Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 «Αγαπημένα δεδομένα: Παρατηρώ και Μετρώ τον κόσμο»

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Μελέτιος Μπουραντάς ενημερώνει τα παιδιά της πόλης ότι, η «Ασημένια» και πολύ δραστήρια Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ασπροπύργου, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, συμμετέχει και φέτος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, με θέμα: «Αγαπημένα δεδομένα: Παρατηρώ και Μετρώ τον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου.

Στα εργαστήρια αυτά, τα παιδιά, ως ερευνητές, θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο

Διαδίκτυο. Επίσης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

– 21.06. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος Θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, μετράμε με αυτό το καταπληκτικό όργανο μέσα στο κεφάλι μας. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα. Για παιδιά 8- 12 ετών.

-22.06. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Το παλάτι της μνήμης Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 8-12 ετών.

-23.06. «ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Από το μηδέν ως το δέκα Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα. Για παιδιά 4-6 ετών.

-25.06. ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει. Για παιδιά 6-12 ετών.

-26.06. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους. Για όλα τα παιδιά.

-27.06. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα; Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Για παιδιά 7-12 ετών.

-28.06. ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Για παιδιά 6-12 ετών.

-29.06. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Για παιδιά 7-12 ετών.

– 30.06. «ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Το άπειρο Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο. Για παιδιά 4-7 ετών.

-02.07. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Ιουλίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία. Για όλα τα παιδιά.

-03.07. «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται

αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-9 ετών.

-04.07. ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 8-14 ετών.

05.07. ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε. Για παιδιά 6-12 ετών.

-06.07. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα Η παρατήρηση της σκηνής του εγκλήματος οδηγεί στη διαλεύκανσή του. Ληστείες, εκβιασμοί, περίεργα ατυχήματα πώς περιγράφονται, ποια δεδομένα οδηγούν στην επίλυσή τους; Για παιδιά 7-12 ετών.

-07.07. «ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Το μήκος και το πλάτος της Γης Δύο πολύ σημαντικά δεδομένα αν θες να ξεκινήσεις για ένα μεγάλο ταξίδι στη στεριά και στη θάλασσα. Για παιδιά 8-12 ετών.

-09.07. «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μ από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-9 ετών.

-10.07. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Το παλάτι της μνήμης (επανάληψη 22.06) Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 8-12 ετών.

-11.07. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε. Για παιδιά 4-7 ετών.

-12.07. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι εγκλήματος Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης; Για παιδιά 7-12 ετών.

-13.07. «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε! Για παιδιά 6-12 ετών.

-14.07. «ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής στο παρελθόν και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας; Για παιδιά 7-12 ετών.

-16.07. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία. Για παιδιά 7-14 ετών.

-17.07. «ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ»: Βόλτα στην πόλη – καταγραφή συμπεριφορών Βγαίνουμε βόλτα στην πόλη και καταγράφουμε ανθρώπους που γελάνε, που συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους δίνουν τον τόνο στο ρυθμό της πόλης. Για παιδιά 7-12 ετών.

-18.07. ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ (επανάληψη 28.06) Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Για παιδιά 6-12 ετών.

-19.07. «ΔΟΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι άνθρωποι της πόλης μου – μια έρευνα Έξω από τη βιβλιοθήκη καταγράφουμε τους ανθρώπους της πόλης μας: άντρες – γυναίκες, παιδιά, μεγάλοι, παππούδες και γιαγιάδες, μελαχρινοί – ξανθοί, τι δουλειές κάνουν. Μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουμε έχουμε μια πειστική εικόνα της πόλης σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και μπορούμε να την περιγράψουμε με κλειστά τα μάτια. Για παιδιά 7-12 ετών.

-20.07. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Έντομα, τη θάλασσα, τους ανθρώπους, τα σπίτια. Είναι οι ήρωες στις ιστορίες που δεν κάνουν ηρωικές πράξεις, αλλά παρατηρούν τον κόσμο για να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν. Για παιδιά 7-12 ετών.

-21.07. ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (επανάληψη 25.06) Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει. Για παιδιά 6-12 ετών.

-23.07. ΤΑ «ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η ιστορία, οι ήρωες Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος; Για παιδιά 6-12 ετών.

-24.07. ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου. Για παιδιά 6-12 ετών.

-25.07. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το νερό Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας. Για παιδιά 8-12 ετών.

Σημειώνεται ότι, όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, Αλέκου Παναγούλη 13, στον 3ο όροφο, από τις 11:00 έως τις 13:00. Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κ. Ασημίνα Φούφα, καθημερινά από τις 9:00 έως τις 15:00 ή στην ιστοσελίδα http://network.nlg.gr .

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Πήγαινε στην κορυφή