Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Γαλατσίου 2014-19

Το επικαιροποιημένο Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Γαλατσίου για τα έτη 2014 – 2019, όπως εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου 2018, ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν, ασκώντας κριτική για το «άκαιρο της συζήτησής του» καθώς, όπως υποστήριξαν, «τώρα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για τον σχεδιασμό αλλά για την ολοκλήρωσή του». «Για εμάς ο σχεδιασμός επεκτείνεται μέχρι το 2024» απάντησε ο Δήμαρχος Γαλατσίου, υπεραμυνόμενος του εν λόγω Σχεδίου.

Η εκπόνηση και υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο σχεδιασμού και προγραμματισμού του Δήμου, στοχεύοντας κυρίως σε ιεραρχημένες διαδικασίες, ενέργειες και έργα, για την υποστήριξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Δήμου και την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο επιτελεί δυο λειτουργίες:
• Την αποτύπωση και διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου ως γεωγραφική και διοικητική επικράτεια.
• Την τεκμηρίωση της ανάγκης για συγκεκριμένα έργα και δράσεις αναγκαία για την αναπτυξιακή του πορεία.
Η δομή του επιχειρησιακού σχεδίου είναι η ακόλουθη:
1. Διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου / Οργάνωση και αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής.
2. Προσδιορισμός Έργων και Δράσεων του Δήμου: Καταγραφή, ταξινόμηση ανά φάση στην οποία βρίσκονται και αξιολόγηση.
3. Προσδιορισμός Προγραμμάτων σε εξέλιξη, ανειλημμένες υποχρεώσεις.
4. Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου / SWOT Ανάλυση για τη διερεύνηση και καταγραφή των δυνατών σημείων, των αδύνατων σημείων, των ευκαιριών και των απειλών.
5. Καταγραφή του αναπτυξιακού οράματος της Δημοτικής Αρχής / στόχοι, γενικοί και ειδικοί.
6. Συνδυασμός των αναπτυξιακών στόχων του Δήμου με τα δυνατά του σημεία.
7. Καθορισμός Αξόνων Προτεραιότητας και βασικών κατευθύνσεων της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου.
8. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – Δράσεις και έργα.
9. Σχέδιο χρηματοδότησης.
10. Αξιολόγηση του προγράμματος – Αναμενόμενα αποτελέσματα. Σχέδιο παρακολούθησης, ελέγχου και αναθεώρησης.
Χωρίζεται σε δύο ενότητες:
• Στην πρώτη ενότητα γίνεται περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς επίσης παρουσιάζεται η στρατηγική του Ο.Τ.Α. και οι αναπτυξιακές προτεραιότητές του.
• Στην δεύτερη ενότητα (παρόν κείμενο) παρουσιάζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου, με τους στόχους και τις δράσεις που σχεδιάζονται, καθώς και ο Τριετής προγραμματισμός των δράσεων αυτών. Επίσης, σε αυτή την ενότητα γίνεται ο οικονομικός προγραμματισμός και παρατίθενται οι δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος.

ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του πενταετούς Προγράμματος του Δήμου Γαλατσίου συμπεριλαμβάνει τέσσερις άξονες με συγκεκριμένο προϋπολογισμό για κάθε ενότητα:
• Άξονας 1: Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός
Προϋπολογισμός 1.643.100 ευρώ εκ των οποίων 250.000 ευρώ για την αντιμετώπιση επειγουσών επεμβάσεων σε σχολεία και συντήρηση σχολικών κτιρίων του δήμου, 150.000 ευρώ βελτίωση και συντήρηση αθλητικών υποδομών, 150.000 ευρώ ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
• Άξονας 2: Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
Προϋπολογισμός 4.722.500 ευρώ εκ των οποίων 600.000 ευρώ ολοκληρωμένη αστική για δημιουργία «Κέντρου» στο Δήμο, 300.000 ευρώ ανάπλαση Λ. Βεΐκου (από Λ. Κόκκου έως Άλσος Βέικου), 400.000 ευρώ συντήρηση και επισκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων.
• Άξονας 3: Βελτίωση της Διοικητικής και Οικονομικής Ικανότητας του Δήμου
Προϋπολογισμός 1.970.000 ευρώ εκ των οποίων 500.000 ευρώ συντήρηση υφιστάμενων υποδομών, μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, 800.000 ευρώ πρόσληψη και αξιοποίηση προσωπικού ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου.
• Άξονας 4: Τοπική Οικονομία και Απασχόληση
Προϋπολογισμός 652.500 ευρώ εκ των οποίων 200.000 ευρώ δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, 160.000 ευρώ διεκδίκηση και αξιοποίηση Ολυμπιακών Ακινήτων (Παλαί).

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Σύσσωμη η (παρούσα) αντιπολίτευση κατηγόρησε τη διοίκηση ότι υποβαθμίζει ένα τόσο σημαντικό θέμα αντιμετωπίζοντάς το καθαρά διαδικαστικά και διεκπεραιωτικά.
«Είναι όντως λυπηρή η αντιμετώπιση της διοίκησης καθώς δείχνει τη μικρότερη δυνατή βαρύτητα στον υποτίθεται πενταετή σχεδιασμό των δράσεών της» είπε ο κ. Κώστας Ζώμπος της μείζονος αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Και είμαι σίγουρος ότι λίγοι από εσάς, κύριοι της διοίκησης, έχετε διαβάσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Και μπορεί το α’ σκέλος να ψηφίστηκε στην ώρα του, όμως η β’ φάση του έρχεται λίγο πριν τη λήξη του και χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία ανάδειξής του. Δεν παροτρύνατε τον κόσμο να συμμετάσχει στο ερωτηματολόγιό σας, δεν το διαφημίσατε, δεν το προωθήσατε καθόλου. Είναι ουσιαστικά ένας απολογισμός τριετίας και στα δύο τελευταία έτη βάλατε όσα δυνητικά θα θέλατε να κάνετε. Αποδεικνύετε έτσι ότι ζούμε σ’ένα δήμο χωρίς όραμα, χωρίς αποστολή, χωρίς αξίες, σ’έναν δήμο που δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά» είπε ο κ. Ζώμπος και καταψήφισε.
Πρόκειται για ένα κείμενο «κόπι – πέιστ» είπε ο κ. Νίκος Μαγκανάρης, ασκώντας κι εκείνος κριτική στον χρόνο που έρχεται για ψήφιση. «Φέρνετε σήμερα, τον Ιούλιο του 2018 έναν σχεδιασμό που αφορά την περίοδο 2014-2019. Δεν περιγράφονται στόχοι, δεν περιγράφονται καν απολογισμοί. Περιγράφετε ένα σχέδιο βλέποντας και κάνοντας, θα λέγαμε. Αφήσατε κενό γράμμα τη σημαντική διαδικασία της διαβούλευσης, δεν ακούσατε τον λαό του Γαλατσίου, δεν τον ρωτήσατε καν, κάτι που αποδεικνύει ότι βλέπετε το όλο εγχείρημα εντελώς διαδικαστικά και φυσικά το καταψηφίζουμε».
Ενάντια στην κοινή λογική είναι η στιγμή που ψηφίζεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Γαλατσίου, υποστήριξε ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, λέγοντας πως «λογικά τώρα θα έπρεπε να εξετάζαμε καταληκτικές προτάσεις και απολογισμούς ή ακόμα και να απαρτίζαμε το καινούργιο Επιχειρησιακό. Αλλά αυτό, όπως είπα, απαιτεί κοινή λογική». Ο επικεφαλής της Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι ανέπτυξε το σκεπτικό του για την διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου, κάτι για το οποίο η διοίκηση, όπως υποστήριξε, έχει αδιαφορήσει παντελώς και υπογράμμισε πως μέσα στο Επιχειρησιακό θα έπρεπε να μας απασχολεί η τελευταία ευκαιρία που έχει η πόλη μας για ανάπτυξη που δεν είναι άλλη από το Μετρό. «Θα έπρεπε να αξιοποιήσετε, επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης την κατεύθυνση της ανάπτυξης, τους μηχανικούς της, τους συγκοινωνιολόγους της, τους ειδικούς της, όμως αντί αυτών δεν υπάρχει τίποτα» είπε και καταψήφισε.
Για «στόχους να’ναι κι ό,τι να’ναι» και «άρπα κόλλα» μίλησε η κα Έλενα Ζέρβα «σ’ ένα κείμενο όπου θα έπρεπε να αποτυπώνεται η πορεία κάθε στόχου που έχετε θέσει. Είναι άτοπο και άκαιρο να το φέρνετε τώρα, ένα χρόνο πριν το τέλος της θητείας σας.»
Απαντώντας ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος υποστήριξε πως «αν κοιτούσαμε στο παρελθόν, στα δικά σας Επιχειρησιακά Σχέδια για μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της πόλης θα έγραφε μηδέν, μηδέν, μηδέν. Είμαστε νέα διοίκηση και παραδεχόμαστε ότι μπορεί να κάνουμε λάθη ή παραλείψεις αλλά για εμάς η β’ φάση είναι από το 2019 έως το 2024».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή