Ένα χρόνο πριν και… το τοπίο είναι θολό, του Βασίλη Γιαννακόπουλου


Ένα χρόνο πριν και… το τοπίο είναι θολό

Πάνε οι καλές εποχές, πέρασαν, κι απ’ό,τι δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να ξανάρθουν. Τις καλές εποχές, λοιπόν, τις οποίες δεν θα ξαναδούμε, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους και μάλιστα είχαν ξεκινήσει δειλά δειλά και τις καταχωρήσεις τους στον τύπο. Ορισμένοι δε εξ’ αυτών, είχαν ανακοινώσει και κάποια πρωτοκλασάτα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, που θα συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό τους. Άλλοι, δε, είχαν προχωρήσει και στην ιδρυτική συγκέντρωση του συνδυασμού τους στην οποία ξεδίπλωναν το σχέδιό τους για το Γαλάτσι.

Αυτά τότε. Σήμερα, η οικονομική κρίση έχει επηρέασει τους πάντες και τα πάντα. Γι’αυτό, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019 και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Τα πράγματα είναι πολύ θολά ακόμα. Φανταστείτε ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ούτε εμείς οι απλοί πολίτες αλλά περισσότερο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές και με ποιον εκλογικό νόμο. Ο περιβόητος «Κλεισθένης», που έχει δοθεί στην δημοσιότητα εδώ και ένα μήνα, δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από την Βουλή.
Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα σενάρια που λένε ότι υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση, τον Μάιο του 2019 να διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές, οι Εθνικές Εκλογές και οι εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειαρχών και των δημάρχων. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, ούτε θέλω να φανταστώ το χάος που θα κυριαρχεί εντός κι εκτός των εκλογικών τμημάτων! Εντός, με τέσσερις διαφορετικές κάλπες σε κάθε εκλογικό τμήμα και εκτός, με τις ατέλειωτες ουρές των ψηφοφόρων και τους δεκάδες εκλογικούς αντιπροσώπους των κομμάτων, των βουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Ένα απόλυτο αλαλούμ! Θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Θα βρεθούν ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων στην Ευρωβουλή και οι Ευρωβουλευτές θα σταυρώνονται ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Για χάρη της συζήτησης όμως θα δεχτώ ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, όπως αναφέρει ο «Κλεισθένης», και όπως έχει πει και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, η ημερομηνία διεξαγωγής τους θα είναι η δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη του 2019. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα ερχόμαστε στα δικά μας λημέρια εδώ στο Γαλάτσι να δουμε τι υπάρχει μέχρι τώρα.
Αυτοί οι οποίοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος και πρόσφατα ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζώμπος. Στην υποψηφιότητα του δεύτερου, εγώ θα έβαζα κι ένα «αν». Δεν τη θεωρώ, προς το παρόν, απόλυτα σίγουρη υποψηφιότητα για πολλούς λόγους τους οποίους θα μας δωθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε αργότερα.
Ένας τρίτος υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει το όνομά του, αλλά σίγουρα θα είναι και πάλι, είναι ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στο χώρο του ΚΚΕ τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Εκεί δεν υπάρχουν προσωπικές προβολές και αποφάσεις, όλοι και όλα κινούνται με βάση το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό.
Πέραν των τριών αυτών υποψηφίων, έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και άλλα πολλά ονόματα και θα ακουστούν ακόμα περισσότερα όταν ψηφιστεί η απλή αναλογική. Μέχρι και ο «Σαγιονάρας» μού είπαν κάποιοι ότι ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Γαλατσίου. Όλοι οι καλοί χωράνε παιδιά. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, για τη δημοκρατία μας, βεβαίως!
Παρότι ακούγονται πολλά και διάφορα ονόματα, εγώ εκτιμώ ότι στο τέλος οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Γαλάτσι δεν θα είναι περισσότεροι από επτά, το πολύ οκτώ. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ότι η υποψηφιότητα έχει και κάποιο οικονομικό κόστος και οι εποχές δεν είναι οι καλύτερες από οικονομικής άποψης για όλους μας αλλά και για τους υποψηφίους δημάρχους φαντάζομαι.
Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις με κανέναν, από αυτή εδώ τη στήλη θα αναφέρονται ονόματα υποψηφίων που έχουν ανακοινωθεί. Όποιος αποφασίσει να είναι υποψήφιος, ας μας το κοινοποιεί και θα τυγχάνει της ανάλογης προβολής από εμάς. Εξάλλου μέχρι τον Οκτώβρη του 2019 που πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, θα κυκλοφορήσουν γύρω στα 90 φύλλα του «Παλμού» σε κάποια από αυτά θα σας φιλοξενήσουμε ευχαριστώς.


Έχω γράψει
επανειλημμένως…

…ότι δεν απαντώ σε ανώνυμους επιστολογράφους, ό,τι κι αν αναφέρει η επιστολή τους.
Πολύ δε λιγότερο, δεν απαντώ σε τηλεφωνήματα τα οποία δέχομαι στο κινητό μου μάλιστα.
Όποιος θέλει πραγματικά να γραφτεί στον «Παλμό» το παράπονό του, η άποψή του, η παρατήρησή του για δημοτικά θέματα ή για θέματα τα οποία αφορούν εμάς εδώ στον «Παλμό», θα πρέπει να τα στέλνουν γραπτώς με την υπογραφή τους.
Κι ο λόγος είναι απλός. Για να έχουμε τη δυνατότητα, είτε εμείς είτε αυτοί που τους αφορούν οι καταγγελίες, να απαντούν.
Εγώ ό,τι γράφω, το γράφω με την υπογραφή μου και τη φωτογραφία μου μάλιστα στο πλάι. Ας κάνουν το ίδιο κι εκείνοι οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι με ένα υβριστικό τηλεφώνημα θα μας τρομάξουν. Ας έχουν το θάρρος να μας στείλουν και γραπτώς, με την υπογραφή τους, τα όσα μας λένε κρυπτόμενοι πίσω από μια τηλεφωνική συσκευή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή