Που οφείλουμε τη Γαστρονομική συνήθεια να αλείφουμε βούτυρο ψωμί

Του Rick Beyer

Στον Κοπέρνικο οφείλουμε την κατανόηση ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο και όχι ο Ήλιος γύρω από τη Γη. Ήταν μια επαναστατική ανακάλυψη για την επιστήμη. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και επιχειρήματα υπέρ του ενδεχόμενου η ανθρωπότητα να οφείλει στον σπουδαίο επιστήμονα και μια ευρέως διαδεδομένη γαστρονομική συνήθεια, αυτή της επάλειψης του ψωμιού με το βούτυρο!

Το 1519 ο Κοπέρνικος κλήθηκε να διοικήσει τις πολωνικές δυνάμεις που βρίσκονταν υπό πολιορκία στην οχυρωμένη πόλη του Όλστιν, μια πολωνική πόλη στα σύνορα με την Πρωσία. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας η πόλη επλήγη από επιδημία πανώλης. Ο Κοπέρνικος απομόνωσε ως αιτία της ασθένειας το ψωμί της πόλης. Υποψιάστηκε όμως ότι δεν έφταιγε το ίδιο το ψωμί, αλλά το γεγονός ότι κάτι το μόλυνε. Οι συνθήκες υγιεινής στην πολιορκημένη πόλη ήταν στην καλύτερη περίπτωση οριακές και τα χοντροκομμένα μαύρα καρβέλια μπορεί να έπεφταν στους βρώμικους δρόμους, δηλαδή να μολύνονταν, χωρίς αυτό να είναι ορατό.

Ο Κοπέρνικος διαίρεσε τους κατοίκους της πόλης σε τέσσερις ομάδες και τους έδινε διαφορετικά είδη τροφής. Η ομάδα που δεν λάμβανε καθόλου ψωμί ήταν η μόνη που έμεινε απρόσβλητη από την πανώλη. Τότε, ο σύντροφος του Κοπέρνικου, Γκέρχαρντ Γκλίξελιγκ, πρότεινε να αλείψουν τα καρβέλια του ψωμιού με μια λεπτή στρώση ανοιχτόχρωμης επάλειψης. Έτσι, θα ήταν εμφανές αν το ψωμί είχε πέσει κάτω ή αν είχε πέσει πάνω του κάποιο υλικό, οπότε οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν να το φάνε. Ο Κοπέρνικος διέταξε να γίνει αυτό και η πανώλη σύντομα έληξε. Ετσι προέκυψε ο «γάμος» του ψωμιού με το βούτυρο, τουλάχιστον ο πρώτος που γνωρίζουμε εμείς. Όμως, η συνήθεια αυτή δεν έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη μέχρι τον επόμενο αιώνα. Κι έτσι τιμάμε τον Κοπέρνικο ως άντρα μπροστά από την εποχή του, τόσο σε θέματα γαστρονομίας, όσο και σε θέματα κοσμογνωσίας….

Πηγή : www.mixanitouxronou.gr

Πήγαινε στην κορυφή