Παύλος Χρηστίδης: Η Κυβέρνηση δε μπορεί να παίζει με τον εκλογικό νόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Χρηστίδης: Η Κυβέρνηση δε μπορεί να παίζει με τον εκλογικό νόμο

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΟ REAL FM ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η Κυβέρνηση δε μπορεί να παίζει με τον εκλογικό νόμο.

«Το 2016 η Φώφη Γεννηματά είχε καταθέσει πρόταση και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είχαν αρνηθεί την πρότασή μας»

Για το Σκοπιανό

Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, συνολικά το τελευταίο διάστημα, έχουμε χαμηλώσει τους τόνους, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στη μέση μίας διαπραγμάτευσης. Είχαμε την ενημέρωση από τον κ. Κοτζιά και καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία συγκεκριμένη πρόταση. Η πρόταση που εμείς θα αποδεχθούμε είναι αυτή που έχει αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής και σχετίζεται και με όσα έχει δηλώσει η Φώφη Γεννηματά το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε να μην υπάρχει αλυτρωτισμός, να υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές που αφορούν το Σύνταγμα των γειτόνων μας και καμία παραχάραξη της ιστορίας.

Όταν η Κυβέρνηση φέρει συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή εκεί θα τοποθετηθούμε κι ο καθένας θα κριθεί.

Για την απλή αναλογική και την κατάτμηση εκλογικών περιφερειών

Δε θέλουμε να συμμετέχουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Το 2016 η Φώφη Γεννηματά, ως Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε καταθέσει πρόταση και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, που δεν αφορά μόνο στη Β’ Αθήνας, όπως και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είχαν αρνηθεί την πρότασή μας για μικροκομματικούς λόγους. Αν ήταν στοιχειωδώς σοβαροί και αξιόπιστοι θα είχαμε καταλήξει εδώ και πολύ καιρό γύρω από την πρόταση με την οποία θα πάμε στις επόμενες εκλογές. Την Πέμπτη θα κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για το θέμα, θέλουμε διάλογο εφ’ όλης της ύλης και σε αυτό δε χωρούν πυροτεχνήματα, μόνο σοβαρές συζητήσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον εκλογικό νόμο.

Δεν κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις, θα καταθέσουμε ένα πλήρες πλαίσιο το οποίο θα έχει, φυσικά, πρόταση για το τι εμείς πιστεύουμε για τον εκλογικό νόμο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως φυσικά και η Νέα Δημοκρατία θα κριθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη δική μας πρόταση.

Για το Κίνημα Αλλαγής

Η Φώφη Γεννηματά είναι αρχηγός που έχει δείξει στην πράξη ότι πιστεύει και στη σύνθεση και στην ανανέωση και στη διεύρυνση. Ξέρει πάντοτε να βάζει τα σοβαρά ζητήματα στην agenda και να αφήνει τις λεπτομέρειες πίσω. Ξέρει ποια είναι η αγωνία των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, με το ΠΑΣΟΚ στο 4,7%, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα βρισκόμαστε εδώ να ατενίζουμε το μέλλον με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Με την ίδια λογική θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής, έχοντας ως γνώμονα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να σφυρηλατήσουμε την ενότητα στην πράξη, όπου εκεί όλοι όσοι θέλουν προσφέρουν με τις ιδέες τους, με τις απόψεις τους, και τις σκέψεις τους ξέρουν που μπορούν να εκφραστούν.

Ολοκληρώσαμε όλη τη δομή του Κινήματος Αλλαγής κι επομένως όλοι μπορούν να πουν τις απόψεις τους εντός του Κινήματος. Με βάση τη δράση μας που έχει να κάνει με τα προβλήματα των πολιτών και τις λύσεις που καταθέτουμε, θέλουμε όλοι να τοποθετούνται και να ακολουθούν μία γραμμή που σέβεται πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά ήταν μία «έκκληση» προς όλους για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κανείς δε δικαιούται να κάνει το Κίνημα Αλλαγής να θολώνει το στίγμα του και να δημιουργείται πεδίο είτε για την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ είτε της Νέας Δημοκρατίας.

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή μας έλεγαν πως τα βρίσκουμε με το ΣΥΡΙΖΑ και Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο με τη Νέα Δημοκρατία. Παίρνουμε μία πρωτοβουλία και μας λένε ότι ακουμπάμε στον κ. Μητσοτάκη, παίρνουμε μία άλλη και μας λένε ότι ακουμπάμε στον κ. Τσίπρα. Δεν κάνουμε τίποτα από τα δύο. Έχουμε μία αυτόνομη πορεία κι αυτό είναι κατοχυρωμένο. Μας έδωσαν την εντολή 212.000 συμπολίτες μας και είμαστε αποφασισμένοι να πάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά μπορούμε. Όχι για εμάς αλλά γιατί το έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, αυτοί που διαμαρτύρονται για τη μείωση των συντάξεων, για την υψηλή φορολογία, για την οποία βγαίνει ο κ. Τσακαλώτος και λέει ότι «δεν είναι δα και τόσο ψηλή». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνει στο λαό κινίνο και λέει ότι δίνει καραμέλα.

Για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες

Τη συζήτηση αυτή την ακούμε πολύ καιρό τώρα. Κανένας όμως δεν μπορεί να αποφασίσει πριν αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες, πριν ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς καταθέτουμε ένα πλήρες πλαίσιο 160 σελίδων προγράμματος για το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Δε λέμε ότι πρέπει να φύγει αυτή η Κυβέρνηση για να σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Λέμε όμως, ότι θα έπρεπε ο καθένας να λέει την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, πώς θα είχαμε βγει από την κρίση αν είχαμε ενώσει τις δυνάμεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα και πώς θα βγούμε οριστικά και με ασφάλεια από την κρίση εάν τις ενώσουμε τώρα.

Ο ψευδεπίγραφος διπολισμός, αυτή η σύγκρουση για ήσσονος σημασίας ζητήματα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία καθημερινά δεν αφήνει τους πολίτες να εμπιστευτούν την πολιτική. Για εμάς αυτό είναι και το κρισιμότερο ζήτημα. Πρέπει να φτιάξουμε μία νέα σχέση ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική γιατί αλλιώς ευνοούμε μόνο τα άκρα και εξελίξεις που τις βλέπουμε να εξελίσσονται σε όλη την Ευρώπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή