2η Συνάντηση Εργασίας πόλεων Ασπρόπυργου και Πλοϊέστι (Ρουμανίας)

Δήμος Ασπροπύργου
2η Συνάντηση Εργασίας  πόλεων  Ασπρόπυργου και Πλοϊέστι (Ρουμανίας)

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

τα αποτελέσματα της 2ης Συνάντησης Εργασίας

των αδελφοποιημένων πόλεων

Ασπρόπυργου και Πλοϊέστι (Ρουμανίας)

* Σε φάση υλοποίησης δύο (2) κοινά Επιχειρηματικά Σχέδια, που εκπόνησε η ελληνική πλευρά κι έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό απ’ όλους, στο ειδικό, διμερές, Επιχειρηματικό Forum.

* Δωρεάν προβολή των προϊόντων Επιχειρήσεων, απ’ τις δύο πόλεις, σε Εκθεσιακούς Χώρους, που εισφέρουν επιχειρηματίες, υπό την αιγίδα των δύο Δήμων.

* Στο στάδιο της αξιολόγησης των παραμέτρων υλοποίησης, η πρώτη, ελληνική, Άμεση Ξένη Επένδυση, στο Πλοϊέστι. Αφορά σε εξαγωγή ελληνικών, αγροτικών προϊόντων, κυρίως μικροπαραγωγών, απ’ την ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου, την Αττική και όλη την Ελλάδα.

* Διαδικασία σύστασης Φακέλου, για το Πρώτο (1ο) Ελληνικό, Επιχειρηματικό Πάρκο, στη Ρουμανία στην Περιφέρεια Πράχοβα.

* Συνεργασία, του Δήμου Ασπροπύργου, με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πράχοβα. Προσφορά καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στο Πλοϊέστι, για ειδικευμένους τεχνίτες απ’ τον Ασπρόπυργο (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κ.λπ.).

* Σε στέρεες βάσεις το Διαπανεπιστημιακό, Μεταπτυχιακό Τμήμα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, στον Ασπρόπυργο (κτίριο παλιάς ¨Αλωνίστρας¨), από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι. Συμφωνία επί της αρχής, καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες.

* Το Σεπτέμβριο, στο Πλοϊέστι, η 1η Συνάντηση Μαθητών και Καθηγητών, από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των δύο πόλεων. Συμμετοχή Μαθητών του Ασπρόπυργου, στην ¨Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας¨, στο Βουκουρέστι (2-8/9/2018), που οργανώνει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανία, μαζί με τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

* Συνεργασία των δύο πόλεων, με μεταφορά τεχνογνωσίας, στο Δήμο Ασπροπύργου, σε ό,τι αφορά στο καίριο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

* Πρόσκληση προς την ποδοσφαιρική ομάδα ¨Ένωση Πανασπροπυργιακού – Δόξας Ασπροπύργου¨, για διεθνές φιλικό παιχνίδι με την ¨Petrolul Ploiesti FC¨(Football League Ρουμανίας).

* Συνεργασία του τηλεοπτικού καναλιού του Δήμου Ασπροπύργου, ¨attica tv¨, με το πρώτο κανάλι της ρουμανικής δημόσιας τηλεόρασης TVR1, για την προβολή της πόλης και της Ελλάδας.

* Στοχευμένη συνεργασία, από τους δύο Δήμους, Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, στο πλαίσιο του κοινού, Εγκεκριμένου Προγράμματός τους, «HORIZON 2020» (Περιβάλλον, Ανάπτυξη, Φυσικοί Πόροι κ.ά.).

* Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας ¨3D¨, από το Δήμο Ασπροπύργου και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, για την προβολή των Μουσείων και Μνημείων, απ’ τους δύο φορείς, αλλά και από όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.

* Ώθηση σε κοινωνικές συμμαχίες: Σύμφωνο Αδελφοποίησης, ανάμεσα στο Σωματείο «Καλλιγαία» του Ασπρόπυργου και της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Ιδρύουν μαζί, στον Ασπρόπυργο, το 1ο Παράρτημα της Ένωσης στην Ελλάδα και Βιβλιοθήκη (με 10.000 τόμους, ρουμανικές και ελληνορουμανικές εκδόσεις).

* Σχολείο εκμάθησης της Ρουμανικής Γλώσσας, απ΄ τον προσεχή Σεπτέμβριο στον Ασπρόπυργο, στα πρότυπα του επιτυχημένου παραδείγματος του Σχολείου της Ρωσικής Γλώσσας.

* Στη HELEXPO – ΔΕΘ, το επόμενο, σημαντικό ραντεβού των δύο Δήμων. Θα μετάσχουν από κοινού, στο Διεθνές FORUM για την Ενέργεια.

Εξαιρετική επιτυχία και απτά αποτελέσματα, που ξεπέρασαν τους αρχικά προσδιορισμένους στόχους, σημείωσαν οι επαφές που είχαν στη ρουμανική πόλη Πλοϊέστι, στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Εργασίας των αδελφοποιημένων Δήμων, Ασπροπύργου και Πλοϊέστι. Στο Επιχειρηματικό FORUM, που διεξήχθη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, από Ρουμανικής πλευράς, παρέστησαν: Η Περιφέρεια Πράχοβα, που έχει έδρα το Πλοϊέστι, ο Δήμος της Ρουμανικής πόλης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κ. Αντριάν Φλορίν Ντόμπρε, οι Βουλευτές του Νόμου, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι και πλήθος Επιχειρήσεων με δραστηριότητες

συναφείς με τους επιχειρηματίες που μετείχαν στην ελληνική αποστολή. Πλην των επιχειρηματιών και της αντιπροσωπείας του Δήμου Ασπροπύργου, στην ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών/Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης, στις επαφές, μεταξύ των επιχειρηματιών, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε και η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, δια του Εμπορικού Ακολούθου της, κ. Ιωάννη Μάρκου. Συνοπτικά στη διάρκεια του FORUM συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

α) Η πλευρά του Ασπροπύργου παρουσίασε την πρότασή της, για τη δημιουργία μόνιμου Εκθεσιακού Χώρου προϊόντων ρουμανικών επιχειρήσεων στον Ασπρόπυργο, και αντίστοιχου στο Πλοϊέστι. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τις παραμέτρους του εγχειρήματος, το χώρο που θα φιλοξενεί, δωρεάν, προϊόντα επιχειρήσεων της αδελφοποιημένης πόλης και ανέλυσε τα αμοιβαία οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία των πόλεων. Η πρόταση έγινε δεκτή με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια και οι δύο πλευρές ανέλαβαν τη διαδικασία υλοποίησής της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετές ημέρες πριν το Επιχειρηματικό Forum, παραδόθηκαν στη ρουμανική πλευρά, δυο επιχειρηματικά σχέδια, που συνιστούν καινοτομία επιχειρηματικής, στρατηγικής διείσδυσης σε ξένες αγορές, και φωτογραφίζουν πολλούς κλάδους της παραγωγικής διαδικασίας των δυο χωρών. Τα δυο, αμφίδρομα επιχειρηματικά σχέδια αποτυπώνουν τη διαδρομή, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει μια χώρα, προκειμένου, όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι μικρές ή πολύ μικρές, να αποκτήσουν εξωστρέφεια, με χαμηλό κόστος, ασφάλεια, ταχύτητα, νομιμότητα και επιπλέον, ομαλές συνθήκες απεμπλοκής τους, αν και όταν αυτό χρειαστεί. Τα δυο αυτά επιχειρηματικά σχέδια, ένα προς υλοποίηση στην Ελλάδα και το άλλο στη Ρουμανία, είναι κατοχυρωμένα, ως προς τα πνευματικά τους δικαιώματα, από Έμπορο του Ασπρόπυργου, Πτυχιούχο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΑΠ Πατρών, νόμιμα εγγεγραμμένο στο Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών. Οι εν λόγω, πρωτότυπες – καινοτόμες προτάσεις, έτυχαν ήδη ευρείας αποδοχής από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Πράχοβα, από το Εμπορικό Τμήμα της Ρουμανικής Πρεσβείας στη Ελλάδα, από το Δήμο Ασπροπύργου, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, Καθηγητή, Κο Γαβριήλ Ντράγκο Ζησόπουλο, και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Σωματείο «Καλλιγαία» του Ασπρόπυργου και πολλές, μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, που εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο πρωτοποριακό εγχείρημα. Μάλιστα ιδιαίτερα θετική αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, από τις εργασίες του Επιχειρηματικού Forum, «γεννήθηκε» και περνά σε φάση αξιολόγησης προς υλοποίηση, η πρώτη, Ελληνική, Άμεση Ξένη Επένδυση (Α.Ξ.Ε) στο Πλοϊέστι, η οποία θα εξάγει ελληνικά αγροτικά προϊόντα, από μικροπαραγωγούς τόσο από τον Ασπρόπυργο και τη δυτική Αττική, όσο κι απ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας, της κοινής προσπάθειας των δύο Δήμων, Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, στο πλαίσιο της αδελφοποίησής τους, να λειτουργήσουν ως καταλύτης, για την ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Αναδεικνύοντας, με αυτόν τον τρόπο, μια ακόμη, κοινωνική και οικονομική, πτυχή της δυναμικής που μπορούν να διαμορφώσουν, σε κάθε τόπο, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όταν πορεύονται με όραμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που διαμορφώνει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

β) Ο Δήμος Ασπροπύργου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Πράχοβα Ρουμανίας, υπέγραψαν Πρωτόκολλο, στη βάση του οποίου, το Επιμελητήριο θα γνωστοποιεί στο Γραφείο Απασχόλησης του Δήμου Ασπροπύργου, τις θέσεις εργασίας, κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων, που αναζητούν οι επιχειρήσεις-μέλη της. Και τούτο, διότι, το ρεύμα της μετανάστευσης, από τη Ρουμανία, σε συνδυασμό με τους υψηλότατους ρυθμούς

ανάπτυξης της χώρας (6,9%), διαμόρφωσε τεράστια κενά σε ειδικευμένους εργαζόμενους (π.χ. υδραυλικούς, ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.), τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία μικρών και μεγάλων οικονομικών μονάδων που λειτουργούν στο Πλοϊέστι και στην Περιφέρεια Πράχοβα.

γ) Από ρουμανικής πλευράς, και συγκεκριμένα από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου, Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, κ. Γαβριήλ Ντράγκο Ζησόπουλο, παρουσιάστηκε πρόταση δημιουργίας Ελληνικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή, με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων. Πρόταση, που αξιολογήθηκε θετικά από ενδιαφερόμενα μέλη της ελληνικής αποστολής.

δ) Στο πλαίσιο των ¨Β2Β¨ συναντήσεων, τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι, καθώς και ο Δήμος Ασπροπύργου, συμφώνησαν στις βασικές αρχές συνεργασίας τους, σε ό,τι αφορά στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, του νεοσύστατου Ελληνικού Πανεπιστημίου, που θα λειτουργήσει στον Ασπρόπυργο. Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο ορισθείς ως Συντονιστής – Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Καθηγητής κ. Ιωάννης Καλδέλλης και οι Καθηγητές κ.κ. Παναγιώτης Καλδής, Περικλής Λύτρας, Πέτρος Καλαντώνης, Αριστείδης Παπαγρηγορίου και Κάρμεν Μεντρέα. Από ρουμανικής πλευράς, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, Καθηγητής κ. Μιχάι Μινέσκου και ο Καθηγητής κ. Γαβριήλ Ντράγκος Ζησόπουλος με συνεργάτες – συναδέλφους τους, ειδικούς στα αντικείμενα του Μεταπτυχιακού, κι από την πλευρά του Δήμου Ασπροπύργου, ο Γενικός Γραμματέας του, η Δρ. Αλεξία Καραμπέρη (Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας), η οποία συνδράμει εθελοντικά, ως εξειδικευμένη επιστήμων, την προσπάθεια του Δήμου, από την πρώτη μέρα των ενεργειών του, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γεώργιος Φίλης. Τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος αφορούν στην οριστικοποίηση του Προγράμματος Σπουδών, στον Προϋπολογισμό του Προγράμματος, καθώς και στις τεχνικές λεπτομέρειες της συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων. Ακόμη οι δύο πλευρές ανέλαβαν την υποχρέωση για τα αιτήματα συνδρομής που θα υποβάλλουν, σε εξειδικευμένα, ανώτατα στελέχη των πέντε (5) μεγάλων εταιρειών, που λειτουργούν τα έξι (6) Διυλιστήρια των δύο πόλεων (ΕΛ.ΠΕ, LUKOIL, ΟΜV, ROMPETROL, SHELL, MOL), στην κατεύθυνση της συμμετοχής τους, με ειδικές Διαλέξεις, Ημερίδες και Σεμινάρια.

ε) Στην ίδια κατεύθυνση της συνεργασίας των φορέων των δύο πόλεων, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γεώργιος Φίλης, συζήτησε και συμφώνησε με τη Διεύθυνση Παιδείας της Περιφέρειας Πράχοβα και με αυτήν του Δήμου Πλοϊέστι, η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών, Εκπαιδευτικών και Μαθητών, απ’ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης, να γίνει το Φθινόπωρο, στο Πλοϊέστι, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί και θα υπογραφεί Πρωτόκολλο κοινής δράσης των Σχολείων των δύο πόλεων, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (COMENIUS/SOKRATES).

στ) Επίσης, από τις ¨Β2Β¨ συναντήσεις των επιχειρηματιών, από τις δύο πόλεις, προέκυψαν, με τη βοήθεια και την παρουσία του Εμπορικού Ακόλουθου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ιωάννη Μάρκου, οι πρώτες συνεργασίες – συμφωνίες, που αφορούν στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Ακόμη στο επίπεδο των Δήμων, συμφωνήθηκε η συνεργασία και συνδρομή του Δήμου Πλοϊέστι και της Περιφέρειας Πράχοβα, σε ό,τι αφορά

στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Ασπροπύργου, με τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, από τη ρουμανική πλευρά, που ήδη λειτουργεί το προβλεπόμενο σύστημα, στη βάση της κοινοτικής οδηγίας, που αφορά και τον Ασπρόπυργο.

ζ) Στο επίπεδο της κοινωνικής ¨Β2Β¨ συνεργασίας, ο Αντιδήμαρχος του Πλοϊέστι κ. Κριστιάν Γκανέα, ως Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Πετρόλουλ Πλοϊέστι (PETROLUL PLOIEST FC), που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Football League της Ρουμανίας, ζήτησε από την αντιπροσωπεία του Δήμου τη Διεξαγωγή Διεθνούς Φιλικού Αγώνα, στη Ρουμανική πόλη, με την κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα του Ασπροπύργου, «Ένωση Πανασπροπυργιακού – Δόξας Ασπροπύργου» τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ¨PETROLUL PLOIEST FC¨ (που ιδρύθηκε το 1924), έχει κατακτήσει τέσσερις (4) φορές το Πρωτάθλημα και τρεις (3) φορές το Κύπελλο Ρουμανίας και αγωνίζεται στο πλήρως στεγασμένο ¨Illie Oana Stadium¨, χωρητικότητας 15.500 θεατών,.

η) Ακόμη, παρουσία της Διευθύντριας Ευρώπης, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας / Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, κ. Εύας Παπαδάτου, που μετείχε στην αποστολή, η αντιπροσωπεία του Δήμου Ασπροπύργου, συμφώνησε την έναρξη συνεργασίας, του τηλεοπτικού καναλιού του Δήμου Ασπροπύργου ¨attica tv¨, με το πρώτο κανάλι της ρουμανικής δημόσιας τηλεόρασης TVR1, στο πλαίσιο του τηλεοπτικού χρόνου που διατίθεται για την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Το δημοτικό κανάλι του Ασπρόπυργου θα παραχωρήσει ντοκιμαντέρ, που αφορούν περιοχές της Ελλάδας, στο ¨TVR1¨. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία του Δήμου Ασπροπύργου, παρέδωσε στον Πρόεδρό της, Καθηγητή και Βουλευτή, κ. Γαβριήλ Ντράγκο Ζησόπουλο, την ταινία «Έξοδος 1826», του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, η οποία είχε προβληθεί με επιτυχία, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γαλαξίας» (παραμονές της 25ης Μαρτίου 2017), μαζί με έγγραφο παραχώρησης των δικαιωμάτων προβολής της. Παράλληλα, η κ. Παπαδάτου ανέλαβε να συνδράμει την προσπάθεια της ομογένειας, με τηλεοπτικό πρόγραμμα από την ελληνική, δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και άλλους δημόσιους φορείς.

θ) Στο πλαίσιο του Προγράμματος ¨HORIZON 2020¨ («Ορίζοντας 2020»), που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για το οποίο υπήρξε ήδη η έγκριση της πρότασης που κατέθεσαν στις Βρυξέλλες οι δύο Δήμοι, Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, με τη συμμετοχή – συνδρομή Πανεπιστημίων από την Αθήνα και τη ρουμανική πόλη, καθορίστηκαν οι τομείς συνεργασίας, με έμφαση στην υγεία, στις δημογραφικές μεταβολές και την καλή διαβίωση των Πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην αειφόρο γεωργία και δασοπονία, στην έρευνα εσωτερικών υδάτων και βιοοικονομίας, στην ασφαλή, καθαρή και αποδοτική ενέργεια, στις έξυπνες, πράσινες και ολοκληρωμένες μεταφορές, στις δράσεις για το κλίμα, το περιβάλλον, την αποδοτικότητα πόρων και τις πρώτες ύλες, καθώς και οι πρωτοβουλίες για καινοτόμες, σκεπτόμενες, ασφαλείς κοινωνίες, που προστατεύουν την ελευθερία και την ασφάλεια των Πολιτών τους. Επίσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος ¨ERASMUS+¨, με καταλύτη τον Δήμο Ασπροπύργου, συμφωνήθηκε συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, για ζητήματα που καλύπτουν τις ανάγκες του Ασπρόπυργου, της Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Πράχοβας και του Πλοϊέστι.

ι) Στο ίδιο πλαίσιο, των διμερών συναντήσεων εκ μέρους του νεοσύστατου Σωματείου «Καλλιγαία», η κ. Ελένη Καραμπέρη, και εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, ο Καθηγητής κ. Γαβριήλ Ντράγκος Ζησόπουλος, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου, οι δύο φορείς, σε συνεργασία με τους αδελφοποιημένους Δήμους και

την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρουμανίας, θα ιδρύσουν Βιβλιοθήκη στον Ασπρόπυργο, με έργα Ρουμάνων Συγγραφέων, με δέκα χιλιάδες (10.000) τόμους βιβλίων, σε πρώτη φάση, σε κτίριο που θα παραχωρήσει το Σωματείο «Καλλιγαία». Επίσης, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, σε ακίνητο του ίδιου Σωματείου θα λειτουργήσει το 1ο Παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, στην Ελλάδα, με στόχο την αναβαθμισμένη παρουσία του, στον Ασπρόπυργο και στη Χώρα.

ια) Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Δύο Δήμων και του φορέα που στάθηκε καταλύτης της συνεργασίας τους, της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Ψηφιακής Πλατφόρμας Μουσείων «3D», την οποία θα επεξεργαστεί και θα φέρει σε πέρας ομάδα ειδικών επιστημόνων υπό τον Καθηγητή κ. Γαβριήλ Ντράγκο Ζησόπουλο. Στην εν λόγω πλατφόρμα θα φιλοξενούνται οι Μουσειακοί – Πολιτιστικοί Χώροι και τα Μνημεία του Ασπρόπυργου, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι με τον Δήμο Ασπροπύργου φορείς, όπως είναι το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου / Ευταξία», εφόσον το επιθυμούν.

ιβ) Επίσης, η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής, για Μαθητές των Σχολείων του Ασπρόπυργου, στην ¨Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας¨, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο (2-8/9/2018), στο κτίριο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, στο Βουκουρέστι, σε συνδιοργάνωση των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρουμανίας και της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας.

ιγ) Τέλος, για μια ακόμη φορά, οι αρχές του Πλοϊέστι έθεσαν στη διάθεση του Δήμου Ασπροπύργου, τη διεθνούς φήμης Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, “Paul Constantinescu”, για οποιαδήποτε εκδήλωση, στον Ασπρόπυργο ή την Αθήνα. Η Φιλαρμονική, τίμησε την ελληνική αντιπροσωπεία, με ειδική Συναυλία, με έργα Ρουμάνων και Ελλήνων Συνθετών, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής που διαθέτει ο Δήμος. Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός του Δημάρχου της πόλης, Αντριάν Φλορίν Ντόμπρε, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Πλοϊέστι, οι Βουλευτές της Εκλογικής Περιφέρειας της πόλης, σύσσωμη η ηγεσίας της Περιφέρειας Πράχοβα και πλήθος πολιτών του Πλοϊέστι. Νωρίτερα, η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε στεφάνι, στο Μνημείο των Ηρώων της ρουμανικής πόλης, στο πλαίσιο της ¨Ημέρας των Ηρώων της Ρουμανίας¨, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια και ιδιαίτερες αναφορές, τόσο από τους επίσημους και τους χιλιάδες παρόντες στην Εκδήλωση, όσο και από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης, εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

Εν κατακλείδι,, η 2η Συνάντηση Εργασίας των Αδελφοποιημένων πόλεων, Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, η οποία παρουσιάστηκε με εκτενή ρεπορτάζ και αφιερώματα, της Ρουμανικής, δημόσιας Τηλεόρασης ¨TVR1¨ και των ιδιωτικών καναλιών, των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Ρουμανίας, προώθησε περαιτέρω τη συνεργασία των δύο πόλεων, απέδωσε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, που προοιωνίζονται ακόμη καλύτερη συνέχεια. Συνιστά ένα διαφορετικό μοντέλο διαδημοτικής, διεθνούς συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε και διευρύνεται διαρκώς, χάρη στη θέληση των δύο Δήμων, αλλά και την καταλυτική στήριξή της, από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρό της, Καθηγητή Κο Ζησόπουλο, Βουλευτή και Κοσμήτορα του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, καθώς και από το Σύλλογο Ελληνορουμανικής Φιλίας του Ασπρόπυργου ¨οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη¨, με προεξάρχουσα την Πρόεδρό της, Κα Μαριάννα Κοντουράρου. Κι αυτά είναι συμπεράσματα που υπογράμμισαν όλοι οι συμμετέχοντες, από ελληνικής και ρουμανικής πλευράς, τονίζοντας το εξαιρετικά παραδειγματικό, επιτυχημένο

πρότυπο, πολύπλευρης, αποτελεσματικής συνέργειας, που ξεχωρίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού δεν περιορίζεται μόνο στις συνήθεις πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά κινητοποιεί το σύνολο των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων, στον Ασπρόπυργο, στο Πλοϊέστι και στις ευρύτερες περιοχές των δύο πόλεων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, το γεγονός ότι, οι δύο Δήμοι θα είναι παρόντες στο εξαιρετικής σημασίας, Διεθνές FORUM για την Ενέργεια, που θα διοργανωθεί, από τα συναρμόδια Υπουργεία της Ελλάδας και πλήθος άλλων χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο, παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι και η τιμώμενη Χώρα της φετινής διοργάνωσης. Την ίδια περίοδο, ο Δήμος και ο Σύλλογος Ελληνορουμανικής Φιλίας «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη», θα εγκαινιάσουν την έναρξη των μαθημάτων, στο Σχολείο Εκμάθησης Ρουμανικής Γλώσσας, που ιδρύουν στον Ασπρόπυργο, στα πρότυπα του άκρως επιτυχημένου παραδείγματος του Σχολείου της Ρωσικής Γλώσσας, το οποίο λειτουργεί, για τέταρτη (4η) συνεχή χρονιά, με διακόσιους σαράντα (240) μαθητές, υπό τις κατευθύνσεις του Πανεπιστημίου Λομονόσοβ της Μόσχας, που διενεργεί τις προαγωγικές εξετάσεις, και δίνει πτυχία αναγνωρισμένα από το Α.Σ.Ε.Π.
ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή