Μεταμνημόνιο, Γράφει ο Βαγγλελης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μεταμνημόνιο, Γράφει  ο Βαγγλελης Ντάλης

Μεταμνημόνιο

Θέλει ο άνθρωπος να πάει γραβατωμένος στις επόμενες εκλογές. Να πει να, τα μνημόνια τελειώσαν, βγήκαμε στις αγορές, απελευθερωθήκαμε. Αλλά αυτοί οι ξινοί βορειοευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί δεν θέλουν να βλέπουν άνθρωπο να χαμογελά, λαό να αγάλλεται. Στραβώνουν.

α χαράματα της περασμένης Πέμπτης εξέθεσαν πάλι την ελληνική κυβέρνηση. Ανέβασαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτρπής το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Του νέου μνημονίου, του αναθεωρημένου μνημονίου, του «επικαιροποιημένου» μνημονίου; Ή μήπως του μεταμνημονίου; Όπως λέμε μεταμοντέρνο; Όπως λέμε σουρεαλισμός; Ίσως…
Σε σουρεαλιστική κατάσταση ζει έτσι κι αλλιώς ολόκληρη η χώρα. Όλο αυτό το διάστημα ζούσαμε το success story του «βγαίνουμε στις αγορές» από τη μεριά της κυβέρνησης. Με την μείζονα αντιπολίτευση να ψελίζει ενστάσεις και να πέφτει σε αντιφάσεις του τύπου «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι» ή «δεν βγαίνουμε ακριβώς» αλλά που ουσιαστικά δεν έκρυβε τη ζήλεια της για το γεγονός ότι οι πρώην αντιμνημονιακοί αποδείχτηκαν μνημονιακότεροι των μνημονιακών. Τα καλά παιδιά της Ευρώπης, του ΔΝΤ και των αγορών τα οποία δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν εύσημα διεθνώς για τον υπάκουο τρόπο με τον οποίο τήρησαν σχεδόν όλες τις επιταγές των μνημονίων. Ένα υπέγραψαν, τρία διεκπεραιώνουν. Ποιό καθεστωτικό κόμμα δεν θα τους ζήλευε;
Έρχεται όμως αυτή η Κομισιόν και σου χαλάει το όνειρο. Πάρ’ την και στην Αγγλία να σου χαλάσει και το γάμο! Αποκάλυψε όσα δεν είχαμε ακούσει όλο αυτόν τον καιρό είτε στα Μέσα είτε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή μεταξύ θριαμβολογιών και καταστροφολογιών. Τί μας είπε; Ότι μετά το «τέλος» του 3ου μνημονίου έρχεται ένα εξαιρετικά «βαρύ πρόγραμμα» μέτρων και δεσμεύσεων. Ενδεικτικά:
Μείωση των συντάξεων το 2019 για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ, αλλά και μείωση του αφορολογήτου, επίσης από το 2019, «αν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης και βάσει μιας διαφανούς πρόβλεψης, θεωρήσει ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019». Διαφορετικά, το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020.
Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019.
Ολοκλήρωση του κτηματολογίου ως τις 31/6/2021 με νέο ΕΝΦΙΑ.
Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που ξεπερνούν τον ορίζοντα του μνημονίου (μεταξύ άλλων, ΔΕΣΦΑ το τέλος του 2018, Ελληνικό τον Δεκέμβριο του 2018, ΔΕΗ πώληση 17%).
Οροφές στην απασχόληση και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μειώνεται το κόστος μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2022.
Στον τομέα της πρόνοιας, παραμένει ως βασική υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός του 2018 νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν όχι μόνο τα επιδόματα αλλά και τις συντάξεις. Όσο για το επίδομα στέγασης, η συμφωνία προβλέπει ότι με νόμο θα προσδιοριστούν τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του, με τη συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παράλληλα, αποδυναμώνει τα φιλόδοξα κυβερνητικά σχέδια για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αφού ορίζει σαφώς ότι «δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό, ούτε θα εμπλέκεται σε άμεσο δανεισμό». Επίσης, θα διασφαλισθεί ότι η τράπεζα δεν θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δηλαδή παροχές γιόκ, ούτε βέβαια και δάνεια σε επιχειρήσεις, όσο αναπτυξιακά κι αν είναι.
Ως προαπαιτούμενο θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-22, που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Μάλιστα, ανοίγει παράθυρο και για πρόσθετα μέτρα, αφού σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις δικαστηρίων, οι συνέπειες των οποίων πρέπει να αντισταθμιστούν.
Τα προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου κάθε άλλο παρά έχουν μειωθεί από το τέλος της προηγούμενης αξιολόγησης. Σχεδόν 90 δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν πράξη τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ σε τουλάχιστον 20 γίνεται αναφορά σε μεταμνημονιακές υποχρεώσεις.
Όπως μετέδωσε και η Deutsche Welle: « Η επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας, όπως εκείνη που βίωσαν άλλες χώρες της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) όταν εξήλθαν από το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι όροι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Ως γνωστόν το ΔΝΤ ζητά ελαφρύνσεις για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Ήδη όμως ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει ότι χορήγηση ελαφρύνσεων σημαίνει επιπλέον αξιολογήσεις καθώς και αυστηρότερους ελέγχους. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΜΣ μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».
Χωρίς συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έληξε όμως το Eurogroup. Ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο βέβαια φάνηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα λέγοντας πως επειδή «όλοι θέλουμε την παρουσία του ΔΝΤ, θα βρούμε τρόπο να το αποφασίσουμε θετικά τις επόμενες μέρες». Αλλά από ευχές επισήμων αξιωματούχων ξέρουμε όλοι πλέον. Ο ίδιος όμως, απέφυγε να απαντήσει πότε ακριβώς αναμένει μία συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συγχρόνως, τo Εurogroup έδωσε πολιτική εντολή στους θεσμούς να προετοιμάσουν μια τελική έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας (DSA) και στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών (EWG) να κλείσουν όλα τα κενά σε ότι αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνσή του. Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ο στόχος είναι η λήψη τελικών αποφάσεων σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Συγχρόνως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα πριν το Εurogroup στις 21/06 καθώς αυτό αποτελεί όρο για την συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους. Γενικότερα ξαναπαίχτηκε το ίδιο έργο. Η Ελλάδα υπογράφει δεσμεύσεις, υπακούει, αιμορραγεί οικονομικά και οι ευρωπαίοι δίνουν μόνο αόριστες υποσχέσεις για διευθετήσεις. Και το καλύτερο για το τέλος: χωρίς να ξαναδώσουν λεφτά, ούτε καν λογιστικά!
Μένουμε Ευρώπη. Μένουμε ταπί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή