Σύμβαση έργου και όχι αορίστου χρόνου του Βασίλη Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Σύμβαση έργου  και όχι αορίστου χρόνου του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Σύμβαση έργου και όχι αορίστου χρόνου του Βασίλη Γιαννακόπουλου
Πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, όπως έχω ξαναγράψει, ασχολείται στις συνεδριάσεις του, ως μη όφειλε, με θέματα στα οποία θα μπορούσαν να έχουν δοθεί απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Παρόλα αυτά και στη συνεδρίαση της 14ης Μαΐου, οι δημοτικοί σύμβουλοι συζητούσαν, χωρίς υπερβολή για 2,5 ώρες, για ένα διοικητικό θέμα, το οποίο αφενός δεν θά’πρεπε να έχει εισαχθεί για συζήτηση, κι αφετέρου, αφού μπήκε, δεν θα έπρεπε να είχε απασχολήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το Σώμα.

Το θέμα αφορούσε την επιβολή πειθαρχικής ποινής από τη διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου στον υπάλληλο του Δήμου κ. Δημήτρη Κωτσή, σκηνοθέτη της Θεατρικής Σκηνής Γαλατσίου, για μη τήρηση του ωραρίου εργασίας του.
Ο κ. Κωτσής είναι για πολλά χρόνια σκηνοθέτης στο δήμο και μέχρι πριν δύο χρόνια απασχολείτο σε 4ωρη βάση ώσπου έγινε από τη σημερινή διοίκηση αορίστου χρόνου με 8ωρη απασχόληση. Μαζί με αυτόν έγιναν κι άλλοι εννέα (9) υπάλληλοι διαφόρων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων αορίστου χρόνου 8ωρης απασχόλησης.
Όπως ελέχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύμβαση του κ. Κωτσή προβλέπει ωράριο εργασίας 14.00 – 22.00, το οποίο ο κ. Κωτσής δεν τηρούσε σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εννέα συναδέλφους του, που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ακούστηκε επίσης στην ίδια συνεδρίαση ότι ο κ. Κωτσής, όπως και κάθε άλλος σκηνοθέτης, κρίνεται από το έργο του. Συμφωνώ κι εγώ ότι συνολικά οι συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης κρίνονται στο τέλος από το χειροκρότημα των θεατών. Εδώ όμως έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ούτε έχει συνάψει με το δήμο κάποια σύμβαση έργου. Έχει μεν την ειδικότητα του σκηνοθέτη αλλά είναι συγχρόνως και δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος υπόκειται στις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Βάσει, λοιπόν, αυτών των διατάξεων, λαμβάνονται από κάθε διοικητική αρχή τα προβλεπόμενα πειθαρχικά μέτρα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως είπε ο Δήμαρχος στο Σώμα: «Σέβομαι το καλλιτεχνικό έργο του κ. Κωτσή αλλά και ο ίδιος θα έπρεπε να σέβεται αυτά που συμφώνησε και υπέγραψε για το ωράριο εργασίας του. Πριν καταλήξω στο πειθαρχικό μέτρο της αργίας των δύο ημερών, προσπάθησα για πάνω από 1,5 χρόνο με συζητήσεις και παραινέσεις προς τον ίδιο να πεισθεί να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κ. Κωτσής είναι ένας από τους 400 εργαζόμενους που έχει αυτή τη στιγμή ο δήμος Γαλατσίου και δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση μόνο γι’αυτόν. Όλοι είναι ίσοι και θα πρέπει να είναι συνεπείς με αυτά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και τις συμβάσεις εργασίας τους.»
Ακούστηκε επίσης στο Δημοτικό Συμβουλιο από κάποιους συμβούλους, οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν κάποια στιγμή να χαϊδεύουν αυτιά, ότι ο Δήμαρχος δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επιβάλλει πειθαρχική ποινή προς τον κ. Κωτσή. Ας δούμε τι λέει το άρθρο 58 του ν. 3852/2010, του γνωστού μας «Καλλικράτη» για τις αρμοδιότητες του δημάρχου:
«Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού του Δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για τον διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου». Αλίμονο αν δεν είχε αρμοδιότητα ο Δήμαρχος!
Τέλος, συμφωνώ ότι η δουλειά του σκηνοθέτη έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να είναι ούτε μόνιμος υπάλληλος ούτε αορίστου χρόνου αλλά να απασχολείται με σύμβαση έργου. Μια ετήσια σύμβαση έργου με συγκεκριμένο ποσό αμοιβής και ελεύθερο ωράριο εργασίας. Αν συνέβαινε αυτό, τότε και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου θα είχε τη δυνατότητα να ανεβάζει παραστάσεις υπό την καθοδήγηση και άλλων σκηνοθετών. Ό,τι γίνεται δηλαδή με τα ΔΗΠΕΘΕ, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις των οποίων έχουμε απολαύσει πολλά καλοκαίρια και στο δικό μας πολιτιστικό φεστιβάλ.


Μην ξεχάσετε ότι…

… την Κυριακή τρέχουμε
και εδώ στο Γαλάτσι.

Όποιοι βέβαια μπορούν και έχουν τις αντοχές. Για τους άλλους θα υπάρχει το γρήγορο βάδισμα.
Η εκκίνηση θα δωθεί μπροστά στην είσοδο του Παλαί στη Λ. Βεΐκου και η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι η Λ.Βεΐκου μέχρι το Παλιό Τέρμα και επιστροφή στο ίδιο σημείο.
Όσοι λάβουν μέρος και όσοι θα είναι απλοί θεατές, καλό είναι να φέρουν μαζί τους και μια τσαντούλα με τρόφιμα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη.


Κύρια Πρόεδρε
του Δημοτικού Συμβουλίου,

η ψηφοφορία επί των θεμάτων
που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο,
λαμβάνει χώρα εντός της αιθούσης απ΄όσους δημοτικούς συμβούλους είναι παρόντες. Δεν είναι δυνατό να ρωτάτε τους απόντες, που βολτάρουν
στο διάδρομο αν ψηφίζουν υπέρ ή κατά για θέματα για τα οποία αδιαφορούν
πλήρως. Επιτέλους, εφαρμόστε
τον κανονισμό και ασκήστε
τα καθήκοντά σας όπως αυτός προβλέπει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή