ΤΖΕΝΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, Ηθοποιός – Συγγραφέας της Μαίρη Λαρετζάκη Γκιώνη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΖΕΝΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, Ηθοποιός – Συγγραφέας της Μαίρη Λαρετζάκη Γκιώνη

ΤΖΕΝΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑ : «Κινητήριος δύναμη
στον άνθρωπο οφείλει
να είναι η αγάπη»
Η Τζένη Σακοράφα είναι πτυχιούχος Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007). Αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη (2008) και από τη Δραματική Σχολή Κεντρική Σκηνή (2009). Κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο ηθοποιού, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρακολούθησε σεμινάρια: commedia dell’arte, χοροκίνησης, όπερας, ξιφασκίας, μιούζικαλ και παράλληλα, έχει σπουδάσει κλασικό μπαλέτο, μοντέρνους χορούς, παραδοσιακούς χορούς και σύγχρονη τζαζ. Έχει σπουδάσει πιάνο, ταμπουρά, κιθάρα, σολφέζ και τραγούδι στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο Εθνικό Ωδείο.

‘Εχει συμμετάσχει σε συναυλίες με την ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Μεικτή Νεανική Ορχήστρα και τη χορωδία «Ηχοχρωμάτων» της Αρχιεπισκοπής, σε Ελλάδα και εξωτερικό (Κάτω Ιταλία, Ισπανία), και έχει τραγουδήσει σε μουσικές σκηνές (Κόμης, μπουάτ Απανεμιά) (solo τραγούδι). Τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας, για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Δόμνα Βισβίζη – Η κυρά της Αίνου», στον ομώνυμο ρόλο (2002). Έχει βραβευτεί από τον Δήμο Ν. Ηρακλείου για την απαγγελία ποιημάτων (2003).
Έχει πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ (Α’ Μεσογειακό Φεστιβάλ Χίου, Θέατρο Δρόμου, Θέατρο Πέτρας, Θέατρο Τόπος Αλλού, Θέατρο Μαραθώνα «Βασίλης Τσάγκλος», Θέατρο Vault, Θέατρο Φρύνιχος / Δελφοί κ.α.), ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Έχει πάρει μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες και ταινίες μικρού μήκους και έχει παίξει στην τηλεόραση και σε σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ. Είναι υπεύθυνη θεατρολόγος-σκηνοθέτης, της Παιδικής Σκηνής του Δήμου Μαραθώνα από το 2008 έως σήμερα. Έχει γράψει θεατρικά έργα: «Μία ώρα», «Ο άνθρωπος του βάλτου», «Jean’s B.D.» και παραμύθια «To μαγεμένο νούφαρο», «Ουράνιο τόξο», «Οι 4 εποχές» και έχει επιμεληθεί η ίδια τις εικονογραφήσεις, καθώς ασχολείται χρόνια με τη ζωγραφική.
Έχει γράψει πολλές διασκευές θεατρικών έργων και παράλληλα έχει γράψει την Ποιητική Συλλογή «Στιγμές», το μυθιστόρημα «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά» (Εκδόσεις Άπαρσις), και ασχολείται με τη συγγραφή στίχων και τη μελοποίησή τους.
Έχει κάνει πληθώρα εκπομπών στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στη Φωνή της Ελλάδας και στο Τρίτο Πρόγραμμα και στον Επικοινωνία 94fm (Διήγηση, Ραδιοφωνική Σκηνοθεσία και Μουσική Επιμέλεια) παραμυθιών, θεατρικών έργων καθώς και απαγγελία ποιημάτων. Έχει πάρει μέρος σε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών, απαγγέλλοντας ποίηση, διαβάζοντας λογοτεχνία και τραγουδώντας. Αγαπά τις τέχνες και πιστεύει στον άνθρωπο ως δημιουργικό ον!
«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιο περιβάλλον μεγαλώσατε;
ΤΖΕΝΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Γεννήθηκα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο βιβλία, λουλούδια και μουσική! Μεγάλωσα μέσα στις τέχνες και τα γράμματα και μ’ αυτά τα εφόδια συνεχίζω να μεγαλώνω…

 

«Π»: Τι σας ώθησε στην Υποκριτική Τέχνη;
ΤΖ.Σ.: Δεν υπάρχει λογική εξήγηση… για το τι με ώθησε σε αυτήν. Είναι σαν ένας δρόμος. Μπορείς να πάρεις πολλούς άλλους δρόμους, πιο εύκολους, αλλά εσύ δε θες. Σ΄ αρέσει αυτός! Όσο προχωράς σ’ αυτόν το δρόμο, γίνεσαι όλο και πιο ευτυχισμένος!

 

«Π»: Τι είναι για εσάς το θέατρο; Το παιδικό θέατρο πώς αντιμετωπίζεται;
ΤΖ.Σ.: Θέατρο: Η ανάσα του ηθοποιού… ο χτύπος της καρδιάς του… και ο τρόπος που μεταδίδει αυτόν τον χτύπο στους θεατές… Το παιδικό θέατρο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πάντα, με σεβασμό, γιατί έχει να κάνει με τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών!

 

«Π»: Παίζετε μουσική, τραγουδάτε, γράφετε λογοτεχνία, ερμηνεύετε ρόλους, απαγγέλετε. Έχετε αποσπάσει βραβεία για αυτά; Σκηνοθετείτε στο παιδικό θέατρο. Τι αναζητάτε μέσω αυτών;
ΤΖ.Σ.: Το μεγαλύτερο βραβείο για εμένα, είναι η αγάπη του κόσμου!!! Το να μπορώ, μέσα από την τέχνη μου, να συγκινώ και να εμπνέω ανθρώπους! Σε νεαρή ηλικία, στο ξεκίνημά μου, είχα την τιμή να βραβευτώ στον τομέα της ποίησης και της υποκριτικής τέχνης.
Σκηνοθετώ 11 χρόνια στο Δήμο Μαραθώνα. Είμαι υπεύθυνη θεατρολόγος των παιδικών σκηνών. Έχω, επίσης, σκηνοθετήσει στο Δήμο Ν. Ηρακλείου, στην παιδική σκηνή. Η επαφή με τα παιδιά, η μύηση στον παραμυθένιο κόσμο των παιδιών, είναι ένα τεράστιο «σχολείο»! Το πιο σημαντικό, για εμένα, είναι τα παιδιά, μέσα από τα μαθήματα που κάνουμε παρέα, να απελευθερώνονται, να διώχνουν μακριά τους φόβους τους και ό,τι τα κρατάει πίσω, να εντρυφήσουν στην ομαδικότητα και να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια για να προχωρήσουν στη ζωή τους με αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό!

 

«Π»: Το πάθος είναι μαγικό. Πώς λειτουργεί σ’ εσάς;
ΤΖ.Σ.: Το πάθος είναι η κινητήριος δύναμη για όλα στη ζωή! Αυτό το δυνατό συναίσθημα, που σαν κύμα πελώριο, έρχεται, σου ταρακουνάει τα σωθικά… και σε ωθεί στη δημιουργία!

 

«Π»: Ποιο είδος στο θέατρο σας ελκύει;
ΤΖ.Σ.: Τι μεγαλύτερη ευτυχία από το να ενσαρκώσεις όσο πιο πολλούς ρόλους μπορείς σε όσα περισσότερα είδη μπορείς! Γοητευτικό και συνάμα επικίνδυνο παιχνίδι! Ηθοποιός θα πει: πλάθω χαρακτήρες. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί χαρακτήρες! Αν το σκεφτείς είναι σκέτη τρέλα! Μ΄αρέσει αυτή η τρέλα! Όνειρό μου είναι να ανέβω στο σανίδι και να δανειστώ τις ζωές όσο πιο πολλών χαρακτήρων-ρόλων μπορώ.
Τέλος, θα ήθελα, κάποτε, να μπορούσα να υπερβώ τον εαυτό μου και να ταξιδέψω πια στους μη-ρόλους της αρχαίας τραγωδίας. Αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός. Εκεί, που ξεπερνάς την ανθρώπινη υπόστασή σου και γίνεσαι ένα με το σύμπαν, ένα με τη φύση!

 

«Π»: Απαγγελία. Τι απαιτεί;
ΤΖ.Σ.: Ψυχή!

 

 

«Π»: Πώς βοηθά η ποίηση;
ΤΖ.Σ.: Θεραπευτικά! Ίαση της ψυχής η ποίηση…

 

«Π»: Κρίση. Πώς την βιώνετε;
ΤΖ.Σ.: Στην πιο σκληρή μορφή της! Μέσα, όμως, από τις δυσκολίες που περνάς, θωρακίζεσαι και προχωράς την ανηφόρα σου…

 

«Π»: Ποιοι οι αγαπημένοι σας ηθοποιοί – σκηνοθέτες;
ΤΖ.Σ.: Πραγματικοί δάσκαλοι – πρότυπα για εμένα, είναι αυτοί που αγαπούν το θέατρο. Τίποτα άλλο. Όσοι άνθρωποι έχουν έρθει στη ζωή κι όσοι έχουν φύγει από τη ζωή κι έχουν αγαπήσει το θέατρο, είτε ερμηνεύοντας θεατρικούς ρόλους, είτε γράφοντας θεατρικά έργα, είτε σκηνοθετώντας θεατρικές παραστάσεις, είτε παρακολουθώντας απλά θέατρο, με εμπνέουν. Θαυμάζω τον άνθρωπο Ντοστογιέφσκι και τον τρόπο με τον οποίο εισχωρούσε στο σκοτεινό τούνελ της ανθρώπινης ψυχής! Τον Στανισλάφσκι, γιατί έθεσε γερές βάσεις στο σύστημά του, έβαλε κανόνες για την στανισλαφσκική σκηνοθεσία και γιατί κατάφερε να θυμώσει πολλούς και να τους ωθήσει να τον ανατρέψουν, δημιουργώντας έτσι νέους σκηνοθετικούς δρόμους! Τον Κάρολο Κουν, που ανέδειξε το πρωτοποριακό θέατρο στην Ελλάδα! Τους Αισχύλο, Σοφοκλή,Ευριπίδη! Τον Αριστοφάνη! Τον Σαίξπηρ! Αλλά και τον Μάνο Κατράκη! Και μία τυφλή κυρία, που καθόταν στην πρώτη σειρά ενός θεάτρου με τα μάτια της πλημμυρισμένα από δάκρυα!

 

«Π»: Σας επηρεάζουν οι ρόλοι στο θέατρο;
ΤΖ.Σ.: Με λυτρώνουν! Μέσω του κάθε ήρωα – ρόλου, καθρεφτίζονται κομμάτια του ίδιου σου του εαυτού! Μαζεύω, λοιπόν, αυτά τα κομμάτια και τα διασκορπίζω πάνω στη σκηνή, την ώρα της παράστασης. Κι εκεί σταματώ. Τα μαζεύω, επιστρέφω στην πραγματική ζωή και πορεύομαι με όσα διδάχτηκα, από αυτήν την εξαίρετη διαδικασία…

 

«Π»: Ποια η προετοιμασία πριν από κάθε παράσταση ή εμφάνιση;
ΤΖ.Σ.: Μια ανάσα, που κλείνει μέσα της το ρόλο που ενδύεσαι… και βγαίνεις στο σανίδι!

 

«Π»: Ένα σας όνειρο;
ΤΖ.Σ.: Ένας κόσμος γεμάτος αγάπη, αλληλεγγύη και σεβασμό στο συνάνθρωπο! Ένας κόσμος, που οι τέχνες θα προωθούν τον πολιτισμό και θα ενώνουν ολόκληρους λαούς! Ένας κόσμος, που η παράνοια του πολέμου, θα δώσει τη θέση της στη δημιουργικότητα της ειρήνης! Ένας κόσμος, που τα παιδιά θα κοιμούνται γαλήνια!

 

«Π»: Τι θεωρείτε πως είναι το πιο σημαντικό για εσάς;
ΤΖ.Σ.: Η υγεία, η ψυχική γαλήνη και ο καθαρός νους! Όταν έχεις όλα αυτά, κι έρθει και η αγάπη να αγκαλιάσει τη ζωή σου… είσαι ευτυχισμένος άνθρωπος!

 

«Π»: Πόσα χρόνια στον χώρο; Πόσο σημαντική η αναγνωρισιμότητα;
ΤΖ.Σ.: Έντεκα χρόνια… αργά και σταθερά βήματα, με πολλή αγάπη και σεβασμό για τις τέχνες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, «έχτισα» και την οικογένειά μου! Δύο υπέροχα αγοράκια, ο Έκτορας και ο Πάρης, ήρθαν στη ζωή μου και την πλημμύρισαν με φως! Για εμένα, αναγνωρισιμότητα, είναι η αγάπη του κόσμου! Αν ο κόσμος σε αγαπάει μέσα από το έργο σου… είσαι πετυχημένος καλλιτέχνης!

 

«Π»: Ανταγωνισμός. Πώς είναι τα πράγματα;
ΤΖ.Σ.: Δύσκολα τα πράγματα, αλλά… το πάθος, το μεράκι, η θέληση, η εσωτερική δύναμη, το ένστικτο, η φλόγα, το πάθος γι΄ αυτό που αγαπάς! Για το θέατρο! Αν τα διαθέτεις όλα αυτά, με σωστή και σκληρή δουλειά, επιμέλεια και με σωστούς συνεργάτες (γιατί το θέατρο είναι ομαδική υπόθεση), πιστεύω πως μπορεί να δημιουργηθεί κάτι που να είναι ωραίο! Ωραίο με τη διπλή έννοια: Ωραίο αισθητικά και στην ώρα του!

 

«Π»: Τι ξεχωρίζει τον Έλληνα καλλιτέχνη, κατά τη γνώμη σας;
ΤΖ.Σ.: Η καταγωγή του! Οι ρίζες του! Αρχαία Ελλάδα: Το λίκνο του πολιτισμού!

 

«Π»: Καριέρα στο εξωτερικό;
ΤΖ.Σ.: Είναι δύσκολοι οι καιροί… Μα, δεν ξέρεις ποτέ, πότε η τύχη θα σου χτυπήσει την πόρτα… Αν δοθούν οι ευκαιρίες για καριέρα στο εξωτερικό, θα είναι κάτι σπουδαίο! Μα, θα κοιτάξω πρώτα την οικογένειά μου, κι έπειτα θα κρίνω τα βήματα που θα ακολουθήσω… Μια όμορφη εμπειρία που βίωσα στο εξωτερικό, ήταν όταν τραγούδησα μαζί με τη χορωδία «Ηχοχρωμάτων» της Αρχιεπισκοπής, στην Κάτω Ιταλία, στο χωριό «Καλημέρα». Ήταν μία, πραγματικά, συγκλονιστική στιγμή για εμένα!

 

«Π»: Τι κινεί τον άνθρωπο;
ΤΖ.Σ.: Κινητήριος δύναμη, σε κάθε άνθρωπο, οφείλει να είναι… η αγάπη!

 

«Π»: Ετοιμάζετε κάτι τώρα;
ΤΖ.Σ.: Ο Ιούνιος του 2018, είναι πολύ δημιουργικός για εμένα! Θα πάρω μέρος σε πολλές ποιητικές βραδιές, όπου θα απαγγείλω ποιήματα σπουδαίων δημιουργών. Μάλιστα, σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις, θα απαγγείλω δικά μου ποιήματα, εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη! Παράλληλα, θα παρουσιάσω τη σκηνοθετική μου δουλειά, με τις παιδικές σκηνές του Δήμου Μαραθώνα, με τίτλο «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ», σε δική μου διασκευή. Το σπουδαιότερο για εμένα, όμως, είναι ότι εκδόθηκε το μυθιστόρημά μου «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά», από τις εκδόσεις Άπαρσις, και η παρουσίασή του θα πραγματοποιήθει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στον υπέροχο χώρο του «Saorsa Athens» στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, σ’ ένα παλιό αθηναϊκό σπίτι και την εσωτερική του αυλή! Η παρουσία φίλων και ανθρώπων που αγαπούν τις τέχνες, θα είναι τιμητική για εμένα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή