Hμερίδα για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής

Παρεμβάσεις από την Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής

Όλες τις πτυχές του σύγχρονου διακυβεύματος της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών ανέλυσαν επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της Ημερίδας για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε, χθες, από την Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα (π.χ. σχέδια πλημμύρας, αιγιαλός, χωροταξικά). Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε, πρέπει να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση των ΠΕΠ, η επίσπευση των ΠεΣΠΚΑ, αλλά και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, κατά την ομιλία του έδωσε μεγάλη έμφαση στον ρόλο του ανθρώπου σε συνάρτηση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος, ενώ «ανθρωποκεντρική» ήταν και η προσέγγιση του Γιάννη Καπάκη, Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας τη θετική διάσταση του ζητήματος, αναφέροντας παραδείγματα, όπως αυτό της αποφυγής των πυρκαγιών και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη σημασία της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο υπεύθυνος συντονιστής του προγράμματος του ΟΗΕ για τη Μεσόγειο, Gaetano Leone, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί ένα θαλάσσιο έθνος, όπου το στοιχείο του νερού αποτελεί θεμέλιο λίθο της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας υπερβαίνει τα εθνικά όρια, με αποτέλεσμα το θέμα να αφορά ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα χρειαστεί, επομένως μια μεσογειακή προσαρμογή για την αειφόρο ανάπτυξη.

ΔΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή