Ούτε καταστροφή ούτε θρίαμβος/Άρχισαν οι δημοσκοπήσεις του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ούτε  καταστροφή  ούτε  θρίαμβος/Άρχισαν οι  δημοσκοπήσεις του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Ούτε καταστροφή ούτε θρίαμβος…
Κακά τα ψέμματα, αν δεν υπήρχε το ενδιαφέρον από πολλές χώρες του εξωτερικού για ένταξη της ΠΓΔΜ πρωτίστως στους κόλπους του ΝΑΤΟ και αργότερα της Ε.Ε., συμφωνία στις Πρέσπες δεν θα υπογραφόταν.

Κατά τον διεθνή παράγοντα, η ΠΓΔΜ έπρεπε οπωσδήποτε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να μην πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας και γι’αυτό το λόγο πιέζοταν Αθήνα και Σκόπια. Το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι το λιγότερο που τους ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο χειροκροτούν είναι η υπογραφή της ίδιας της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας η οποία υπεγράφη μετά από διαπραγματεύσεις μόλις έξι μηνών! Θα πείτε ότι είχε γίνει και δουλειά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ναι αλλά το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης ήταν προϊόν σίγουρα πίεσης του διεθνούς παράγοντα.
Διότι πρέπει, στην προσεχή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, να ανοίξουν οι πόρτες του και με τη δική μας υπογραφή να ενταχθεί η ΠΓΔΜ και μάλιστα με το καινούργιο της όνομα, αυτό της «Βόρειας Μακεδονίας». Θα αναρωηθεί κάποιος δικαίως: επειδή η συμφωνία ήταν προϊόν και της πίεσης του διεθνούς παράγοντα, αυτό σημαίνει ότι είναι μια κακή συμφωνία για τα συμφέροντα της Ελλάδας; Όχι, η συμφωνία θα έλεγα δεν είναι ούτε καταστροφική ούτε για θριαμβολογίες.
Το θετικό είναι ότι μετά από 27 χρόνια διαπραγματεύσεων υπεγράφη συμφωνία η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να κυρωθεί και από τα δύο Κοινοβούλια, Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Η σύνθετη ονομασία που συμφωνήθηκε ήταν μια λογική κατάληξη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η Μακεδονία, ως γνωστόν, είναι μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται σε τρία κράτη: Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία. Προτιμότερο θα ήταν να είχαν καταλήξει σε «Νέα Μακεδονία» αντί αυτό της «Βόρειας Μακεδονίας».
Το γεγονός όμως είναι ένα: ότι η λέξη Μακεδονία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την ονομασία, γιατί έτσι λέγεται η περιοχή στην οποία κατοικούν όλα αυτά τα χρόνια οι βόρειοι γείτονες. Οι πολίτες όμως της γείτονος χώρας με την νέα της ονομασία γιατί να λέγονται Μακεδόνες και όχι Βορειομακεδόνες; Αυτό, όπως και η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας, είναι τα δύο αρνητικά σημεία της συμφωνίας. Αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μάλιστα με υπογραφή δική μας γίνεται για πρώτη φορά.
Φανταστείτε πώς ένοιωσαν, ειδικά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, να ακούνε με το καλημέρα τον πρωθυπουργό Ζάεφ να μιλά για μακεδονική κοινωνία και για ελληνική κοινωνία.
Δεν γνωρίζω πότε και πώς θα καταλήξει τελικά η υπογραφείσα συμφωνία γιατί υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τον βόρειο γείτονά μας έγινε. Μακάρι να υπάρξει και συνέχεια η οποία όμως θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας εθνικά και οικονομικά.


Άρχισαν οι δημοσκοπήσεις….
Δημοσκόπηση της Εταιρείας MRB πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Γαλάτσι. Δεν γνωρίζω για λογαριασμό ποιού έγινε αλλά μπορώ να συμπεράνω από τα ερωτήματα ότι πραγματοποιήθηκε μάλλον για λογαριασμό κάποιου δημοτικού παράγοντα.

Είναι κάπως νωρίς βέβαια για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, με ποιόν εκλογικό νόμο και τέλος ουδείς γνωρίζει, σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι.
Πάντως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πρέπει όλες να διαθέτουν την ίδια λίστα τηλεφώνων. Δεν εξηγείται αλλιώς το γιατί το τηλέφωνό μας χτυπά σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται.
Δεν είναι πολλά αυτά τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να συγκρατήσουμε από το ερωτηματολόγιο στο οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε. Κατ’αρχάς το πιο εύκολο ήταν τα ονόματα των υποψηφίων τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας.
Ετέθη η ερώτηση: «Ας υποθέσουμε ότι είχαμε δημοτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Ποιόν από τους παρακάτω υποψηφίους θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίσετε για δήμαρχο Γαλατσίου; Ζώμπο Κωνσταντίνο, Μαγκανάρη Νίκο, Μαρκόπουλο Γιώργο, Παναγιώτου Σπυρίδων, Πρωτονοτάριο Εμμανουήλ, Χαραλαμπίδη Γρηγόρη, άλλον, κανέναν, ΔΞ/ΔΑ».
Οι παραπάνω ήταν υποψήφιοι δήμαρχοι και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές γι’αυτό προφανώς ετέθησαν τα ονόματά τους αλλά ουδείς γνωρίζει όμως αν θα είναι όλοι τους και πάλι υποψήφιοι, αν θα είναι μόνο αυτοί ή θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.
Υπήρξε ερώτηση και για τη β’ Κυριακή με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς υποψηφίων. Άλλες ερωτήσεις που ετέθησαν ήταν:
1. Ποιά είναι τα τρία σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Γαλατσίου;
2. Τι έργα έχουν γίνει στην περιοχή σας στη διάρκεια των τελευταίων ετών – αναφέρατε τα τρία πιο σημαντικά.
3. Ποιά είναι η γενική σας εντύπωση για τα έργα και γενικότερα τη θητεία του Γιώργου Μαρκόπουλου ως δημάρχου Γαλατσίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια; (Οι δύο προηγούμενες ερωτήσεις προδίδουν και τον εντολέα της δημοσκόπησης).
Υπήρξαν και άλλες ερωτήσεις για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που μπορεί να διαθέτει ένας υποψήφιος δήμαρχος, ποιόν ψηφίσαν για δήμαρχο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ποιό κόμμα ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και ποιό κόμμα θα ψήφιζαν αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές. Και τέλος τα κλασικά για ηλικία και επάγγελμα ερωτώμενου.
Αν περιμένετε να σας πω για τα αποτέλεσματα της δημοσκόπησης, θα σας απογοητεύσω γιατί δεν τα έχω. Ελπίζω όμως στις επόμενες μέρες να τα έχω στα χέρια μου. Μου ήρθε όμως μια πληροφορία από έναν παράγοντα που εμπιστεύομαι και ο οποίος έχει οριζόντια σχέση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ότι αν βγουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στη δημοσιότητα, κάποιοι θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ πριν πάρουν την οριστική απόφαση να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή