Γιορτή για τα 90 χρόνια των Λαϊκών Αγορών

Στη γιορτή για τα 90 χρόνια των Λαϊκών Αγορών η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου Δήλωσε : «Οι Λαϊκές Αγορές είναι Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου στο Άλσος Περιστερίου. Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής διασφάλισης του μέλλοντος του θεσμού που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα και τις δυσκολίες της συγκυρίας.

Την Περιφερειάρχη συνόδευαν στην εκδήλωση οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικού και Νότιου Τομέα, Σπύρος Τζόκας και Χρήστος Καπάταης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για ζητήματα Λαϊκών Αγορών, Μιλτιάδης Ευσταθιάδης καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ειρήνη Μεταξά, Παναγιώτα Παππά και Μαλάμω Αποστολοπούλου.

Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση που τα είχε όλα -παράσταση Καραγκιόζη από τον Χαρίδημο, συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη καθώς και πάγκους με προϊόντα, τα οποία στο τέλος μοιράστηκαν στους πολίτες. Η Γιορτή συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τις Ομοσπονδίες Παραγωγών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών, με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες. Μια εκδήλωση για το χθες αλλά κυρίως, για το σήμερα ενός θεσμού που αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες. Τις οικογένειες. Τους πολίτες. Τους ανέργους. Όλους όσοι στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, χρειάζονται στήριξη στην καθημερινότητά τους. Και στη στήριξη αυτή βοηθούν σημαντικά οι Λαϊκές Αγορές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε πρόκειται να προσφερθούν τρόφιμα και λαχανικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Περιστερίου.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει πολλαπλά έναν κρίσιμο θεσμό για την κοινωνική συνοχή

Η Γιορτή αποτύπωσε τη σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες αναφέρθηκαν οι μετέχοντες, για την ουσιαστική στήριξη του θεσμού των Λαϊκών Αγορών:

* Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, η Περιφέρεια Αττικής, η Διεύθυνση των Λαϊκών Αγορών έκανε δύο βασικά πράγματα για τη στήριξη αυτού του κρίσιμου για την κοινωνική συνοχή, θεσμού. Πρώτον, έδωσε παράταση των αδειών, μια απόφαση που δεν ήταν εύκολη λόγω του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου.

* Δεύτερον, πρότεινε και εισηγήθηκε, το 2015 και φέτος, στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών δύο διακανονισμούς χρεών των πωλητών Λαϊκών Αγορών – διακανονισμούς με άκρως επωφελή κριτήρια.

* Ήδη τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός για τις χημικές τουαλέτες για τις γυναίκες που εργάζονται στις Λαϊκές – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

* Διασφαλίζει, για πρώτη φορά, τη νομική υποστήριξη της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών, από τις αρχές της φετινής χρονιάς.

* Βάζει μπροστά τη διαχείριση των απορριμμάτων των Λαϊκών.

* Φτιάχνει το Σπίτι των Λαϊκών Αγορών.

Με τον τρόπο αυτό, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών στις ανάγκες και τα αιτήματα του 21ου αιώνα με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορούν να εκσυγχρονίσουν, να κάνουν ακόμη πιο λειτουργικές στο πλευρό του πολίτη τις Λαϊκές. Για αυτό και πρόκειται να προκηρύξει περίπου 400 άδειες για επαγγελματίες. Για αυτό και επιδιώκει παράλληλα να στηρίξει τους νέους επαγγελματίες των Λαϊκών. Για αυτό και διεκδικεί, το ευεργετικό μέτρο ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το ένα εκατομμύριο ευρώ, να ανέλθει στα 2 εκατομμύρια και μάλιστα με προπληρωμή των Ομοσπονδιών.

ΔΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή