Ράνια Σβίγκου: Μπούμερανγκ η πρόταση μομφής για τον Μητσοτάκη, ανέδειξε τον Σαμαρά σε αρχηγό της ΝΔ

Σημεία συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα (Θάνος Σιαφάκας)

«Οι Έλληνες πολίτες θέλουν η χώρα να γυρίσει σελίδα κ’ να προχωρήσει μπροστά»

«Η στάση της κ. Γεννηματά δεν εκφράζει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο»

Για τη συζήτηση στη βουλή και τη συμφωνία

Η πρόταση μομφής γύρισε μπούμερανγκ στη Ν.Δ. που είχε και την πρωτοβουλία να την καταθέσει, αλλά αποκάλυψε και τη γύμνια των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο. κ. Μητσοτάκης εκτέθηκε στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη με την υποκρισία και το λαϊκισμό του, για τον απλούστατο λόγο ότι κράτησε μια στάση εντελώς αναντίστοιχη με την πάγια θέση του κόμματός του, αλλά και του ίδιου, για σύνθετη ονομασία.

Ο πραγματικός φόβος του κ. Μητσοτάκη είναι να μην πάρει το πάνω χέρι η ακροδεξιά του αντιπολίτευση μέσα στη Ν.Δ. Αυτό είναι όμως που τελικά επιτυγχάνει ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του. Γιατί κατάφερε να αναδείξει τον κ. Σαμαρά και στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ως τον πραγματικό ηγέτη της Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε πολλές δεκαετίες μετά το ΄92 να επιβάλει για πρώτη φορά τόσο έντονα τη γραμμή του στη συντηρητική παράταξη. Θεωρώ ότι και πολλοί φιλελεύθεροι πολίτες που ψηφίζουν τη Ν.Δ. δεν συμφωνούν με αυτήν τη στάση και κατανοούν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν και εθνικά ωφέλιμη, αλλά ήταν και στη βάση της εθνικής γραμμής που έχει τεθεί στη χώρα μας από το 1995.

Η χώρα μας καταφέρνει να λύσει προβλήματα δεκαετιών, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα εθνικά συμφέροντα με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα μας να αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια δύναμη στα Βαλκάνια. Ανοίγει μια νέα εποχή για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια…

Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από την πλευρά της γείτονος χώρας και θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον τρόπο που επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Προφανώς υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες στη γειτονική χώρα που οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ είναι υπό την αίρεση των όσων θα πρέπει να κάνει η πλευρά της γειτονικής χώρας.

Σθεναρή ήταν η τοποθέτηση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και πλήρως συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Και για αυτό το λόγο, ιδιαίτερα τα κόμματα που έχουν διαπραγματευτεί στο παρελθόν και έχουν διαπραγματευτεί για πολύ λιγότερα από αυτά που έχει καταφέρει να κερδίσει η ελληνική πλευρά σήμερα, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικά στις τοποθετήσεις τους. Αυτά τα κατέδειξε πλήρως και ο κύριος Κοτζιάς, παραθέτοντας αυτά τα οποία είχε διαπραγματευτεί η Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνω πως όταν καθοδηγείσαι από τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά δεν μπορείς να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα διχαστικό κλίμα, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει, να γυρίσει σελίδα και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με τον πιο επωφελή τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας.

Για το ενδεχόμενο πολιτικού κόστους για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όταν ακολουθείς τις θέσεις και τις απόψεις σου και αυτό το κάνεις με τον πλέον εθνικά επωφελή τρόπο, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Κι ακόμα κι αν υπάρχει ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, αυτό αναπληρώνεται και πολύ παραπάνω από το ευρύτερο όφελος που έχεις όταν ενισχύεται το κύρος της χώρας και οι δυνατότητές της.

Δεν έχει τίποτε να φοβηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από μια συμφωνία που είναι εθνικά ωφέλιμη. Και θεωρώ ειλικρινά ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλουν λύση σ’ αυτό το ζήτημα. Ήθελαν λύση και τα προηγούμενα χρόνια όταν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν στη βάση της σύνθετης ονομασίας και μάλιστα –γιατί αυτό επίσης φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή- διαπραγματεύονταν για πολύ λιγότερα πράγματα σε σχέση με την τωρινή συμφωνία. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αρνηθεί ούτε η Ν.Δ., ούτε το Κίνημα Αλλαγής.

Για το ΚΙΝ.ΑΛ

Δυστυχώς και η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ακολουθεί μια καθόλα υποκριτική και λαϊκίστικη στάση και αναζητούν μαζί με τη ΝΔ τα πιο απίθανα προσχήματα για να δικαιολογήσουν μια στάση η οποία καθοδηγείται από καθαρά μικροπολιτικά συμφέροντα. Θα έλεγα ότι και η στάση των ευρωπαίων σοσιαλιστών, αλλά και διανοουμένων και υποστηρικτών της ευρύτερης Κεντροαριστεράς δείχνουν ότι η κα Γεννηματά διαπράττει ένα τεράστιο λάθος εάν εμμείνει στη στάση της για απόρριψη της συμφωνίας.

Η στάση άλλων ηγετικών προσώπων μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, όπως είναι αυτή του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος είναι ένας δηλωμένος πολιτικός μας αντίπαλος και δεν είναι φίλος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια στάση η οποία είναι συμβατή με τον φιλελεύθερο χώρο και τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή θα λάβει πολύ περισσότερες ψήφους από αυτές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερα κόμματα και περισσότεροι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξουν. Πιστεύω ότι και στο χώρο της Κεντροαριστεράς θα υπάρξουν ευρύτερες διεργασίες, γιατί η στάση της κ. Γεννηματά δεν θεωρώ ότι εκφράζει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο στο ζήτημα της συμφωνίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή