Συμμετοχή του Δήμου Βύρωνα στη δράση για τους δημότες με διαταραχές μνήμης

Συμμετοχή του Δήμου Βύρωνα στη δράση για τους δημότες με διαταραχές μνήμης

Η κοινή Ευρωπαϊκή δράση (Joint Action-DEM2) για την Άνοια, στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργατικών δράσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίων κοινοτικών προτάσεων προαγωγής υγείας έτσι ώστε να γίνουν οι κοινότητες και οι Δήμοι ευαισθητοποιημένοι και φιλικοί προς τους δημότες που πάσχουν από άνοια.

Ο σχεδιασμός των πιλοτικών δράσεων για τις Φιλικές προς την Άνοια Κοινότητες (WP7 Dementia Friendly Communities – DFC) στην Ελλάδα, έχει γίνει από την Ελληνική Ομάδα Εκπροσώπησης που αποτελείται από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Σκοπός των δράσεων είναι να βοηθήσουν τόσο τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια και τις οικογένειες τους να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, να παραμείνουν ανεξάρτητοι όσο και την κοινότητα, να καταπολεμήσει το στίγμα, την περιθωριοποίηση και το φόβο και να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Επιθυμία των συνανθρώπων μας που πάσχουν από άνοια και των οικογενειών τους είναι να ζήσουν καλά, να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την κοινότητα και να βιώσουν το αίσθημα ασφάλειας και σεβασμού.

Ο Δήμος Βύρωνα, η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ , το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα ΕΚΠΑ, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σχεδίασαν δράσεις έτσι ώστε οι δημότες, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο να ευαισθητοποιηθούν και να συνεργασθούν προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή στην κοινότητα των δημοτών τους που πάσχουν από άνοια και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει το πρόγραμμα τον Μάϊο του 2018 με ευθύνη της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας με εκδηλώσεις και ενημερώσεις: στους υπαλλήλους της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής, του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Καισαριανής Βύρωνα, τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας ,τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών του Δήμου μας, του Αστυνόμους της Γειτονιάς, των Φαρμακοποιών του Δήμου μας, και φυσικά όλων των Δημοτών με κάλεσμα σε συγκεκριμένη εκδήλωση. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους.

Πιο αναλυτικά για τους μήνες ΜΑΙΟ –ΙΟΥΝΙΟ 2018:

1.Υπάλληλοι Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής: 2/5/2018 και Τετάρτη 9/5/2018 με θέμα : «Όταν οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν: άνοια-στίγμα- συμβουλευτική φροντιστών».

2.Εθνική Τράπεζα : «Βοηθώντας τον ηλικιωμένο δημότη μας»

3.Υπάλληλοι όλων των Δ/νσεων του Δήμου :Πέμπτη 24/5 2018 με θέμα: «Όταν ξεχνάει …..ο δημότης μας: υποδοχή –εξυπηρέτηση» . Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου 12.30 π.μ.

4.Κεντρική εκδήλωση στο Δημαρχείο Τετάρτη 13/6/2018 6.00μμ με θέμα : «Ο Δήμος Βύρωνα γίνεται Φιλική Κοινότητα προς τους Δημότες που έχουν διαταραχές μνήμης» με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, λειτουργών υγείας και φορέων της κοινότητας.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με διάφορες δραστηριότητες (π.χ Λειτουργία Σχολείου για φροντιστές κ.α.)

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή