Λαμπρά Εγκαίνια για τον Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου στο 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου

Λαμπρά Εγκαίνια για τον Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου στο 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου

* Δωρεά – Επένδυση του Δήμου στο Σχολείο και τους Νέους της πόλης

* Ηχηρή παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Δέσμευση για συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Με τη λαμπρότητα που επέβαλε ένα τόσο σημαντικό εργαλείο γνώσης και πρακτικής άσκησης, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου τον οποίον δώρισε ο Δήμος Ασπροπύργου, στο 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, προκειμένου να τελειοποιηθεί η Εκπαίδευση των μαθητών του, με κατεύθυνση τα ναυτικά επαγγέλματα.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου κ. Θεόδωρος Γατσώρης, στάθηκε με έμφαση στα εκπληκτικά αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται στο Σχολείο, γεγονός που αποτυπώθηκε στο πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Καινοτόμου Προγράμματος, το οποίο εκπόνησαν οι Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, με τίτλο «ΟΜΗΡΟΣ – Ρίχνω φως στον Πολιτισμό», που αφορά στην ξενάγηση των τυφλών σε αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία. Μια εφαρμογή, που κίνησε ήδη το ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών, για την παραγωγή και την τοποθέτησή του σε

εκθεσιακούς χώρους. Ο ίδιος υπενθύμισε, επίσης, μια άλλη, πρόσφατη διάκριση του Σχολείου, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στον οποίο το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου απέσπασε το Πρώτο Βραβείο.

Ο κ. Γατσώρης υπογράμμισε ότι, οι διακρίσεις αυτές, αντανακλούν και στη στήριξη που παρέχει, στο Σχολείο ο Δήμος Ασπροπύργου, προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Μελετίου και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, κ. Γεώργιος Φίλης. Δεν είναι μόνο η δωρεά του Προσομοιωτή της Γέφυρας Πλοίου, προς το 1ο ΕΠΑΛ, τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά η γενικότερη στήριξη του Δήμου Ασπροπύργου που μεταφράζεται στις υποδομές που εγκαινιάστηκαν ταυτόχρονα, όπως η ασφαλτόστρωση της αυλής, η διαμόρφωση του γηπέδου μπάσκετ, η συνεχής συντήρηση και ο ευπρεπισμός όλων των χώρων του Σχολείου, η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες Εκπαιδευτικών και Μαθητών, που καθιστούν υποδειγματική τη συνδρομή του Δήμου στην Εκπαίδευση.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ασπροπύργου, Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γεώργιος Φίλης, υπογράμμισε ότι, η δραστηριότητα της Δημοτικής Αρχής και της Επιτροπής, κατάφερε να διαμορφώσει Σχολεία, που είναι ελκυστικά για τους Μαθητές και εμπνέουν του Καθηγητές. Και ειδικά στο 1ο ΕΠΑΛ, όπου η συγκεκριμένη συνεργασία οδηγεί σε εκπαιδευτικά θαύματα.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Νικόλαος Ι. Μελετίου, στάθηκε με έμφαση, στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να κάνει αυτό που αναβάλλει συνεχώς η Πολιτεία. Ο Δήμος, είπε χαρακτηριστικά, δέσμευσε 5,5 εκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσει το οικόπεδο, εντός του οποίου οι Κτιριακές Υποδομές καλούνται να κτίσουν το 1ο ΕΠΑΛ. Με άλλα λόγια, ο Δήμος Ασπροπύργου, εκπληρώνει υποχρεώσεις της Πολιτείας! Κι επειδή οι αρμόδιοι θέλουν το χρόνο τους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τόπου μας, ο Δήμος δεν στέκει με σταυρωμένα χέρια! Δεν καταγγέλλει απλά την ολιγωρία των υπευθύνων. Πήραμε μια πολυκατοικία και τη μετατρέψαμε σε λειτουργικό, ελκυστικό Σχολείο. Διαμορφώνουμε αξιοζήλευτα εργαστήρια, επενδύουμε σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως με τον Προσομοιωτή της Γέφυρας Πλοίου, που όμοιός του, υπάρχει μόνο σε ένα ακόμη Σχολείο της Ελλάδας. Στηρίζουμε τη δημιουργικότητα και το μεράκι, Εκπαιδευτικών και Μαθητών, γι’ αυτό και καμαρώνουμε για τις νίκες και τις πρωτιές τους!

Στη συνέχεια, εκ μέρους της αντιπροσωπείας του νεότευκτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, χαιρετισμό απηύθυνε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του, Καθηγητή, κ. Κώστα Μουτζούρη, ο Καθηγητής, κ. Παναγιώτης Καλδής, ο οποίος παρέστη στην Εκδήλωση, μαζί με τους Καθηγητές, κ.κ. Λύτρα, Καλαντώνη και Παπαγρηγορίου. Ο κ. Καλδής συνεχάρη του Μαθητές, τους Εκπαιδευτικούς και το Δήμο Ασπροπύργου, για τον πρωτοποριακό βηματισμό τους. Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι, μέσα σε λίγες μέρες αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το 1ο ΕΠΑΛ, ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Καλδής, αναφέρθηκε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στον Ασπρόπυργο, αλλά και στα ειδικά διετή τμήματα για απόφοιτους των ΕΠΑΛ, που δρομολογούνται να λειτουργήσουν στην πόλη, από το προσεχές Φθινόπωρο, με στόχο να δώσουν στους απόφοιτούς τους, εκείνες τις

εξειδικευμένες γνώσεις, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τις πύλες της αγοράς εργασίας.

Απ’ την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, κ. Ξενοφών Βαμβακερός, συνεχάρη τους Εκπαιδευτικούς ευχήθηκε και τους Μαθητές, κι ευχήθηκε κι άλλες επιτυχίες στην κοινή προσπάθεια των φορέων της Εκπαίδευσης και του Ασπρόπυργου. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος, οι Διευθυντές των Γυμνασίων του Ασπρόπυργου, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που παρέστησαν στην Εκδήλωση, απένειμαν τα βραβεία στους Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, τις απονομές έκαναν εκτός του Δημάρχου και του κ. Βαμβακερού, οι παριστάμενοι Διευθυντές των Γυμνασίων του Ασπρόπυργου, κ.κ. Χατζηδημητρίου, Μπακρισιώρης, Ζερβίδης, Μαρουσοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος και Αβραάμ Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μελέτιος Μπουραντάς, η Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Σοφία Μαυρίδη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παραλίας κ. Αντώνιος Κοναξής και η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σούλα Πεχλιβανίδου.

Επίσης, εκ μέρους του Δήμου και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απονεμήθηκε ειδική τιμητική πλακέτα στον ευεργέτη της πόλης και των Σχολείων της, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τη σταθερή στήριξή του, στις προσπάθειες ευπρεπισμού των Σχολείων και στήριξης των Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τα θερμά συγχαρητήρια όλων των παριστάμενων, διαδέχτηκε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, από τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Νικόλαο Μελετίου, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Παναγιώτη Καλδή και τον Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ κ. Θεόδωρο Γατσώρη, με την ευχή να είναι ένα από τα εργαλεία που θα τους οδηγήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Στο χώρο, όπου έχει τοποθετηθεί υπερσύγχρονος Προσομοιωτής Γέφυρας Πλοίου, όλοι οι καλεσμένοι, οι Εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές, θαύμασαν την εκπληκτική λειτουργία του, αλλά και τις ικανότητες των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών. Συγκεκριμένα σε πραγματικές συνθήκες, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, οδήγησαν ένα τεράστιο πετρελαιοφόρο τάνκερ, από την είσοδο του Βοσπόρου, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, με εμφανή σιγουριά και εξαιρετική επιτυχία! Ας σημειωθεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού, οι Μαθητές που χειρίζονταν τον Προσομοιωτή, λάμβαναν υπόψη τους, τα πραγματικά στοιχεία της ναυσιπλοΐας, τις καιρικές συνθήκες και τις οδηγίες των αρχών, πετυχαίνοντας το στόχο της ασφαλούς οδήγησης του πλοίου, στον προορισμό του.

Η λαμπρή εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση των Μαθητών και των Προσκεκλημένων, στη διάρκεια της οποίας οι Εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για θέματα μελλοντικής συνεργασίας του Σχολείου, με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την τετραμελή αντιπροσωπεία των Καθηγητών του.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου στην Ομιλία του στα Εγκαίνια του Προσομοιωτή Γέφυρας Πλοίου στο 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου ανέφερε τα εξής:

« Σεβαστοί μας, Κύριε Διευθυντή, Κυρίες και Κύριοι Εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ, Αγαπητά μας παιδιά, Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητή Κύριε Μουντζούρη, Αγαπητοί Καθηγητές, του Πανεπιστημίου, Κύριε Καλδή, Κύριε Λύτρα, Κύριε Καλλαντώνη, Κύριε Παπαγρηγορίου, Αγαπητοί μου Συνεργάτες, στη Διοίκηση του Δήμου, Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι των Σχολείων της πόλης μας και των Συλλόγων Γονέων, Κύριε Εκπρόσωπε του Ευεργέτη του τόπου μας, Κυρίου Θανάση Μαρτίνου.

Η σημερινή, είναι μια μέρα, για το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου και για όλους εμάς. Οι λόγοι είναι πολλοί και θα τους αναφέρω συνοπτικά. 1ον Εγκαινιάζουμε επίσημα τον Προσομοιωτή της Γέφυρας Πλοίου που όμοιά της διαθέτουν μόνο δύο Σχολεία της Χώρας. Το γεγονός ότι είναι δωρεά του Δήμου στο Σχολείο σας, καταδεικνύει το βαθμό της ευαισθησίας μας για τους Νέους και τους Εκπαιδευτικούς του τόπου μας. 2ον Τούτη η τελετή γίνεται παρουσία των Πανεπιστημιακών Αρχών, του ιδρύματος με το οποίο, στο εξής, θα πορευόμαστε μαζί, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κι αυτό, κατανοείτε πως έχει τεράστια σημασία για όλους μας. 3ον Έχουμε κοντά μας, τον Εκπρόσωπο ενός σύγχρονου Ευεργέτη, τον κ. Γιώργο Γιάννακα, ο οποίος θα μεταφέρει την ευγνωμοσύνη μας στον Εφοπλιστή, κ. Θανάση Μαρτίνο, για τη συμβολή του στον αγώνα μας, σε κάθε μέτωπο. 4ον Είμαστε εδώ, λίγες μέρες μετά τη θριαμβευτική παρουσία του Σχολείου σας στην Έκθεση όλων των ΕΠΑΛ της Ελλάδας, με την εργασία σας, «Όμηρος» – Ρίχνω φως στον Πολιτισμό. Μια εικονική επιχείρηση, για την πρόσβαση των τυφλών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, που πήρε το 1ο Βραβείο.5ον Εγκαινιάζουμε, την ασφαλτοστρωμένη αυλή του Σχολείου και το γενικό εξωραϊσμό του. Πάνω απ΄ όλα όμως, επαναλαμβάνουμε ότι, είμαστε εδώ, όλοι μαζί, σαν και γροθιά, κατακτώντας το σήμερα κι αναβαθμίζοντας το αύριο! Ξεπερνώντας προβλήματα και αδυναμίες του Κράτους την ανυπαρξία, πολλές φορές, πόρων και αρμοδίων που θα έπρεπε να δίνουν λύσεις και διαιωνίζουν προβλήματα. Κι αυτό, διότι, ως Δημοτική Αρχή, ως Σχολικές Επιτροπές, ως Σύλλογοι Γονέων ή Εκπαιδευτικών, ως Μαθητές κι ως Πολίτες, μάθαμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα! Με ενότητα και καθημερινό αγώνα!

Θέλω να καλωσορίσω τους Επισκέπτες μας. Να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον κ. Γιώργο Φίλη, τους Εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή τους κ. Θεόδωρο Γατσώρη, κι όλους εσάς, το αύριο του Ασπρόπυργου, για τις μάχες και τις νίκες μας! Θα συνεχίσουμε μαζί, ανοίγοντας δρόμους, δίνοντας προοπτική, χτίζοντας το μέλλον που ονειρευόμαστε και μας αξίζει!

Καλή Επιτυχία, στις μελλοντικές σας προσπάθειες και θερμά συγχαρητήρια σε όλους, για τη συμβολή σας, στη διαμόρφωση ενός φαινομένου, που εκπλήσσει ευχάριστα στις μέρες της κρίσης! Να διαθέτουμε τα πιο αναβαθμισμένα τα πιο εξωραϊσμένα, τα πιο καλοδιατηρημένα Σχολεία! Να καταθέτουμε διαρκώς παράδειγμα ενότητας μάχης κι αποτελεσματικότητας, ικανό να εμπνεύσει τους Νέους μας και να φέρει την Άνοιξη πάλι, στην ταλαίπωρη Πατρίδα μας! Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι΄ αυτό! Για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, τη συνεργασία! Εύχομαι και δεσμεύομαι, να είναι πολλές και στο μέλλον, οι ανάλογες στιγμές που θα μας ανταμώσουν και πάλι, εδώ στο Σχολείο σας και σ΄ όλους τους Ναούς της γνώσης, στην πόλη μας!».
ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Πήγαινε στην κορυφή