Καλώς Ήλθατε στην Χώρα του Τρίτου Κόσμου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Καλώς Ήλθατε στην Χώρα του Τρίτου Κόσμου

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των τραγικών ειδήσεων, που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν το σκηνικό της απόλυτης παράνοιας στην οποία βυθιζόμαστε μέρα με την ημέρα.

«Νεοάστεγοι», αυτοκτονίες, φτώχεια, πληθωρισμός, κουτσούρεμα συντάξεων και… όποιος αντέξει στην Ελλάδα του 2012. Την ώρα που ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται εντός των τειχών, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού καλείται να βρει τις δυνάμεις, όχι μονάχα να παλέψει για την δική της επιβίωση, αλλά και για να καταθέσει το περίσσεμα της ψυχής της για την διάσωση των ολοένα και αυξανόμενων «πεινασμένων» συμπατριωτών μας.
Ούτε αρχή ούτε τέλος έχει το φοροεισπρακτικό αμόκ της κυβέρνησης, καθώς μετά από ενάμισι χρόνο Μνημόνιο αποκαλύπτεται τώρα ότι, παρά τη γενική σφαγή μισθών και συντάξεων, υπήρχαν και χιλιάδες περιπτώσεις όπου χαμηλοσυνταξιούχοι ελάμβαναν δώρα και Χριστουγέννων και Πάσχα, έως και 200 ευρώ μεγαλύτερα από εκείνα που ελάμβαναν… τους καλούς καιρούς.
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία ορίζεται πως όσοι έπαιρναν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ το μήνα, δεν θα παίρνουν το 400άρι σαν δώρο Χριστουγέννων ή το 200άρι το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στη μικρότερη των 400 ευρώ σύνταξη! Το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη ή σύνταξη χηρείας αρκετών Ταμείων (ΟΓΑ, πρώην ΤΕΒΕ κλπ.) και οι οποίοι είδαν τα ποσά τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Σημειώνεται ότι οι κατώτατες «δια νόμου» συντάξεις, σπανίως μόνο είναι ανταποδοτικές και αναλογούν (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) σε πάρα πολύ χαμηλές εισφορές, σε σχέση το τελικό ποσόν της συντάξεως.
Από την άλλη πλευρά πάλι, όσο τρομακτικό και αν είναι το άκουσμα της πρόβλεψης της ΓΣΕΒΕΕ ότι πολύ σύντομα τα 6 στα 10 νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να βάλουν μαχαίρι ακόμα και στην αγορά τροφίμων, άλλο τόσο παράλογη ακούγεται η είδηση για άνοδο του πληθωρισμού και αύξησης των τιμών σε μια περίοδο που οι Έλληνες «κόβουν» από παντού.
Φωτιά οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής εν μέσω κρίσης. Οι μισθοί 40% και 50% κάτω, η ανεργία αυξάνεται, ο τζίρος των μικρομεσαίων 40%-70% χαμηλότερος από πέρυσι, όμως: η ακρίβεια – ακρίβεια και το ψωμί – ψωμάκι αφού αυξήθηκε 4% σε σχέση με πέρυσι, 2% αυξήθηκε το κρέας, 4% το γάλα και τα τυροκομικά, 6,5% τα ψάρια. Ο καφές της παρηγοριάς κοστίζει 10% πιο ακριβά αλλά είναι πικρός γιατί η ζάχαρη αυξήθηκε 23%! Μόνο στις πατάτες πάμε καλά, αφού οι τιμές πέφτουν 6,3% (νά’ναι καλά ο αποδίστριαςμπας και λιγδώσει το αντεράκι μας).
Δεν εξηγούνται όλα αυτά μόνο λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο και να κόψεις από παντού, ένα κομμάτι ψωμί πρέπει να βρεις και να το φας.
Στο περιθώριο μιας υπερχρεωμένης κοινωνίας, που βαριανασαίνει κάτω από το βραχνά δανείων, πιστωτικών καρτών και δόσεων, μεγαλώνει καθημερινά ο ματωμένος κατάλογος αυτών που οδηγούνται, σε καθημερινή βάση πλέον, στην αυτοκτονία. Δείγμα της απελπιστικής κατάστασης την οποία βιώνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, και μιας χώρας που οδηγείται – και – μαθηματικά στην «εθνική κατάθλιψη». 
Από στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Βουλή, προκύπτει ότι από το 2009 εως και τον Νοέμβριο του 2011 αυτοκτόνησαν 1.727 συνάνθρωποί μας.
Υπο αυτά τα δεδομένα, η τριτοκοσμική πραγματικότητα που μας περιβάλει πλέον θα πρέπει να προβληματίσει τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τέτοιο τρόπο ώστε εντός της κόκκινης γραμμής του να μην είναι μόνο η σωτηρία της χώρας – όπως πρόσφατα δήλωσε – αλλά και η σωτηρία των Ελλήνων.
Και πίσω από τη θαμπή βιτρίνα του κέντρου της πρωτεύουσας, μια
«πόλη αστέγων», που σέρνεται τις παγωμένες νύχτες σε παγκάκια και πλατείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 25 χιλιάδες είναι οι άστεγοι της Αθήνας με περίπου 1250 από αυτούς να μην μπορούν να βρουν πουθενά καταφύγιο ούτε αυτές τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Και όταν πριν λίγες ημέρες από ετούτη εδώ τη στήλη κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα επιβίωσης των αστέγων της Αθήνας και την έκκληση προς τον Δήμαρχο, την Εκκλησία και την Πολιτεία να ανοίξουν άμεσα κάποια από τα κλειστά κτήρια που έχουν στην κατοχή τους, ήρθε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας να  πιβεβαιώσει την ανίατη αρτηριοσκλήρωση του Ελληνικού Κράτους. Ήρθε, λοιπόν, σήμερα ο κ. Μπόλαρης να ανακοινώσει πως θα υπάρξει «νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής κοινωνικής κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις» και θα προχωρήσει στην ενδελεχή καταγραφή τους.
Μόνο που, κύριε Μπόλαρη, μέχρι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και να προχωρήσετε στη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος, οι άστεγοι θα κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή