Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ για την βιώσιμη διαχείριση του Νερού

Συνεργασία με στόχο την βιώσιμη διαχείρηση του νερού υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Η ορθολογική χρήση του νερού και η ανάδειξη της σημασίας του, ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού είναι ο στόχος της συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης, στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούν δημόσιες βρύσες σε τρία κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και θα διερευνηθεί η αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που βρίσκεται στην περιοχή της Δεξαμενής στο Κολωνάκι.

«Ο δήμος Αθηναίων, έχοντας παρουσιάσει επισήμως τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030 και το Σχέδιο Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή, θεωρεί κεντρικό ζήτημα τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «οι στρατηγικές συνεργασίες είναι ο μόνος δρόμος για την υιοθέτηση καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων, απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα».

Αντικείμενο του μνημονίου αποτελεί η καταγραφή και κατανόηση του «Γαλάζιου Αποτυπώματος» του δήμου Αθηναίων. Το Γαλάζιο Αποτύπωμα (Blue Water Footprint) είναι ένας σύνθετος δείκτης, που περιγράφει την κατανάλωση τόσο του επιφανειακού, όσο και του υπόγειου νερού και περιλαμβάνει ποσοτικά, ποιοτικά, γεωγραφικά και χρονικά στοιχεία. Ο δείκτης αυτός θα υποστηρίξει τον δήμο Αθηναίων στη διερεύνηση και καταγραφή της χρήσης του νερού, για κάθε υπηρεσία που παρέχει, δίνοντας έτσι χρήσιμες πληροφορίες για την αειφόρο διαχείριση των υδάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος δήλωσε: «H ΕΥΔΑΠ Α.Ε., στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής ευθύνης της, στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της Αθήνας, ενώ παράλληλα αποτελεί για αυτήν προτεραιότητα η μέγιστη απόδοση του ευαίσθητου πόρου, που είναι το νερό, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος. H εταιρεία μας, επενδύει στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, θέτοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της προόδου της τεχνολογίας στην υπηρεσία των πολιτών. Το μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων αποτελεί το πρώτο βήμα καταγραφής και κατανόησης του «Γαλάζιου Αποτυπώματος» της πόλης. Θα συνεχίσουμε και με τους άλλους δήμους της Αττικής».

Συμπληρωματικοί άξονες της συνεργασίας δήμου Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ, μέσω του Γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων, είναι οι ακόλουθοι:

1) Πιλοτική τοποθέτηση δημοσίων βρυσών σε 3 κεντρικά σημεία της πόλης.

Ο δήμος Αθηναίων προωθεί την αξία του νερού ως κοινωνικού αγαθού και το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτό. Στόχος είναι η αύξηση κατά 20% των σημείων πρόσβασης σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Αυτό το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ξεκινάει η πιλοτική εγκατάσταση δημοσίων κρηνών σε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης: α) Ερμού και Νίκης, β) Πλατεία Ασωμάτων γ) Είσοδος σταθμού μετρό «ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ».

2) Αξιοποίηση του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου για τις ανάγκες του δήμου Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων και η ΕΥΔΑΠ διερευνούν τη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού που αντλείται από τους άξονες του Αδριάνειου Υδραγωγείου για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν ενδεικτικά την άρδευση χώρων πρασίνου, καθώς και το πλύσιμο δρόμων, κάδων και απορριμματοφόρων. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο αι μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Η σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό μέχρι και τους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κυρία Ελένη Μυριβήλη: «η στρατηγική συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την ΕΥΔΑΠ θα προσφέρει στις δημοτικές υπηρεσίες απαραίτητα δεδομένα και εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση ενός τόσο σημαντικού φυσικού πόρου της πόλης όπως το νερό. Παράλληλα, η πόλη θα μπορέσει να υλοποιήσει προγράμματα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Αθηναίων ενώ συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή