Athens Digital Lab & οι ομάδες που δημιουργούν καινοτόμες λύσεις για την πόλη

Το Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων φιλοξένησε τη Δευτέρα 7 Μαΐου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, το πρώτο Open House, κατά διάρκεια του οποίου οι ομάδες που έχουν ενταχθεί σε αυτό από τον Ιανουάριο, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για λύσεις τεχνολογίας που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην Αθήνα.

Το Athens Digital Lab δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE, της Νokia και του δήμου Αθηναίων και αναζητά νέους τρόπους για την επίλυση παλαιών προβλημάτων. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων smart city.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το Athens Digital Lab θα κινητοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της πόλης και θα αποτελέσει τη στέγη ώστε να αναπτυχθούν ψηφιακές λύσεις που θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών». Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι, όπως και πολλά άλλα προγράμματα του δήμου Αθηναίων, έτσι και το Athens Digital Lab ακολουθεί τον δρόμο των συμπράξεων και της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρώντας να αποκαλύψει τον δρόμο των ευκαιριών σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Αθήνα».
Παράλληλα, σε πάνελ που συντόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης και που συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Ζερβάκης, Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αθανάσιος Έξαρχος, Country Senior Officer Greece της Nokia, Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE και Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director του Athens Partnership και Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων, συζητήθηκε το μοντέλο του Athens Digital Lab, οι στόχοι του και οι δυνατότητες ουσιαστικής υποστήριξης των ομάδων του.
Επιπλέον, στο Open House του Athens Digital Lab συμμετείχαν με ομιλίες ο κ. Todd Asher, Senior Manager των Bloomberg Associates, οι οποίοι συμβουλεύουν τον δήμο Αθηναίων για θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, εκθέτοντας παγκόσμιες καλές πρακτικές που ενισχύουν τη σημασία πρωτοβουλιών όπως το Athens Digital Lab και ο κ. Massimo Mazzocchini, Vice President Mediterranean & Country Senior Officer Italy της Nokia, οποίος μίλησε για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και το μέλλον του Internet of Things (IoT).
«Η καινοτομία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει να δημιουργήσουμε πραγματικές λύσεις για τις προκλήσεις της Αθήνας», δήλωσε ο Γ. Καμίνης. «Αυτή η πρωτοβουλία μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με τους καλύτερους στην αγορά και να δημιουργούμε απτές λύσεις που καθιστούν την Αθήνα ένα παγκόσμιο μοντέλο για τις έξυπνες πόλεις. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Nokia και την COSMOTE και για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους και συγχαρητήρια στις τέσσερις ομάδες του Athens Digital Lab για την εντυπωσιακή πρόοδο τους».
Τον Οκτώβριο του 2017, το Athens Digital Lab προσκάλεσε άτομα, ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις να υποβάλουν προτάσεις για «ψηφιακές ιδέες που θα αλλάξουν την Αθήνα» στις εξής θεματικές: Καθαριότητα, Στάθμευση, Διαχείριση Πρασίνου, Διαχείριση Δημόσιου Χώρου, Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, Ανοικτή Θεματική Ενότητα και συνολικά υποβλήθηκαν 108 προτάσεις. Οι επιλεγμένες ομάδες φιλοξενούνται από τον Ιανουάριο για 6 μήνες στο Athens Digital Lab, που στεγάζεται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, τον νέο κόμβο καινοτομίας, πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου Αθηναίων τον οποίο έχει υποστηρίξει με δωρεά του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονο, προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο χώρο εργασίας, συμβουλευτική υποστήριξη από στελέχη του δήμου Αθηναίων, της ΝΟΚΙΑ και της COSMOTE, τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση της ιδέας (s/w & h/w), πρόσβαση στην εξειδικευμένη ΙοΤ πλατφόρμα της Νokia, IMPACT, υπηρεσίες και εξοπλισμό δικτύου από την COSMOTE και τη δυνατότητα για πραγματικές δοκιμές πεδίου μέσα την Αθήνα.
Οι ομάδες είναι οι εξής:
Thing of Me – Ένα marketplace για αισθητήρες και δεδομένα
RecyTrust – Έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου και πλατφόρμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης
Inagros Urban – Έξυπνο σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου
Smart City Spaces – Εργαλείο διαχείρισης δημόσιου χώρου και ενημέρωσης πολιτών
Περισσότερες πληροφορίες για τις λύσεις των ομάδων, μπορείτε να βρείτε στο athensdigitallab.gr
«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι προ των πυλών. Οι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή και τις πόλεις μας», είπε ο Massimo Mazzocchini, Vice President Mediterranean & Country Senior Officer Italy της Nokia. «Οι πόλεις πρέπει να είναι μέρος αυτής της επανάστασης και να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες των πολιτών τους έρχονται πάντα πρώτες».
Ο Senior Manager των Bloomberg Associates, Todd Asher, δήλωσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την προνοητικότητα και τη δέσμευση του δήμαρχου Γ. Καμίνη και του δήμου Αθηναίων. Το Athens Digital Lab είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει πραγματική αξία στους κατοίκους της Αθήνας και θα δημιουργήσει λύσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρέσβης της Φιλανδίας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι των νέων επενδυτικών σχημάτων του EquiFund, καθώς και μέλη του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Digital Lab και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο www.athensdigitallab.gr.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή