Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές ακινήτων και στο Γαλάτσι

Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές ακινήτων και στο Γαλάτσι
Αναπροσαρμογή προς τα πάνω και στις αντικειμενικές τιμές του Γαλατσίου, οι οποίες πλέον διαμορφώθηκαν ως εξής: η κατώτατη τιμή από τα 950 ευρώ πήγε στα 1.000 ευρώ (αύξηση 5%) και η ανώτερη από τα 1.250 ευρώ έφτασε τα 1.300 ευρώ (αύξηση 4%). Κι έτσι, οι Γαλατσιώτες θα δουν τον ΕΝΦΙΑ τους κομματάκι «τσιμπημένο» προς τα πάνω!

Γενικότερα, αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, οι ανωτέρω ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το 2017, από 1 έως και πάνω από 200 ευρώ.
Παρά τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ – διεύρυνση κλιμακίων και αύξηση αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ – η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξαλείψει τις επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες, στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών προκύπτουν τα εξής:
• σε 2.122 μειώθηκαν οι αντικειμενικές,
• σε 4.302 έμειναν σταθερές,
• σε 3.792 που αντιστοιχεί στο 37,11% της επικράτειας αυξήθηκαν.
Ωστόσο, η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν οδηγεί απαραίτητα και στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών ζώνης είναι εντός των ορίων των υφιστάμενων κλιμακίων. Επίσης και προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις ή για να γλιτώσουν κάποιοι τον επιπλέον φόρο, διευρύνεται το ανώτατο όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ (βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα των ακινήτων στην Ελλάδα).
Ταυτόχρονα, αυξάνεται το αφορολόγητο όριο στον συμπληρωματικό φόρο από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις νέες τιμές και τις αλλαγές στα κλιμάκια και στον συμπληρωματικό φόρο, έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018 με τα εξής αποτελέσματα:
1. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ για 946.671 ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα, αύξηση από 1 έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 737.709 φυσικών προσώπων, από 50 έως 200 ευρώ τα εκκαθαριστικά 160.001 και πάνω από 200 ευρώ τα εκκαθαριστικά 46.891 φυσικών προσώπων.
2. Ελαφρώς μειωμένα είναι για 1.470.962 φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για το πόσο μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ.
3. Αμετάβλητα για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Για τις επιχειρήσεις μειωμένα είναι τα εκκαθαριστικά για το 61%, αμετάβλητα για το 25% και αυξημένα για το 14% ή διαφορετικά για 7.126 επιχειρήσεις.
Με βάση τις αλλαγές που έγιναν και τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από την περιοχή των 1.400 ευρώ και μέχρι 2.500 ευρώ. Επίσης, επιβαρύνσεις προκύπτουν για τις λαϊκές γειτονιές, καθώς σε αυτές έγιναν μεγάλες αυξήσεις των τιμών ζώνης, αλλά μετριάστηκαν από τις παρεμβάσεις στα κλιμάκια του κύριου φόρου και στα νησιά κυρίως των Κυκλάδων. Πάντως, και όπως σημειώνουν φοροτεχνικοί, από τις παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν προνοιακά ή κοινωνικά επιδόματα ή άλλα ευεργετήματα (ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.).
Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ και σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι κληρονομιές, οι δωρεές και οι γονικές παροχές θα υπολογιστούν με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, δηλαδή αυτές που ίσχυαν στη 1-1-2018. Βέβαια, από το 2019, οι νέες τιμές θα ισχύσουν για το σύνολο των φόρων και των τελών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν:
• Το τέλος ακίνητης περιουσίας. Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ – 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
• Ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα. Υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
• Ο φόρος μεταβίβασης που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
(Πηγή: dikaiologitika.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή