Ο Δήμος Γαλατσίου Εξόφλησε παλιά οφειλή προς την ΕΥΠΑΔ

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ο Δήμος Γαλατσίου Εξόφλησε παλιά οφειλή προς την ΕΥΠΑΔ

Ο Δήμος Γαλατσίου έκλεισε μια ακόμη μαύρη τρύπα του παρελθόντος, ύψους 1.650.000 € – Εξόφλησε παλιά οφειλή προς την ΕΥΠΑΔ χωρίς να ακουμπήσει το Δημοτικό Ταμείο
Πρόσφατα εξοφλήθηκε η οφειλή του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ, η οποία είχε φτάσει μετά από δικαστικές αποφάσεις στο ιλιγγιώδες ποσό του 1.650.916,39 €. Η ΕΥΔΑΠ πληρώθηκε με χρήματα που προήλθαν όχι από το Ταμείο του Δήμου αλλά από το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εσωτερικών – Κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» το οποίο αφορά πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα είναι ένα μέρος της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής ώστε να εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου. Γιατί μπορεί προηγούμενες Δημοτικές Αρχές να εμφάνιζαν δήθεν πλεονάσματα, η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Και αυτό γιατί με έντεχνο τρόπο είχαν αποκρύψει τις διάφορες οικονομικές απαιτήσεις τρίτων προς τον Δήμο αλλά και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν επιβληθεί, όπως για παράδειγμα του Δασαρχείου για το Αμαξοστάσιο και το Άλσος Βεΐκου. Δυστυχώς, ο Δήμος στο παρελθόν συνήθιζε να μην λύνει τα θέματα εν τη γένεσι τους αλλά να μπαίνει σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τον οφειλή του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ, έλαβαν χώρα τα εξής:

Η νέα Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαρκόπουλου ενημερώνεται για πρώτη φορά για την ύπαρξη της συγκεκριμένης οφειλής του 1.650.916,39 € με το υπ. αριθμ. 83076 έγγραφο της ΕΥΔΑΠ της 25ης Νοεμβρίου του 2016. Η ΕΥΔΑΠ απαιτούσε να πάρει πίσω όσα χρήματα έδινε, για πάνω από 10 χρόνια στο Δήμο, για δημοτικά τέλη, φόρους και ΤΑΠ (συν προσαυξήσεις και δικαστικά έξοδα). Για αυτό το θέμα υπήρχε πολυετής δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ, με την ΕΥΔΑΠ να δικαιώνεται, ακόμα και σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με αυτά τα δεδομένα και με γνώμονα τη σοβαρότητα της κατάστασης ο Δήμαρχος κ. Μαρκόπουλος προέβη άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες: α) διερεύνησε την υπόθεση και είχε συνεχείς συναντήσεις εργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΥΔΑΠ και β) συγκάλεσε στην συνέχεια σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών προκειμένου να τους εκθέσει το θέμα αλλά και να τους ενημερώσει για την πρόθεση του Υπουργείου να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των δήμων της χώρας, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος. Σε αυτό συναίνεσαν και ο νομικός σύμβουλος που χειριζόταν την υπόθεση επί χρόνια όσο και ο νέος νομικός σύμβουλος του Δήμου.
Δυστυχώς η Αντιπολίτευση δεν συναίνεσε με την καλά μελετημένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής να έρθει κατ’ αρχήν σε συμβιβασμό με την ΕΥΔΑΠ και στην συνέχεια να κάνει χρήση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου. Σε επίσημες γραπτές ανακοινώσεις τους στελέχη της Αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «σκάνδαλο» και ότι ο Δήμαρχος «λειτουργεί μόνος του χωρίς σχέδιο», ότι « εκτός από την άγνοια και την ανικανότητά του είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα της πόλης», ότι «θα δέσει χειροπόδαρα το δήμο και θα αφαιρέσει 1 εκατ. ευρώ από το ταμείο μας», ότι «πίσω από το παραμύθι για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος κρύβεται ένα άγριο φέσωμα των δημοτών», ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι κατάφωρα σε βάρος των πολιτών και ηθικά και νομικά απαράδεκτος». κ.ά.. Τέλος, πρότειναν λύσεις όπως ότι ο Δήμαρχος πρέπει: «να ακολουθήσει τη στρατηγική όλων των προηγούμενων διοικήσεων» (δηλ. τη δικαστική οδό), ή ότι θα έπρεπε να δώσει «πολιτικές μάχες» και να μην «αρκείται στις υποδείξεις των νομικών και των ισχυρών». Μάλιστα, την περίοδο εκείνη το Γαλάτσι γέμισε με αφίσες με το πρόσωπο του Δημάρχου και με την απαράδεκτη αναφορά ότι δήθεν χαρίζει χρήματα στην ΕΥΔΑΠ.
Προσπερνώντας και μη απαντώντας στις γνωστές μικρότητες που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την υποστήριξη του στελεχιακού δυναμικού της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και κυρίως με τους δύο Αντιδημάρχους Οικονομικών που χειρίστηκαν το θέμα, κ.κ. Γ. Οικονόμου και Β. Δερεδίνη, όλοι μαζί εργάστηκαν σκληρά για πολλούς μήνες προκειμένου ο Δήμος να είναι έτοιμος να συμμετέχει στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πρώτα η Δημοτική Αρχή ήρθε σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, η οποία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις περιόρισε αρχικά τις απαιτήσεις της σε 823.515,76€ και τελικά στις 470.213,29€, όσο ήταν δηλαδή η αρχική οφειλή.
Στην συνέχεια προπαρασκεύασε όλες εκείνες τις διοικητικές υποχρεώσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Και το κατάφερε με απόλυτη επιτυχία! Μάλιστα ο Δήμος Γαλατσίου ήταν στην πρώτη σχετική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (και ο μόνος Δήμος της Αττικής) που ευνοήθηκαν από αυτό το μέτρο.
Συνοψίζοντας:
1. Σήμερα, ο Δήμος Γαλατσίου ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ τίποτα στην ΕΥΔΑΠ και δεν είναι σε δικαστική διαμάχη με αυτήν. Σήμερα, το Ταμείο του Δήμου είναι πραγματικά (και όχι πλασματικά) πλεονασματικό. Δεν κρύβει κάτω από το χαλί απαιτήσεις και πρόστιμα που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον.
2. Η ΕΥΔΑΠ πληρώθηκε με 470.000 € από επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι 1.650.000 € από το Δημοτικό Ταμείο, ως όφειλε να κάνει με τις καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις που είχε λάβει. Επιπλέον, σε ότι αφορά αν είναι «ηθικό» να χρησιμοποιούμε πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών για να
εξοφληθούν απαιτήσεις τρίτων, σημειώνουμε ότι έκαναν χρήση (ή ήθελαν να κάνουν αλλά δεν μπόρεσαν τεχνικά) του συγκεκριμένου μέτρου δεκάδες Δήμοι σε όλη την χώρα, όλων των πολιτικών – κομματικών αποχρώσεων (και μάλιστα χωρίς ενστάσεις από τις Αντιπολιτεύσεις τους). Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γαλατσίου θεωρεί ότι ανήθικο είναι να φωνασκούν «αυτοί που έχουν τη φωλιά τους λερωμένη», όπως επίσης ανήθικο είναι να κοροϊδεύεις τους πολίτες με αγωνιστικού τύπου μεγαλοστομίες και ανέξοδες υποσχέσεις μαγικών λύσεων.
3. Ο Δήμος Γαλατσίου σταμάτησε τις ατέρμονες και δικαστικές διαμάχες με την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες εκτός του ότι ήταν καταδικαστικές για τον Δήμο, στοίχησαν σε δικηγόρους και δικαστικά έξοδα περί τις 100.000 € όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά ήταν πραγματικά χρήματα που έφυγαν από το Δημοτικό Ταμείο και κατ’ επέκταση από τους δημότες. Πραγματικές επίσης ήταν και οι εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες οι εργατοώρες που ξοδεύτηκαν από τις νομικές και διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου για να υποστηρίξει τον πολυετή αυτό δικαστικό αγώνα.
4. Αν ο Δήμος συνέχιζε να μην πληρώνει την ΕΥΔΑΠ, για τις άμεσα εκτελεστέες καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις, θα είχε ως αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να προβεί σε κατασχέσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία όλου του μηχανισμού του Δήμου.
Ο Δήμος Γαλατσίου και η Δημοτική Αρχή, με Δήμαρχο τον Γεώργιο Μαρκόπουλο, όλα αυτά τα χρόνια διευθέτησης του συγκεκριμένου θέματος δεν απάντησε σε κανένα σχετικό κακόβουλο δημοσίευμα ή πικρόχολη δήλωση και πράξη της Αντιπολίτευσης. ΔΕΝ μπαίνει σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. ΔΕΝ εξαγγέλλει «ΘΑ». Η μόνη απάντηση στην κακόβουλη κριτική είναι η πραγματική λύση των προβλημάτων. Έτσι, απαντάει μια υπεύθυνη και σύγχρονη Δημοτική Αρχή. Σήμερα που ο Δήμος Γαλατσίου είναι απαλλαγμένος από μια απαίτηση της ΕΥΔΑΠ ύψους 1.650.000€, χωρίς να ακουμπήσει το Ταμείο του, νιώθει δικαιωμένος! Με εντιμότητα, πρόγραμμα, νοικοκύρεμα και ομαδική σκληρή δουλειά ο Δήμος διαφυλάττει τον κόπο των Γαλατσιωτών και υλοποιεί έργα και υπηρεσίες προς όφελός του. Ο Δήμος θα συνεχίσει να πορεύεται προς την κατεύθυνση αυτή.
ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή