Πανηγυρική τελετή Λήξης για το Ανοιχτό Πανεπιστίμιο Ασπρόπυργου

Πανηγυρική τελετή Λήξης για το Ανοιχτό Πανεπιστίμιο Ασπρόπυργου
Ο Δρ Μιχάλης Λεφαντζής, Αρχιτέκτων Μηχανικός, του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπεύθυνος για τη στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του Μνημείου, στον Τύμβο Καστά Αμφιπόλεως, στο ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨ του Δήμου Ασπροπύργου

-Τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018, στις 20:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου (αίθουσα ¨Δ. Καλλιέρης¨).

-ΤΟ ΘΕΜΑ : «Από το αρχιτεκτονικό θραύσμα, στο μνημειακό σύνολο: Μια διαδρομή αρχιτεκτονικής έρευνας και μελέτης Αρχαίων Μνημείων, από το 1996 ως το 2017».

-Την Εκδήλωση θα συντονίσει η Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διπλωματούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π), κ. Ελένη Καραμπέρη.

Ο Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής, Αρχιτέκτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ξεχωριστή διάλεξη, ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα, στο ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου¨, για την περίοδο 2017 – 2018. Ενός θεσμού, του οποίου το βήμα, από το 2007 ίσαμε σήμερα, φιλοξένησε εκατοντάδες προσωπικότητες των Γραμμάτων, εκ των κορυφαίων της σύγχρονης ελληνικής διανόησης. Καθιστώντας έτσι, την πόλη του Ασπρόπυργου, ταυτόσημη με ένα μοναδικό διάλογο ιδεών, που υπηρετεί με υπευθυνότητα την εθνική και κοινωνική αυτογνωσία, μέσω και της προβολής των διαλέξεων, από το τηλεοπτικό κανάλι του Δήμου Ασπροπύργου, “attica tv”, το οποίο συνιστά μιαν ακόμη, πρωτοποριακή, αυτοδιοικητική μαρτυρία, σε χρόνους κρίσιμους για το μέλλον του Τόπου.

Ο κ. Μιχάλης Λεφαντζής, είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πτυχιούχος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1993) και Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2000), με Επιβλέποντα. Καθηγητή τον αείμνηστο Αρχιτέκτονα, Αρχαιολόγο και Ακαδημαϊκό, Γεώργιο Π. Λάββα, του οποίου διετέλεσε Βοηθός και Συνεργάτης, από το 1994 έως το 2006.

Ο Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής, εργάζεται στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε αναστηλωτικά έργα αρχαίων μνημείων και συνόλων στην Ελλάδα. Αρχιτέκτων της ανασκαφής του Τύμβου Καστά Αμφιπόλεως, κατά την ανακάλυψη του μνημείου με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, είναι υπεύθυνος για τη στερέωση, αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου (από το 2011 μέχρι σήμερα).

Εργάστηκε στην Εφορεία Ακροπόλεως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, στις Κλιτύες της Ακρόπολης. ως μελετητής και επιβλέπων των αναστηλωτικών και τεχνικών έργων, στη Βόρεια και Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε Μνημεία όπως η Στοά του Ευμένους, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο Βωμός και ο Περίβολος του Ασκληπιείου (Νότια Κλιτύς) και η Κλεψύδρα και τα Ιερά Σπήλαια του Διός και του Απόλλωνος Υποακραίου (Βόρεια Κλιτύς) (2000- 2015).

Ο Δρ. Λεφαντζής έχει διδάξει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2001-2004), στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας και Αστικό Σχεδιασμό» (2003-2013), και Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολεοδομίας, και Ιστορία Τέχνης (ΕΛΠ12) στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2014-2016).

Υπήρξε συνεργάτης του Γραφείου Ερευνών Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Αθηνών (2004 – 2006), του Εργαστηρίου Διαχείρισης και Προβολής Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Εργαστηρίου Μορφολογίας Αστικού Χώρου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων, στο πλαίσιο διδασκαλίας, για την αρχιτεκτονική και προστασία αρχαίων μνημείων, στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Μιλάνου και της Κοπεγχάγης, και στις Αρχαιολογικές Σχολές της Φλωρεντίας, του Ώρχους (Aarhus) και της Κοπεγχάγης της Δανίας και της Αγίας Πετρούπολης, της Ρωσίας (2012-2017). Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, όπως και στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Κυκλαδικό Μουσείο, στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών και στο Μουσείο Ερμιτάζ (Hermitage) της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Δρ. Λεφαντζής έχει μελετήσει, επίσης, τμήμα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως (τον Γολγοθά και τις οικοδομικές φάσεις του Ναού) όπως και του Ναού του Καθίσματος στην Ιερουσαλήμ, ως συνεργάτης του Γεωργίου Π. Λάββα (στο πλαίσιο Προγράμματος του ΥΠΕΞ, του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, 1996-2003), μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα στη Μάνη, τον Άγιο Νικόλαο Οχιάς, που αναστηλώθηκε πρόσφατα, το Θέατρο και το Ιερό της Καλυδώνος (μιας απ΄ τις σπουδαιότερες πόλεις της παράλιας ζώνης της Αιτωλίας,

κοντά στο σημερινό Ευηνοχώρι) με τους Soren Dietz και Jesper Jensen (2004-2006), την αρχαία Πλευρώνα (βορειοδυτικά της πόλης του Μεσολογγίου), με την εποπτεία του Αρχαιολόγου Δρα Λάζαρου Κολώνα, την αναπαράσταση της κεραμικής ανωδομής του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα του Θέρμου (Αιτωλοακαρνανίας), με την Gerhild Huebner, όπως και την αρχιτεκτονική μελέτη του αρχαίου Γυμνασίου της Αμφίπολης, με την Αρχαιολόγο Καλλιόπη Λαζαρίδου.

Το 2017, ταύτισε και απόδωσε, από εκατοντάδες διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, την ανωδομή του Τάφου 8, στους Τάφους των Βασιλέων, στην Πάφο της Κύπρου, ως δωρικό περίπτερο ναό του 2ου αιώνα π.Χ., σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη. Βάσει των νέων αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών δεδομένων, το Ταφικό Μνημείο ταυτίστηκε, από τον Θ. Μαυρογιάννη, με το Μαυσωλείο του Πτολεμαίου Ευπάτορος, ο οποίος, ως Συμβασιλέας του πατέρα του, Πτολεμαίου του Στ΄, του Φιλομήτορος, και Ανώτατος Διοικητής της Κύπρου, άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί, το 152 π.Χ.

Την ίδια χρονιά, εντόπισε και μελέτησε τα, ενσωματωμένα σε κτίριο του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, μεταλλικά στοιχεία του πλαισίου των μηχανών, καθώς και τους λέβητες του «Καρτερία» και του «Επιχείρησις», των δύο πρώτων πολεμικών ατμόπλοιων που πήραν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην ιστορία, παγκοσμίως, στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, από το 1826 ως το 1829, όπως και τη θέση που βρίσκεται θαμμένο το ένα από αυτά.

Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoΕ), ο Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου μετά τον πόλεμο, πήρε μέρος στην καταγραφή, εκτίμηση και αποκατάσταση των καταστροφών Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων του Κοσσυφοπεδίου (2004-2005).

Διατέλεσε Γραμματέας της Εταιρείας Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας, την περίοδο 2000-2006 και ενεργό μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Αρχιτέκτονες», του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, από το 2000 έως το 2011. Ήταν Επιμελητής τριών (3ών) Αρχαιολογικών Εκθέσεων, με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα. Έχει λάβει τρία (3) βραβεία και διακρίσεις σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και ένα (1) Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA).

Ο Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής έχει δημοσιεύσει το ερευνητικό έργο και τις μελέτες του, σε πάνω από εξήντα (60) επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, σε συλλογικούς τόμους, Πρακτικά Συνεδρίων και αρχιτεκτονικά περιοδικά, και δώδεκα (12) άρθρα σε διεθνείς εκδόσεις, όλα επικεντρωμένα σε θέματα Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας.

Μετά τη διάλεξη του Δρα Μιχάλη Λεφαντζή, θα δοθούν οι Βεβαιώσεις, σε όσους παρακολούθησαν φέτος το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου¨, και θα ακολουθήσει μια λιτή, αποχαιρετιστήρια δεξίωση, προς τιμήν των ακροατών των διαλέξεων και των Εισηγητών του θεσμού και των συντελεστών της όλης προσπάθειας.

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή