιά; Πιστεύετε ότι είναι ένα καμπανάκι στον κ. Τσίπρα για τα υπόλοιπα σχέδια του, ας πούμε για τις συντάξεις;

Ναι, παρά τα όσα υπόσχονται στους ψηφοφόρους τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χώρα θα συνεχίσει να είναι σε αυστηρή εποπτεία. Κάθε τρεις μήνες και για τα επόμενα 4 χρόνια θα έχουμε ελεγκτές στην Αθήνα. Τα πορίσματα τους θα καθορίζουν την πρόσβαση μας στη χρηματοδότηση. Δυστυχώς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό, την ασυνεννοησία και τελικά την ανικανότητα.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει τις δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, πιστεύετε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε και εθνικές εκλογές τον Μάιο;

Αυτή τη στιγμή μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. Όλα τον Μάιο! Άλλωστε στον κ.Τσίπρα αρέσει το σύνθημα του Μάο «μεγάλη αναταραχή – υπέροχη κατάσταση». Μπορεί να πιστεύουν κιόλας ότι οι πολλές διαφορετικές κάλπες θα λειτουργήσουν εκτονωτικά. Ότι θα διασπαρεί η δυσαρέσκεια και δεν θα εκφραστεί όλη στην εθνική κάλπη.

Ένα από τα πολλά σενάρια των ημερών είναι ότι θα είσαστε υποψήφιος Δήμαρχος στην Αθήνα. Κάποιοι λένε με τη Νέα Δημοκρατία και κάποιοι άλλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και γιατί όχι και με τους δύο; Αστειεύομαι. Αν πάντως ήθελα να διεκδικήσω κάποια Δημαρχία δεν θα αναζητούσα χρίσμα δεξιά ή αριστερά. Η κομματική στήριξη στην αυτοδιοίκηση και δη των κομμάτων εξουσίας είναι μπελάς, δεν είναι ατού. Ο κόσμος λέει «έλεος, όχι άλλος κομματισμός».

Δεν μου απαντάτε πάντως αν θα είστε υποψήφιος.

Δεν θα είμαι, γιατί εκτός των άλλων έχουμε πολλή δουλειά στο Ποτάμι.

Με στόχο;

Να είμαστε δυνατοί στην επόμενη Βουλή. Τι άλλο;

Δεν φοβάστε μήπως η πόλωση έχει ως αποτέλεσμα την εκλογική σας εξαφάνιση; Γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει το Ποτάμι;

Οι μικροί εμφύλιοι που αρέσουν στον κ. Τσίπρα και βολεύουν τον κ.Μητσοτάκη, δεν συγκινούν όλους τους πολίτες. Οι νέοι, οι γυναίκες, οι παραγωγικές τάξεις θέλουν απαντήσεις και όχι κραυγές. Και το Ποτάμι έχει απαντήσεις. Καθαρές θέσεις για όλους αυτούς που απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθονται από τη ΝΔ και δεν θέλουν να πάνε στα άκρα. Μετά και την απεμπλοκή μας από το ΚΙΝΑΛ έχουν εμφανιστεί ξανά οι παλιοί φίλοι. Όλοι αυτοί που βλέπουν το Ποτάμι ως τη μόνη εναλλακτική λύση, παρά τα στραβά μας. Το Ποτάμι που δεν κυβέρνησε, αλλά και το Ποτάμι που δεν κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει κάποιες εύκολες ψήφους.

Όσα ακούγονται δηλαδή, ότι σκέπτεσθε να συνεργασθείτε προεκλογικά, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψέματα;

Τέσσερα χρόνια τώρα έχουν ακουστεί τα πάντα για μας. Στην αρχή είπαν ότι ήμασταν ‘‘βαλτοί’’ για να ανακόψουμε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά μας παρουσίαζαν ως φίλους του κ.Τσίπρα, μετά ως δεκανίκι του Μητσοτάκη, μετά ξανά του Τσίπρα, ξανά του Μητσοτάκη και πάει λέγοντας. Επειδή είμαστε νέο είδος στην πολιτική, δεν είναι εύκολο να μας ερμηνεύσουν και κατασκευάζουν συνεχώς νέα σενάρια. Όταν βλέπειςσυνεχώς πολιτικούς με σημαίες ευκαιρίας, ξαφνιάζεσαι όταν κάποιοι πορεύονται με σταθερές θέσεις.

Έχετε ταχθεί πάντως υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών. Δεν έχετε αποκλείσει και την συμμετοχή σας σε κυβέρνηση.

Λέμε αυτό που λέγαμε πάντα. Η χώρα έχει ανάγκη από συμμαχίες. Πάνω από προγράμματα όμως και όχι πάνω από καρέκλες. Να λες «συνεργάζομαι για να κάνω αυτό – αυτό και αυτό». Εμείς έχουμε ξεχωρίσει τις αλλαγές που είναι άμεσης προτεραιότητας. Επεξεργασμένες θέσεις σε επτά τομείς. Την παραγωγή, την παιδεία, το δημόσιο, τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τις τεχνολογίες, τα γεωστρατηγικά. Γι’ αυτά θα ζητήσουμε να μας ψηφίσουν ξανά οι πολίτες, αυτά θα υπερασπιστούμε σε μια νέα Βουλή και αυτά θα καθορίσουν τη συμμετοχή μας ή όχι σε μια κυβέρνηση.

Συμφωνήσατε να μετέχετε στο εγχείρημα του νέου φορέα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Και πριν συμπληρωθεί χρόνος αποχωρήσατε. Ήταν λάθος η συμμετοχή σας;

Όχι, δεν ήταν λάθος. Υπήρχε τότε ένα αίτημα. Να δοκιμάσουμε τη συνύπαρξη. Ξεκινήσαμε ξέροντας τις διαφορές που είχαμε με τα άλλα κόμματα. Και πράγματι συγκινήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Κάποιοι όμως παρερμήνευσαν την εντολή. Αντί να ανοίξουμε στην κοινωνία, κλειστήκαμε στα παλιά κομματικά τείχη. Σε μείζονα πολιτικά θέματα οι αποφάσεις λαμβάνονταν ερήμην της πλειοψηφίας. Δεν είχαμε λοιπόν άλλο δρόμο από το να χωρίσουμε σαν φίλοι. Να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας.

Ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στην πρόταση σας, δεσμεύτηκε να φέρει τον χειμώνα στη Βουλή ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές. Πιστεύετε ότι όντως θα το κάνει;

Το παρελθόν των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Περιμένω να δω αν αυτή τη φορά θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Η πίεση πάντως από τους 400.000 ανθρώπους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Τους στερήσαμε τη δυνατότητα να ζουν και να δουλεύουν στη χώρα τους. Δεν μπορούμε να τους στερούμε και το δικαίωμα να ψηφίζουν, επειδή κάποιοι φοβούνται την ετυμηγορία τους. Εμείς την θέλουμε. Και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους.”

Πηγή: ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή